Exif naprawdę może być prosto z aparatu - nowe modele rozpoznają miejsca, twarze... i zapisują w exifie...![]()
Szukaj
Exif naprawdę może być prosto z aparatu - nowe modele rozpoznają miejsca, twarze... i zapisują w exifie...![]()
ale co mozna zrobic z Fuji S3 ? zapisac exif jaki sie chce ?![]()
Właśnie też się zastanawiałem, jaki kolega ma tu problem z tym bezproblemowym S3.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Zarzuce parę przemyśleń;p
Cieszę się z wyboru a6000. Wizjer daje fajne możliwości w stosunku do mniejszych nexików. Od dotykowego ekranu się już prawie odzwyczaiłem (głównie przekadrowuję po powiększeniu środka). Natomiast trochę mi szkoda że to taki spory aparat;p W tym kontekście opcja jakiegoś nexa5r/t z dołączanym elektronicznym wizjerem wydaje się nie być takim złym pomysłem, zawsze mogę tego wizjera nie brać i mieć maluchaNiestety za późno wpadłem na tę opcję a mogłem mieć i dotykowy ekran i mały aparacik i wizjer... Za to a6000 naprawdę szybko i sprawnie działa (przy n5n, a tam nawet nie narzekałem).
A6000 lepiej się trzyma na statywie. Ma płaski spód a nie jak n5n wybrzuszenie na dole które powodowało że była mała powierzchnia tarcia i się aparat lubił obracać np. przy pionowych kadrach.
W końcu się zebrałem do kupy i zawiozłem przez pół miasta 3 obiektywy do serwisu. Jak pojechałem odebrać to jeden naprawili (tylko wsadzenie kuleczki bo kiedyś posiałem przy rozmontowywaniu:P). Drugiego obiektywu nie naprawili bo miał jakieś mechaniczne uszkodzenie i już się nie da. A trzeci mieli wyczyścić z grzyba i nie dość że tego nie zrobili to jeszcze w środku są jakieś dodatkowe paprochy i obiektyw chyba źle złożyli bo ma obecnie nieskończoność na 5 metrach (50tka więc między 5m a nieskończonością ma jeszcze 10m), siłą rzeczy ostrzy też od trochę dalej niż powinien. Więc muszę do nich jechać ponownie z reklamacją:/ Taka zabawa z pleśniakami, ech...
Za to na osłodę porobiłem dziś parę zdjęć z CZJ 135/3.5+lensturbo
Natomiast trzeba uważać z przymykaniem bo bokeh robi się średni przez 6-listną przysłonę:
A to chyba flara z LT
Ostatnio edytowane przez ikit ; 27-09-2014 o 23:20
Jasne, jak... przepał.
Patrząc sztampowo można zobaczyć problem tam, gdzie go nie ma, i, korzystając z okazji, zachwalić wyższość swojego sprzętu...
W tym konkretnym przypadku przepał jest środkiem wyrazu artystycznego i "robi" to zdjęcie.
Naświetlone tzw. poprawnie, bez przepału, (może jeszcze z fleszem albo blendą?) byłoby tylko albumową słitfocią i niczym ponadto.
Nawet bym go nie zauważył.
Czyli S3 ze swoim legendarnym DR a bez dalszych kombinacji być może po prostu zabiłby je na dzień dobry.
Oczywiście - żebym został dobrze zrozumiany - podkreślam, że chodzi mi o to zdjęcie, a nie ogólne porównanie NEXa z S3.![]()
Snoblesse oblige:
umbrellas by piotr_slaski, on Flickr
jedno z pierwszych z a5000 16-50 jpg
wrzucam z pewną dozą nieśmiałości, widząc zdjęcia zaprezentowane w tym wątku
Sam jesteś M9.
Snoblesse oblige:
Skontaktuj się z nami