Ech znowu mi przestał wysyłać powiadomienia że coś się w wątku dzieje to muszę nadrobić...
@ikar - te pierwsze dwa zdjęcia świetne, szkoda że nie większe
Jesteś pewien? Miałem wrażenie że mi odszumia, sprawdzę w domu dokładniej
Taki FF wielkości n5n... Ja bym to traktował jak n5n ze szklarnią E ale z możliwością używania pełnych możliwości pleśniakówlensturbo jest fajny ale jednak waży 200g i nie wiem co z obrazem robi bo nie mam porównania jak dane szkiełka działają na FF. Zastanowiłbym się też już nad jakimiś voitkami bo przy szkłach E na nexie nie wypadają tak dużo super ale jak kryją FF to już spora zaleta niewykorzystywana na cropie. No i można by się zastanawiać nad FE55/1.8 czy jak wyjdzie FE16-35/4 albo innym FE70-200/4... Byle tylko aparat miał dotykowy ekran jeśli wyjdzie, mi nie trzeba zalet A7ek za dopłatę 'tałzeona', wolę mniejszy aparacik z dotykiem;]
Kiedy się na tę szklarnię narzekało? Ten wątek ma kilka lat i szkieł od tego czasu przybyło sporo. A narzekają najgłośniej na innych forach gdzie zatrzymali się na szklarnii nexowej sprzed 3 lat
Zoomy to najczęściej kupowane i najprzydatniejsze szkła to i jest ich najwięcej i fajnie że jest wśród nich wybór bo mają zupełnie inne możliwości/wielkości. Te 18-200 mają różne funkcje - (chyba tak to leciało) jeden jest mniejszy i tańszy, inny większy i lepszy a ostatni najlepszy, największy z możliwością PZ do kamer bo pamiętajmy że to nie tylko szklarnia nexowa.
85mm to portretówka na FF a nie na cropie gdzie musisz odejść aby uzyskać ten sam kadr z tego obiektywu. Odpowiednikiem jest 57mm (jak w systemie fuji) i by takie zresztą u nas nie zaszkodziło ale jest już zeiss 55/1.8 który dość pasuje ogniskową (82.5mm po przeliczeniu). Acz wolałbym tego fuji w systemie, niby drogi jak na cropowe szkiełko ale zawsze jest wybór
Makro ma wyjść na photokinie.
70-200/4 przecież jest. Za ciemne? Cropowych 70-200/2.8 nie ma w żadnym systemie więc marudzenie że w sonowym też to nadużycie... Jedyne zbliżone cropowe tele to sigma 50-150/2.8 a i tak jest niemała i waży ponad 700g. Więc jak i tak byłoby niemałe szkło to lepiej kupić relatywnie tanie (przy FE70-200/4) tele f2.8 na bagnet A i LAEA2... Albo małe szkło albo jasne.
A na zakończenie parę zdjęć z kupionego od Michela FD50/1.2
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami