Close

Strona 1010 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1051091096010001008100910101011101210201060111015102010 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 091 do 10 100 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Filtr to też pogorszenie jakości optycznej i dodatkowe bliki i odbicia (dodatkowa warstwa szkła, której nie przewidział konstruktor obiektywu). Poza tym skoro palcujesz obiektyw, to będziesz też palcować filtr - to i to trzeba przecież czyścić.

Te UV-ki to takie wyciąganie kasy, ale jeśli chcesz, to do 16-50 szukaj średnicy 40,5 mm. To nic, że obiektyw się chowa, w niczym to nie przeszkadza. A do Fuijana nie da się założyć filtra.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ventose Zobacz posta
    Do ochrony obiektywów bo już niestety opalcowałam swój i czuję, że będzie to notoryczne.
    W dodatku planuję wyjazd wakacyjny więc piasek+ ostre słońce jest dobrą opcją dla polara.
    Do ochrony przed palcowaniem i innymi wpływami fizycznymi jest dekielek, ewentualnie osłona p/s. A polar to insza inszość.

Cytat Zamieszczone przez Ventose Zobacz posta
    Taki filtr to nie duży wydatek i wolę bawić się w tą stronę niż w PSie bo to robię na co dzień na studiach i hobbystycznie.

Skąd to pytanie? Dlaczego muszę to argumentować?
    Jest dokładnie tak, jak pisze drdln - słaby (tani) filtr UV tylko pogorszy i tak już niezbyt wysokich lotów właściwości optyczne tych obiektywów. A drogi trochę mija się z celem, bo będzie kosztował 1/3 tego, co 16-50. Na dodatek wiele filtrów czyści się ze śladów palców gorzej, niż przednią soczewkę obiektywu. Moim zdaniem to zbędny wydatek, ale oczywiście zrobisz jak będziesz chciała.

Domyślnie

Ja już dawno odpuściłem sobie wszelkiego rodzaju "zestawy ochronne na obiektyw". To wyciąganie kasy, nic więcej. Moje stare D200+Sigma 18-50/2.8 totalnie odżyło po zdjęciu tego paskudztwa. A wcale nie były to tanie filtry. Odżył kolor, detal i AF.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Potwierdzam za resztą - filtry UV mają bardzo mało sensu. Swoją drogą nie przypominam sobie kiedy ostatni raz pacnąłem jakąkolwiek soczewkę paluchem... Trzeba się nauczyć odpowiednio trzymać aparat, a w czasie zmiany obiektywów i gdy nie robimy zdjęć zakładać im dekielki Zresztą palcowanie obiektywów nie jest takim problemem co strach przed ich czyszczeniem (lub nieumiejętność);]

E50, pierwsze trzy przymknięte do f2.5, ostatnie na f1.8. Swoją drogą zacząłem coraz częściej do zdjęć na MFD przymykać szkła (na razie e24 i e50, mają przyjemne MFD) do ok. f2.5. Trochę mniej rozbabłane tła ale główny motyw jest bardziej ostry, łatwiej trafić z ostrością, zazwyczaj już cały jakiś badyl jest w GO, no i często zaczyna być widoczny bokeh zamiast masła;] Natomiast z trochę dalsza GO się zwiększa, tło się - za przeproszeniem - bokehuje i nie ma wtedy potrzeby przymykać

Domyślnie

W dodatku dalsza degradacja optyczna Fujiana to już chyba byłaby przesada

Domyślnie

Ale fajna ta funkcja ustawiania ostrości na oku. Przypisałem ją sobie pod AEL i mogę spokojnie kadrować portret a nie ustawiać ręcznie kwadracik w wybrane miejsce, klikać i szukać.
    Mam tylko problem z ustawieniem środkowego przycisku w tym kółeczku wybieraka. Przypisane jest pod niego ustawianie ostrości jak przy spuście migawki do połowy i za cholerę nie umiem tego zmienić.
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShoRtie Zobacz posta
    Ale fajna ta funkcja ustawiania ostrości na oku. Przypisałem ją sobie pod AEL i mogę spokojnie kadrować portret a nie ustawiać ręcznie kwadracik w wybrane miejsce, klikać i szukać.
    Mam tylko problem z ustawieniem środkowego przycisku w tym kółeczku wybieraka. Przypisane jest pod niego ustawianie ostrości jak przy spuście migawki do połowy i za cholerę nie umiem tego zmienić.
    Fakt, ta funkcja w nowych Soniaczach działa naprawdę dobrze. A funkcji środkowego przycisku nie da się zmienić o ile pamiętam - zależy ona od trybu AF. Przy wyborze pojedynczego punktu środkowym przyciskiem włączasz wybierak, a np. przy MF środkowy odpowiada za powiększenie obrazu.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Na razie próbowałem to tylko ze zdjęciami ale muszę wypróbować na żywym celu :P A co do środkowego przycisku to też tak myślałem, że nie da się tego zmienić ale w sumie jest dużo personalizowanych przycisków jak AEL, C1i2 i całe kółko wybieraka więc nawet mi nie żal tego przycisku.
    Nie orientujesz się może czy fazowy af działa w każdym z trybów AFS i AFC bo nigdzie na necie nie mogę znaleźć normalnej instrukcji ani odpowiedzi.
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShoRtie Zobacz posta
    Ale fajna ta funkcja ustawiania ostrości na oku. ....
    w jakich nexach ta funkcja jest dostępna? Coś mi podopowiada że mój 5T tego nie ma...?

Domyślnie

A7ki, A6000 i chyba A5000

Strona 1010 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1051091096010001008100910101011101210201060111015102010 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów