Close

Strona 186 z 239 PierwszyPierwszy ... 86136176184185186187188196236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 851 do 1 860 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Proszę o kontakt na PW, chcę oszacować czy pozew zbiorowy dot. D800 miałby rację bytu. Osoba, która by się tym zajęła chce rozeznać temat.

Do poczytania: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pozew_zbiorowy
    Ten, kto spróbuje nieść kota za ogon nauczy się czegoś, czego nie nauczy się w żaden inny sposób.

Domyślnie

W przypadku D600 sprawa była jasna: plamy z oleju + pył z ścierającego się elementu migawki = "zupa" na matrycy. Bardzo łatwo to było pokazać a tym samym wadę udowodnić. W przypadku rozjeżdżającego się AF w D800 nie będzie tak łatwo. Bo najczęściej robi się to co kilka/naście/dziesiąt tysięcy zdjęć. Sprawa będzie dyskusyjna, rzeczoznawcy będą się wzajemnie przekonywać do swoich racji itd.

Warto zdać sobie z tego sprawę.......
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfor Zobacz posta
    Proszę o kontakt na PW, chcę oszacować czy pozew zbiorowy dot. D800 miałby rację bytu. Osoba, która by się tym zajęła chce rozeznać temat.
    I to jest bardzo prawidłowe podejście do sprawy. Minimum 10 osób z body, których serwis nie dał rady naprawić. Tylko kto da ekspertyzję, że body nadal nie jest sprawne? No bo chyba nie NP
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

no właśnie... stwierdzenie: aparat spełnia normy producenta będzie trudne do podważenia. przecież to producent ustalił jakie normy ma spełniać AF w d800.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Podrzućcie temat pozwu na optyczne i fotopolis i może znajdzie się duuuuużo więcej "zadowolonych" klientów
    | Nikon | D4 | D800 | N.16 f2.8 fisheye | N.24 f1.4 | N.24-70 f2.8 | N.58 f1.4 | N.70-200 f2.8 VRII | SB600 | SB900 | SB910

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neomarcel Zobacz posta
    Podrzućcie temat pozwu na optyczne i fotopolis i może znajdzie się duuuuużo więcej "zadowolonych" klientów
    A co stoi na przeszkodzie byś zrobił to sam?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hydrax Zobacz posta
    ... ... ... ... ... Swoją drogą ciekawe ile kosztuje usługa regulacji AF w D800 po gwarancji? Chyba trzeba pstrykać ile wlezie i chwilę przed końcem gwarancji go sprzedać.
    Pisałem o tym już wcześniej:

Cytat Zamieszczone przez Bartek- Zobacz posta
    mój egzemplarz DE nr.610xxxx na plus (+),
    po lekturze tego masakrującego (celowo lub nie) tą puszkę wątku zadzwoniłem tak na wszelki wypadek do serwisu z pytaniem o koszt kalibracji AF po okresie gwarancyjnym, koszt to około 160zł z przesyłką więc nie ma tragedii, a zamiast czekać na rozjechanie lepiej pstrykać i cieszyć się zaletami tej puszki.
    a bez wysyłki około 120.
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Sprawa pozwu i samego udowodnienia wady nie jest taka oczywista. Mało kto chciałby się w to bawić i tracić czas. W moim przypadku szczególnie już czasu nie ma - d800 dla mnie i co najmniej kilku innych osób z tym samym problemem jest po prostu kolejną "lepszą" maszyną do zarabiania pieniędzy. Ja już problem D800-tek mam rozwiązany - trafia się wadliwy produkt bez opcji naprawy to się go pozbywam. Pomijam utratę wartości i inne klocki ale lepiej niech zaboli teraz niż na początku sezonu.
    Ostatnio edytowane przez FttSniper ; 10-03-2014 o 19:48
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jasne. W Holandii rozpkowują każde body, testują i te gorsze wysyłają do nas. Bo japońska kontrola jakości jest niewystarczająca (to jak się okazuje prawda - bo wychodzą wadliwe body).

Co do serwisów za granicą - kilka osób pisało, że wysyłali do Niemiec i ... kicha, nie naprawiono (załóżmy, że wada była).

Typowa sprawa - posty z negatywnymi uwagami przeważają. Ci co maja wadę to o tym piszą. Ci z prawidłowymi - piszą mniej. Dochodzi do tego trzecia grupa piszących - ci co body nie mają, ale podnoszą zasłyszaną sprawę wadliwego AF. Sumarycznie wychodzi na to, że jest to wada modelu. Od czasu D7000 i D600 marka ma u nas na forum tak złą opinię, że każda z usterek zaczyna być przedstawiana jako wada dowolnej serii (tu - D800). Polskie narzekactwo daje o sobie znać.
    tak tez nie opisalem swoj przypadek, kiedy to oddalem do sklepu moim zdaniem wadliwa 800- pan wymienil bez pytania a po paru dniach byla juz gdzie indziej sprzedana- moim zdaniem nie bylo mozliwe wyslanie jej do serwisu, przejrzenie, wyslanie do sklepu i ponowne sprzedanie- sprzedano ja bez jakiegokolwiek sprawdzania (np. w polsce)
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    ...opisalem swoj przypadek, kiedy to oddalem do sklepu moim zdaniem wadliwa 800- pan wymienil bez pytania a po paru dniach byla juz gdzie indziej sprzedana-
    Niestety to dość częste postepowanie sprzedawców. Myslę, że tak też się stało z moim wadliwym obiektywem Tamrona.
    Niestety u nas jeszcze pare lat minie by konsumenci byli traktowani tak jak na zachodzie.
    Na wszystko trzeba czasu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 186 z 239 PierwszyPierwszy ... 86136176184185186187188196236 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów