Ja mam z fotoamigo, są tanie i mają tak na oko 1/2-2/3 pojemności oryginału. Za to kosztują mniej niż 40 złotych. Kup dwa i masz spokój.
Nie kupuj czasem na RPA rzekomo oryginalnych za połowę ceny.
Szukaj
Ja mam z fotoamigo, są tanie i mają tak na oko 1/2-2/3 pojemności oryginału. Za to kosztują mniej niż 40 złotych. Kup dwa i masz spokój.
Nie kupuj czasem na RPA rzekomo oryginalnych za połowę ceny.
Mam z 6 czy 8 zamienników z fotoamigo i także polecam. Trzymają gorzej niż oryginały ale kosztują 37zł, z A6000 działają bezproblemowo.
Ostatnio edytowane przez superkomornik ; 25-06-2014 o 15:25
Co prawda nie do NEXa, ale wypróbowałem trochę różnych zamienników, i sprawdzałem ich rzeczywistą pojemność filmując na próbę, i potwierdzam opinię, że zamienniki przeciętnie mają ok. 2/3 pojemności oryginału.
Podejrzanie tanie "oryginały" to przeważnie imitacje, gorsze jakościowo od niefirmowych zamienników.
Dla zasady nie kupuję też zamienników z nieprawdopodobnymi deklarowanymi pojemnościami na nalepce (np. 2900 mAh) - nie lubię, jak ktoś jawnie wciska kit.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Mam pytanko czy Nex-3NL + 16-50mm sprawdzi się jako aparat dla kompletnego amatora? Chodzi mi o automatyczną korekcję beczki, program auto itp...
Moja koleżanka chce kupić coś "lepszego" na lata, sugestię zaawansowanego kompaktu zbyła - pewnie nie chce płacić za kompakt jak w podobnej cenie ma bezlustro.
B. podoba się jej Samsung NX2000+20-50mm ew. coś podobnego... mnie ten Nex wydaje się lepszym rozwiązaniem ze względu na szerszy obiektyw, prawdopodobnie lepsze video? sterowanie nie tylko za pomoca toucha...
Myślę, ze Nex 3n+16-50 zaspokoi 100% potrzeb amatora. To naprawdę fajne bezlustro.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Moje pierwsze spostrzezenia po spojrzeniu na zdjecia na komouterze sa takie, ze papka niezla wychodzi z tego kita. Czym predzej musze kupic jakos obiektyw. W zasadzie to duzogo wyboru nie ma. Chyba wybor padnie na sigme 19 2.8. Lub 30 2.8.
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
Przy obecnych cenach lepiej kup E20/2.8. Sigma 19/2.8 nie ma żadnych przewag nad E20.
Jeśli chodzi o zamienniki to osobiście polecam firmę Newell. Używałem zamienników tej firmy w D90 i teraz używam w A6000. Działają identycznie jak oryginały. Cena około 45zł.
i ładowarkę tez tej firmy mogę polecić: (koszt około 25zł)
-----
Ja tez sie zastanawiałem między sigma 19mm a SEL20F28 i wybrałem sony. Jest to świetne szkło i w zasadzie 90% zdjęć robię własnie nim. Bez osłony słonecznej jest naprawdę cieniutkie. Miałem teraz kilkudniowy wyjazd wypoczynkowy w Pieniny i ponownie upewniłem sie że do codziennego turystycznego fotografowania nie ma lepszego aparatu niż bezlusterkowiec. A zwłaszcza Sony a6000![]()
Ostatnio edytowane przez Stach2008 ; 26-06-2014 o 08:19
Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18
Skontaktuj się z nami