Kupiłem używkę z KKM, miała soft 01. Po wgraniu 02 jest zauważalnie lepiej, choć do SEL20 sporo brakuje. Tak czy inaczej, jestem zadowolony.Mam nadzieję, że zestaw 12+20+50 się u mnie sprawdzi.
Szukaj
Kupiłem używkę z KKM, miała soft 01. Po wgraniu 02 jest zauważalnie lepiej, choć do SEL20 sporo brakuje. Tak czy inaczej, jestem zadowolony.Mam nadzieję, że zestaw 12+20+50 się u mnie sprawdzi.
to be a rock and not to roll
A propos SEL20. Nie jest to raczej portretowa ogniskowa ale czy myślicie, że można ją wykorzystać do portretów po późniejszym kadrowaniu w obróbce? Zastanawiam się czy SEL20 można opędzić wszystkie wakacyjne zdjęcia czy jednak bez dłuższych ogniskowych się nie obędzie. Przywykłem do kadrowania przy robieniu zdjęcia aby potem już tego nie ruszać w programie graficznym ale może takie późniejsze kadrowanie to nie jest zły pomysł?
Oczywiście, że można, ale jak liczysz na jakieś super odcięcie od tła, to licz również na przerysowania, a i tak całej postaci nie wytniesz za pomocą GO.
Wrzucałem już tego fotosa, ale przykład portretu na f/3.2 OIDP.
lekko kadrowane to jest.
Myślałem o bardziej klasycznych portretach od pasa w górę czy nawet bardziej skupionych na twarzy.
E24/1.8 ledwo wycina osobę z tła (jak zajmuje ona sporą część kadru), a to jednak dłuższa ogniskowa i ponad działka światła lepiej...
Twarz z 20mm będzie przerysowana ale nie musi to przeszkadzać. Za to to będą raczej zdjęcia z dość bliska, nawet rodzina może się nieswojo czuć przy takim portrecie. Ale za cenę maleńkości i ceny naleśnika myślę że do przyjęcia, szczególnie przy czymś co by mogło być idealne do Twojego celu - np. takiej sigmie 18-35/1.8;p
W tym przypadku 20mm bedzie nadal 20mm, czyli zgodnie z regulami nie nadaje sie do takich portretow, ale mnie to nie martwi osobiscie, jezeli chodzi o fotki z wakacji wszystko sie nada.
Najlepiej zeby to sprawdzic mozesz ustawic kita na 20mm i porobic zdjecia - bedziesz wiedzial czy 20mm ci odpowiada do wakacyjnego portretu.
.
To ja coś zapodam z Nexa. Nex 5T + manual Canon FD50mm f1,8. Jak widać brak wizjera niekoniecznie uniemożliwia manualne ostrzenie w pełnym słońcu na plaży.
Ja mam teraz 'problem' wyboru szkiełek nad morze;p Na pewno nie będę nosić wszystkich z nich naraz (a raczej max dwa naraz) więc pół biedy ale się tego w domu uzbierało i wybór ciężki... Wychodzi mi takie minimum:
- e55-210 (moim zdaniem zawsze warto mieć tele, a szczególnie na wakacjach)
- fish na e16 (mimo że lubię efekty to go rzadko używam bo nie nadaje się do wszystkiego, a na wakacje jest akurat idealny i czekał rok na taką okazję ;p),
- e10-18 (bo nowy to chcę się pobawić a morze jest idealnym poligonem dla UWA)
- e24 (jest dobry do wszystkiego - macro, bokeh, mało światła, widoczki, zabawa, portrety...)
- FD 50/1.2 (świeży nabytek to będzie z niego sporo frajdy, no i portretowo super)
Innych pleśniaków poza tym FD nie biorę, na wakacjach preferuję raczej AF ale f1.2 to specyficzna zabawka, i tak zrezygnowałem przez niego z e50 na te wakacjeZ AFem zostaje jeszcze kit, z manuali chyba z 12 obiektywów...
Choć właśnie mnie naszedł pomysł aby zabrać jupitera 85/2 z LT, fajna portretóweczka...
To jeszcze foto dorzucę:
Ostatnio edytowane przez ikit ; 08-08-2014 o 12:32
Skontaktuj się z nami