Ja mam DRO w aparacie wyłączone jak i resztę 'ulepszaczy' typu wyostrzanie, używam tylko na 'standardzie', więcej można z niego ewentualnie wyciągnąć nie babrając się jednocześnie w rawach (a i irytuje mnie jak chcę mieć kontrastowe zdjęcie a DRO robi mi z niego bezpłciowe). No i podejrzewam że jak masz DRO na auto to w złych warunkach oświetleniowych będzie się pewnie ustawiać najwyższa wartość czyli zmasakruje wszystkie cienie;] Poza tym porównując rawa do jpga mam wrażenie że jeszcze jakieś wyostrzanie było na zdjęciach. I nie zdziwiłbym się że jeszcze korekta obiektywu (np. winietowanie).
Wolałbym do porównania zobaczyć ten sam kadr z rawa z tymi samymi ustawieniami aparatów obrobionych w tym samym programie... Bo od matrycy bardziej podejrzewam że może IDC i puszka jeszcze sobie nie radzą z plikami z A6000 (do nexa 7 chyba wydali w aktualizacji soft poprawiający jpgi). Choć ja tam żadnego problemu nie widzę poza tymi wynikającymi z ustawienia DRO (i to niekontrolowanego na 'auto') i tego że to 24MP (na tym zdjęciu na ISO 400 po powiększeniu na monitorze do wielkości ok. 100x70cm nie widać żadnego szumu...).
Acz nie wykluczałbym że ewentualnie soft sonego sobie gorzej radzi niż nikonowy i komuś może to nie pasować;] Choć też tego nie rozumiem, dla mnie priorytetem była akurat wielkość aparatu i bym nawet wolał ciut słabszy szumowo ale 3 razy mniejszy i lżejszy aparat![]()
Ale co tam komu potrzeba, jak nie pasuje to dobrze że zmieniłeś choć moim zdaniem trochę pochopnie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami