Nie wiem co masz na myśli, ale się poddenerwowałem i postanowiłem sprawdzić jak to może być zrobione (skoro w Canonie 5dmk3 się da zrobic - tzn że jest to wykonalne)
Dzięki uprzejmosci Fatmana - rozmiary plików (ta sama scena):
RAW: 26.278.652
mRAW: 16.332.650
sRAW: 12.877.421
czyli plik sRAW jest około 50% mniejszy, nie 8% jak (podobno) w D4s.
Skoro sRAW jest 1/4 pliku pełnego jesli chodzi o MPx, to powinno być bliżej 25% wielkości, jest 50%, ale lepiej 50% niż 92. To właśnie jest do zrobienia w body nikona.
Podtrzymuję, że 9 Mpx w D900 z możliwością ustawiania WB przy wywoływaniu RAW to bardzo interesująca mnie opcja. I myślę, że większość reporterów, także ślubnych też. I robiących packshoty na allegro i inne strony www też. I w wielu innych zastosowaniach.
Plik sRAW zamiast ponad 30 MB (jak teraz pełen RAW z D800) miałby około 15 MB - zrzut na kartę szybszy, wiec jesli by procesor był wystarczająco szybki, to zdjęcia seryjne by nie zapychały tak szybko bufora, zrzut na kartę też byłby szybszy. To tak przy okazji inny zysk z mniejszych plików.
Nie trzeba mi pisać, że z sRAW otrzyma się gorszą jakość niż z pełnego RAW. Pewne rzeczy traktuję jako oczywistość. Sęk w tym, że w wielu zastosowaniach taka jakość wystarcza absolutnie. A jak nie wystarcza, to się nie korzysta z opcji sRAW tylko robi w RAW. To jasne jak słońce.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami