Close

Strona 959 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4598599099499579589599609619691009105914591959 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 581 do 9 590 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

To już jakieś konkrety
    Ten Fujian to jaki, jaka ogniskowa?

Jakbyś porównał E18-55 do N18-105?

PS. Samyanga z czystym sumieniem polecam. Sam się zastawiam czy tego co mam będę musiał sprzedać i kupić z bagnetem E czy jakaś przejściówka Nikon -> E da tu radę. Ostrzenie i tak manual.
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Orientuje się ktoś jak wypada porównanie obrazka z Sony E 35/1.8 i Nikkor 35/1.8G (której jak wspomniałem uwielbiam) ?
    Jak byłem w Nikonie, miałem N35. Teraz mam E35. Ostrość jest porównywalna, E35 też jest ostry od pełnej dziury (i też ostrzejszy po lekkim przymknięciu). Praca pod światło bardzo w porządku, natomiast w E35 ą spore aberracje chromatyczne i to czasami denerwuje. N35 też aberruje, ale mniej. Generalnie po przesiadce powinieneś być równie zadowolony z 35-tki

No a co do samej przesiadki z Nikona na Nexa - wielu za sprawą tego wątku to zrobiło i chyba nikt nie żałuje. Na jakości obrazu na pewno nie stracisz. W sumie po przesiadce stracisz tylko ciężar w torbie foto, reszta to same zyski

EDIT - a wspomniany wyżej Fujian to klasyk tego wątku, przeszukaj go sobie, zdjęć było mnóstwo. Szkiełko CCTV 35mm f/1.7 ze wszystkimi wadami optycznymi jakie tylko możesz sobie wymarzyć i z jedynym w swoim rodzaju odwzorowaniem ostrości (zamiast płaszczyzny - sfera)
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 03-04-2014 o 23:20
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

NEX-6 + Planar 50/1.4 jakoś mocno domknięty.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Przepiękne.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

PS. Samyanga z czystym sumieniem polecam. Sam się zastawiam czy tego co mam będę musiał sprzedać i kupić z bagnetem E czy jakaś przejściówka Nikon -> E da tu radę. Ostrzenie i tak manual.
    Pewnie że przejściówka da radę Do samyanga sonowego musiałem kupić taką bez kontroli przysłony.

Domyślnie

Korzystanie z Ciamcianga 85 na korpusie typu nex 3,5 to mordęga, niewygodne się z tego korzysta - kiepskie wyważenie i ostrzenie ze względu na spory skok pierścienia ostrości.
    Choć zdjęcia da się robić ofkors
    Może na nex 6, 7 jest wygodniej.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad całkowitym porzuceniem Nikon-a i przesiadką na NEX-a. Teraz chyba konkretnie A6000.
    Doradźcie mi czy to ma sens, czy jednak powinienem dać sobie spokój (przynajmniej na razie) ?

Aktualny mój zestaw jest dość rozbudowany, ale z tego co faktycznie lubię i korzystam jest: Nikon D7000 + Nikkor 35/1.8G (świetne szkło No1 u mnie) + Nikkor 18-105/3.5-5.6 (TavelKit) + Samyang 85/1.4 (ubóstwiam jego ostrość od 1.4, rozmycie i w ogóle).
    Do tego jeszcze SB800 jako podstawowa i SB600 jako remote flash (czasem używana).

Jak wspomniałem chciałbym się przesiąść na nex-a głównie ze względu na jego rozmiar, możliwości filmowania z AF i trochę dlatego, że po D7000 mam dość Nikon-a, po prostu już wiem, ze nigdy nic więcej z tej firmy nie kupię (aktualnie nie jest źle, ale żeby do takiego stanu dojść mój D7000 był razy wymieniany na nowy w serwisie, a stary i nowy sumarycznie spędziły w nim ponad 4 miesiące !!!). Za takie wpadki się płaci, a ja nie przebaczam producentom takich fuszerek połączonych z chowaniem głowy w piasku i udawaniu, że wszystko jest super.

Tak więc patrzę aktualnie na A6000 i co tu dużo mówić kusi, natomiast na pewno nie chciałbym stracić na jakości obrazka.
    Co myślicie o całym pomyśle?

Jakie szkła byście mi polecili do NEX-a w miejsce dotychczasowych nikkorów?

Z góry dzięki za wszelkie informacje.
    Na jakości obrazka w NEXie na pewno zyskasz, nawet to co daje taniuchny A3000 z sigmą 30/2,8 to jest dosłownie szok. Ale mając lustrzankę przyzwyczajeni jesteśmy do wybierania przebierania w optyce według potrzeb, a tymczasem do NEXa setup szkieł AF jest jeszcze bardzo dziurawy. Dodatkowo często frustrujące jest odmawianie przez NEXy złapania ostrości na bliższy plan lub mniejszy detal - wszystkie nexy z jakimi miałem styczność uparcie preferują dalsze plany. Jako taką protezą braków w szkalrni mogą być oczywiście szkła manualne, które obsługuje się wygodnie, ale nawet peaking nie jest doskonały - im szersze lub mniej kontrastowe szkło tym trudniej. Poza tym manualne szkła są po prostu często za duże, a tych pod aps-c jest za mało - chyba tylko fiszaj 8/2,8 i premierowy 12/2,0). Mogą nie wydawać się za duże z lustrzanką ale z NEXem i wymaganym adapterem nawet szkła m42 stają się kobylaste.
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Korzystanie z Ciamcianga 85 na korpusie typu nex 3,5 to mordęga, niewygodne się z tego korzysta - kiepskie wyważenie i ostrzenie ze względu na spory skok pierścienia ostrości.
    Choć zdjęcia da się robić ofkors
    Może na nex 6, 7 jest wygodniej.
    Ja nie miałem żadnego problemu z ostrzeniem, jak tylko mogłem przymierzyć to zawsze doostrzałem w punkt. Wyważenie cóż, kwestia techniki trzymania. Miałem problem z zabieraniem takiego kloca z nexem:P
    Za to prawdziwa mordęga to korzystanie z samyanga na lustrzankach bez możliwości powiększenia wycinku kadru;]

Domyślnie

A właściwie jak to jest z np. nex-6 i manualnymi szkłami.
    Czy używane wtedy są w jakikolwiek sposób punkty fazowego AF i pokazywany jest jakiś wskaźnik, w którym kierunku kręcić czy nie ma czegoś takiego i tylko peaking lub powiększenie wchodzą w grę?

W D7000 na matówce ostrości praktycznie nie da się ocenić bo prawie wszystko na niej wychodzi ostro, ale właśnie Samyanga się dobrze obsługuje dzięki wskaźnikowi punktu ostrości, takie: < * >
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Przy powiększeniu widać czy masz ostro i nic więcej nie trzeba. Podświetlanie ostrych elementów po roku używania u siebie wyłączyłem, jest bardzo zwodnicze bo aparat nie zaznacza najostrzejszego punktu tylko to co jest w miarę ostre. Przeszkadzało mi to też w odbiorze kadru bo zakłóca kolorystykę, a przy dużej ilości elementów czasem totalnie nic nie widać bo wszystko podkolorowane:P Natomiast przy miększych obiektywach potrafi nic nie podświetlać.

Strona 959 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4598599099499579589599609619691009105914591959 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów