Helios@NEX
Szukaj
Helios@NEX
Panowie, jak jest w bracketingiem w A6000? Jest możliwość użycia samowyzwalacza przy tej funkcji aparatu czy trzeba trzymać przycisk? Kusi mnie, żeby się przesiąść z 5N ale poza szybszym autofocusem i ewentualnie możliwością autobracketingu nie bardzo widzę przewagę -wizjera mi nie potrzeba, sanek na lampę także za to możliwość ostrzenia w miejscu dotyku jest bardzo przydatna. Wolę zainwestować kasę w lepsze obiektywy niż kit.
Bracketing nie działa z samowyzwalaczem, ale jest duża poprawa, bo działa z pilotem. Właśnie to sprawdziłem - działa nawet z jakimś najtańszym pilocikiem z allegro oznaczonym "for Sony". W A6000 jest bracketing serii (sam strzela 3-5 zdjęć; od 0,3 do 3 EV różnicy), bracketing pojedynczy (samemu trzeba klikać spust do następnego zdjęcia), a także bracketing WB i DRO.
to be a rock and not to roll
Drdln - mam pytanie, czy A6000 ma duży czas od włączenia (i od wybudzenia z uśpienia) do momentu, kiedy można zrobić zdjęcie? Mam 5N i jego zwłoka czasowa mnie denerwuje w pewnych sytuacjach, zastanawiam się czy A6000 czymś się różni.
Dzięki. No to teraz dylemat jeszcze większy. W zasadzie nie powinno go być bo mam 2 letnie córkę i skupiam się na robieniu zdjęć jej więc szybki autofocus to podstawa ale skoro teraz trafiam manualem z pentaconem to nie jest źle![]()
Nex 6 przed aktualizacją softu włączał się mega wolno, a po aktualizacji trwa to niecałą sekundę. A6000 ma czas uruchomienia bardzo podobny do Nexa 6 po aktualizacji. Nie mam jak tego dokładnie zmierzyć, ale można uznać, że jest tak samo (może o jakąś dziesiątą sekundy wolniej). Oba aparaty za to trochę wariują, kiedy się je wyłączy i od razu szybko włączy - wtedy trzeba poczekać z 3 sekundy do pełnego włączenia.
Dziękuję za info - sekunda lub jej okolica brzmi nieźle.
A czy kojarzysz może aby owo "zawieszenie" na 3 sekundy występowało w momencie wychodzenia z uśpienia (przy włączonym aparacie, ale jedynie uśpionym)?
Mnie w Nex 5N właśnie denerwuje długie wychodzenie ze stanu uśpienia, wiele razy kadry mi uciekały przez tą przypadłość![]()
Teraz w obu aparatach wyjście z uśpienia zajmuje tyle samo, co włączenie. W sumie trochę to słabe, bo lepiej jest po prostu wyłączać aparat.
A ja dalej czekam i czekam na moje body A6000. Wszędzie na zamówienie i nigdzie nie ma od ręki![]()
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Skontaktuj się z nami