Tylko peaking i powiększenie. Nie ma potwierdzenia ostrości znanego z lustrzanek.
Szukaj
Tylko peaking i powiększenie. Nie ma potwierdzenia ostrości znanego z lustrzanek.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Napiszcie jeszcze co byście polecili jako spacerzoom-a w miejsce Nikkora 18-105/3.5-5.6 VR (plastikfantastik ale o dziwo z całkiem niezłą ostrością)
1. Sony E 18-55 mm f/3.5-5.6 OSS ? (chyba podstawowy kit, opinie różne, ale sumarycznie chyba nie najgorsze)
2. Sony E 18-105 mm f/4 PZ G OSS ? (w zasadzie brak informacji, ma ktoś ten obiektyw?)
3. Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 LE OSS ?
4. Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 OSS ?
5. Sony E 18-200 mm f/3.5-6.3 PZ OSS ? ( w sumie to nie do końca kapuję różnice między 3, 4 i 5 )
6. Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70 mm f/4 ZA OSS ? (podobno porażka nie warta swojej ceny)
7. Sony E 16-50 mm f/3.5-5.6 PZ OSS ? (i znowu niezbyt pochlebne opinie w necie)
8. Jakieś jeszcze inny? Coś spoza Sony i CZ ?
jpyt
Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4
E18-105 jest ciut większy gabarytowo od nikona 18-105 za to troszkę lżejszy. Ale ma wewnętrzne zoomowanie i ostrzenie więc się już nie wysuwa;] Dla mnie za duży (wymiarowo większy niż niektóre e18-200 acz raczej lepszy optycznie).
E18-200 mają jakieś różnice, w tym w wadze i gabarytach, ten najnowszy ma np. zoomowanie elektroniczne. Coś kojarzę że jakością obrazka się również trochę różniły. Sam wolę e18-55 + e55-210, wolę nosić naraz na szyi mniej i ewentualnie przepinać jak potrzeba. No i e55-210 stał się teraz stosunkowo niedrogi (nie wspominając o 18-55).
E16-70 to nie jest złe szkło tylko cena nieadekwatnaMiał się pojawić w kompletach z a6000 więc wtedy pewnie stanieje i cena może stanie się odpowiednia do możliwości
Sam musisz wybrać z tego co jest, e16-50 mają też swoje zalety i zwolenników;]
No niestety. Już się pojawił w kompletach z A6000 - np. w B&H : link
Różnica ceny Body do takiego kompletu to okrągłe $1000 !
W stanach czyli europejskie ceny będą miały różnicę 1000 EUR.
jpyt
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Komplet taki jest też dostępny np. na europejskich stronach Sony - w tym polskiej - ale też nie ma żadnej różnicy pomiędzy ceną zestawu a a6000 i 16-70 osobno. A problem z ceną wynika chyba częściowo z braku konkurencji w świecie APS-C: w tym zakresie są albo kloce f/2.8, albo denka od butelek f/3.5-5.6.
U mnie problem polega na zdefiniowaniu tego "aktywnie" i "zaawansowany"
Przestałem się już łudzić, że będę miał więcej czasu po prostu dla siebie, na swoje hobby.
Od czasu narodzin córki (będzie już 9 lat) moja fotografia sprowadza się do wycieczkowo-rodzinnej.
Oczywiście nadal staram się trzymać standard (stąd właśnie nie chciałbym stracić na jakości obrazka), ale taszczyć D7000 ze obiektywami już mi się zwyczajnie nie chce.
Oprócz D7000 mam jeszcze Nikon 1 V1 (wykorzystywany do filmów i do zdjęć podwodnych - przykład) i szczerze to uwielbiam jego gabaryt, możliwości filmowania, działanie AF (odsetek nieostrych zdjęć to jakieś 10% przy mega dynamicznych zdjęciach np. dzieciaka rzucanego falami, to samo przy filmach). Coraz częściej sam się łapię na tym, że najchętniej to zostawiłbym D7000 i właśnie poszedł gdzieś z V1. Niestety ma on sporo ograniczeń i w tym względzie jest trochę za duża przepaść. Dlatego mocno kombinuję z NEX-ami (teraz Alpha-mi).
Ostatnio edytowane przez jpyt ; 04-04-2014 o 14:28
jpyt
jpyt, nawet nie wiesz jak ja Cię rozumiem. Kilka lat barowałem się z kilkoma aparatami, kupiłem, sprzedałem etc... Zawsze zabierałem ten mniejszy i mniej cennySto tysięcy myśli, a może tak, a może tak. Doszedłem do wniosku, że czas coś z tym zrobić. Przeanalizowałem swoje priorytety i sprzedałem swoje maluchy, zostałem z D700. Przyzwyczaiłem się już do jego wielkości i wagi i skupiam się na fotkach, a nie sprzęcie. Dla mnie decydujące było to, że czasami może mi się trafić jakaś impreza do fotografowania, najczęściej rodzinna. A w takich sytuacjach jednak DSLR sprawdzi się na pewno lepiej, chociażby ze względu na AF i światło błyskowe.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Skontaktuj się z nami