Close

Strona 176 z 239 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 751 do 1 760 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lena&TheShadow Zobacz posta
    fafniak D610 to świetny wybór ale w combo z D3s.
    Fajnie, że nie robię takiej fotografii, która wymaga wyścigu zbrojeń w ISO.
    tzn? (to d3s)

Ja bym pozostał przy d700
    Ale niektórzy klienci muszą mieć więcej niż 12 mpix pomimo tego że realnie wykorzystują 8
    Paranoja ale kolejne produkty utwierdzają ich że oferta musi być wielopikselowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Irma Zobacz posta
    Dzieki za odpowiedz.

Robisz przede wszystkim sluby w przeroznym swietle mieszanym, przeczytaj prosze ten watek od postu 56, a mozliwe ze zrozumiesz problem z D800.
    I nie porownuj D800 do D600, bo to sa dwa rozne aparaty.
    Teraz jestes w panice ( ja to rozumie, bo sam przez 3 pierwsze tygodnie uzywania D800 rwalem wlosy z glowy ) ale to nie pomaga. Tylko rzetelna i spokojna analiza pomoze Ci dojsc do przyczyny.
    D800 jest bardzo trudnym '' dziwno-swietnym '' aparatem. I o tym wielokrotnie pisal Jacek Z.

Wiem jak temperatura światła otoczenia wpływa na AF i to traktuję jako normalne zachowanie. Szkoda jedynie że już podczas sesji plenerowej przy odległości 4-5m po 200 fotach aparat dostaje FF na poziomie 0,5-1m, a później po kolejnych strzałach zaczyna skakać w jedną i drugą stronę nie pozwalając opanować AF.

D800 jest świetnym, prostym w obsłudze aparatem dla osób wymagających, a dziwne jest jedynie to że na rynek trafił spory % walniętych sztuk - tak, nadal wierzę że istnieją dobre sztuki które będą w stanie pracować bezawaryjnie bez rozjazdu AF.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

fafniak D700 + D610 i masz zrobione repo jak i portret.

D610 - ech zakochałam się, małe RAW'y. Zapas w cieniach i światłach po prostu szok !

Jak mam takich klientów co to znają się na sprzęcie i mają wymagania na minimum 36Mpx to mówię, że w takim razie będę musiała pożyczyć specjalny profesjonalny aparat, ale to będzie drożej. I biorę Kodaka Pro14n a on ma na przodzie na gripie taki wielki napis "Professional" i wtedy są potem ochy i achy - jaka plastyka, jakie kolory.

Domyślnie

Pewnie to jest pokłosie wymiany zdań w wątku dot. wyceny zlecenia, ale jak czytam Twoje wypowiedzi to mam wrażenie, że żyjesz w alternatywnym świecie, masz 10 lat lub po prostu uważasz ludzi za debili.

Cytat Zamieszczone przez Lena&TheShadow Zobacz posta
    Jak mam takich klientów co to znają się na sprzęcie i mają wymagania na minimum 36Mpx to mówię, że w takim razie będę musiała pożyczyć specjalny profesjonalny aparat, ale to będzie drożej. I biorę Kodaka Pro14n a on ma na przodzie na gripie taki wielki napis "Professional" i wtedy są potem ochy i achy - jaka plastyka, jakie kolory.

I co, wyciągasz Kodaka, walisz fotę i pokazujesz im na tym małym telewizorku czy może wrzucasz na kompa i miażdżysz ich jakością obrazka z matrycy pochodzącej sprzed 12 lat?

Domyślnie

Uważam ludzi za idiotów. Większość po prostu jest idiotami co ja podejrzewałam już mając 14 lat a mając lat 20 przekonałam się o tym kompletnie.
    koniec OT .

dla Twojej informacji, potrafię sprzedać zdjęcia z tego próchna za tyle, że zwrócilby mi sie zakup kolejnego takiego aparatu na ebay
    Ostatnio edytowane przez Lena&TheShadow ; 06-03-2014 o 13:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Wiem jak temperatura światła otoczenia wpływa na AF i to traktuję jako normalne zachowanie. Szkoda jedynie że już podczas sesji plenerowej przy odległości 4-5m po 200 fotach aparat dostaje FF na poziomie 0,5-1m, a później po kolejnych strzałach zaczyna skakać w jedną i drugą stronę nie pozwalając opanować AF.

