Szukaj
Wołga, Wołga, mać radnaja...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Zastanawiam się nad kupnem sony a6000. (przy okazji rozważam też system m4/3 ale chyba zdecyduje się na bagnet E). Przeczytałem milion różnych stron na temat dlaczego lustrzanka jest super a dlaczego bezlusterkowiec jest beznadziejny i vice versa i po tym całym bałaganie pisze tutaj bo na prawdę ten wątek wydaje się być najbardziej składnym i sensownym (także część zagranicznych stron). Mianowicie:
1) Na chwile obecną planuję kupić body a6000 + 1 obiektyw + karta bo ze starego kompaktu się nie nada. Zapewne po wakacjach, albo w przyszłym roku dokupię sobie dodatkowy obiektyw. Teraz rodzi się pytanie.
Czy na przeniesienie wiedzy teoretycznej o fotografii w wiedzę praktyczną w ciągu wakacji dobrym pomysłem będzie kit 16-50 ? Czy jednak lepiej kupić samo body + np. SEL20F28 czy SEL5018F? Jeśli chodzi o ceny to i tak będzie to kwestia +/- 200-300 złâŚ
W ciągu wakacji byłyby to typowe rodzinno-streetowe zdjęcia. Znając moje preferencje to będzie dużo architektury, następnie ogólnie rozumiane pojęcie człowieka.
2) Czy po przesiadce na stałki wracacie czasami do kitowego szkła?
Pytam ponieważ bez sensu kupować cośâŚczego i tak się później nie będzie używać. Racja, zawsze można sprzedać
3) Pojawiło się na którejś xx wcześniejszej stronie pytanie dotyczące karty pamięci, która nie będzie ograniczała prędkości aparatu przy stosunkowo rozsądnej cenie. Odpowiedzią była karta: Sandisk SDHC Extreme 8GB VIDEO HD 20 MB/s Class 6
Czy przy większych jej pojemnościach nadal jakość/cena ma sens?
Na razie chyba to tyle pytań
Z góry dzięki za odpowiedź
Ad 1. PZ16-50 w niczym nie ogranicza, wręcz przeciwnie - przydaje się 16mm i czasem do wakacyjnych filmików. Na wakacje to mimo wszystko zoom praktyczniejszy. Jak będzie mało światła to i 2.8 w 20 nie pomoże.
Ad 2. Ja tak - np. do video, jest bardziej uniwersalny, zoomy mają swoje zalety.
Ad 3. Kart pamięci bym nie demonizował. Dowolna class 10 będzie śmigać. Jak do zdjęć to 8GB powinna starczyć ale jak ma służyć również do okazjonalnych filmików to będzie potrzebna większa.
Mnie by tam sama E20 wystarczyła no może z ECU. MZ to najlepsza jak dotąd stałka do NEXa.
Ploty chodzą, że na Photokinie ma się pojawić E20 II. Stąd te obniżki ceny i akcje wyprzedaży.
Optycznie to tam nie ma za bardzo co poprawiać i tak się czasem zastanawiam czy dołożą jakieś dodatkowe właściwości. Na przykład OSS, choć przy tej ogniskowej brak kłapiącego lustra pozwala na dosyć swobodne wydłużanie czasu. Poza tym OSS pewnie oznaczałby większe wymiary i ciężar.
Zrobią jaśniejszą? Też chyba nie, bo za blisko E24 byłoby. Chyba, że symbolicznie powiększą przysłonę o 1/2 EV. W końcu Canon ma 22/2 w zbliżonych rozmiarach, znaczy da się.
Edyta mi tu sójkę w bok wraziła, że fotosa zapomniałem wkleić.
To ja też dam:
The Picture
Tomku, lepiej nie zaglądaj do lodówki...![]()
Snoblesse oblige:
I do kompletu do nowego aparatu pamiętaj o dodatkowym akumulatorku.
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Autowiwisekcja
Snoblesse oblige:
ad1 - ja bym przemyślał używane e18-55 jak rozmiar nie jest aż tak kluczowy, jest dość tani a trochę lepszy od e16-50. Do tego jakieś jasne manualne 50mm, są tanie a dają świetne efekty, na początek nie ma lepszego zakupu w kategorii cena-frajda
ad2 - ze stałkami to trzeba wiedzieć co się chce i wtedy wystarczą. Jak bym miał wybrać jedną budżetową uniwersalną stałkę to bym pewnie wziął samyanga 12/2Jak mnie budżetowe to zeissa 24/1.8. Ogólnie kita prawie nie używam (wolę szeroki kąt, tele albo jasną stałkę) ale zastępuję go często innymi zoomami (e10-18, e55-210). Stałki używam bardziej do zabawy z głębią ostrości, portretów, do macro, w słabym świetle, a czasem na wyjście na miasto. Na wakacje z jedną stałką bym się nie odważył
![]()
Skontaktuj się z nami