D800 jest świetnym, prostym w obsłudze aparatem dla osób wymagających, a dziwne jest jedynie to że na rynek trafił spory % walniętych sztuk - tak, nadal wierzę że istnieją dobre sztuki które będą w stanie pracować bezawaryjnie bez rozjazdu AF.

Wspolczuje Ci, bo Ty zarabiasz nimi na zycie i ten aparat bardzo Ci to utrudnia.
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

"Wiem jak temperatura światła otoczenia wpływa na AF i to traktuję jako normalne zachowanie. Szkoda jedynie że już podczas sesji plenerowej przy odległości 4-5m po 200 fotach aparat dostaje FF na poziomie 0,5-1m, a później po kolejnych strzałach zaczyna skakać w jedną i drugą stronę nie pozwalając opanować AF.

D800 jest świetnym, prostym w obsłudze aparatem dla osób wymagających, a dziwne jest jedynie to że na rynek trafił spory % walniętych sztuk - tak, nadal wierzę że istnieją dobre sztuki które będą w stanie pracować bezawaryjnie bez rozjazdu AF."

Czy korzystanie tylko z punktów centralnych + przekadrowanie też nie usuwa u Ciebie problemu? Jeśli nie ma poprawy, to współczuję. Na moim body zmiana puntu AF z liniowego na krzyżowy gwarantuje praktycznie 100% trafienia, nawet na f 1,4-1,6.
    Natomiast zauważyłem, że chimeryczność AF w D800 wynika ze sporadycznego łapania ostrości w innym miejscu, gdy w pobliżu wybranego pola AF jest inny, bardziej kontrastowy obiekt. Co najbardziej wychodzi przy jasnych szkłach w repo. (ale z N 24-70 już nie miałem problemów). Przy statycznych ujęciach można często pozostawić ten zbędny kontrastowy obiekt poza ramką wizjera, zablokować ostrość na wybranym punkcie i przekadrować - wtedy AF na pewno nie przeskoczy na inny kontrastowy obiekt, gdy ten po przekadrowaniu znajdzie się w wizjerze.
    To tylko luźne spostrzeżenia w przypadku pracy z moją puszką. Jeśli u Ciebie wykorzystanie tylko krzyżowych + przekadrowanie nie wchodzi w grę lub nie poprawia pracy AF, to współczuję.
    Ostatnio edytowane przez JanTarn1 ; 06-03-2014 o 15:43

Domyślnie

Pracuję wyłącznie na centralnym punkcie, niestety ale nie da się używać tego sprzętu - jest już w drodze do ponownej "kalibracji" ale z wyjaśnieniem że nie mam potrzeby kalibracji do wzorca, a chcę mieć sprawny aparat w którym nie będzie sie rozjeżdżać AF (więcej info dałem im pisemnie).

Ciekawostka z ostatniego repo - D800 na ciągłym AF trafiał celnie, na pojedynczym nie.

O co w tym wszystkim chodzi ?

Wada jest w końcu mechaniczna czy tkwi w sofcie ?

Jeśli są osoby, które mają przy sobie body z rozjazdem AF to jestem ciekaw czy na ciągłym AF też im trafia dobrze.
    lovestorymakers.com

Domyślnie

No, ja używam wyłącznie ciągłego AF (na rożnych punktach, większość czasu bocznych), nawet do statycznych ujęć i na AF nie narzekam.

Domyślnie

U mnie w statycznych sytuacjach problem AF zdecydowanie się zmarginalizował od kiedy częściej używam trybu 9 i 21 polowego. AF-S nadal praktycznie nie stosuję. w dynamicznych, było i jest bardzo dobrze.
    Generalnie wydaje mi się że ten AF pomimo tego że nazywa się tak samo jak w d3 czy d700, pracuje trochę inaczej i po prostu trzeba się go nauczyć a nie przekładać bezpośrednie wzorce ze starszych body. Nikona chyba trochę zaniedbał sprawę, bo powinien wydać jakąś pomoc opisującą jak działa ten system i jak należy go konfigurować.
    Oczywiście nie twierdzę że nie ma body z uszkodzonym AFem, tylko że pewnie nie zawsze nietrafiony AF to uszkodzony D800
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Strona 176 z 239 PierwszyPierwszy ... 76126166174175176177178186226 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów