Close

Strona 806 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30670675679680480580680780881685690613061806 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 051 do 8 060 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piterdm Zobacz posta
    Czy jest jakaś możliwość odpalenia sb 800 z nexa 5R bezprzewodowo?
    Czy gorąca stopka do nexa odpali lampę z sanek?
    Odpali. Ale czy utrzyma?
    Adapter gorącej stopki do nexów 5 wraz z piątkowym gniazdem tworzy mechaniczną jakość do której bałbym się włożyć lampę wielkości sb800. No chyba że będziesz trzymał za lampę...
    W adapter włóż transmiter radiowy.
    Ewentualnie przemyśl wyzwalanie przez błysk lampeczki systemowej - spokojnie wzbudzisz sb800 w trybie su-4. Aby uniknąć błysku na wprost z lampeczki, użyj kawałka plastiku przyczepionego gumką recepturką do lampeczki od jej spodu. Jak jesteś pefrekcjonistą, przyklej sobie kawałek folii aluminiowej celem wzmocnienia odbłysku.
    Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Mariusz! Zabijasz mnie swoimi kadrami. W tym ostatnim uzyles hdr, czy moze podbiłeś clariti?
    Nie, to nie jest hdr aparatowy. Oczywiście zdjęcie jest wymęczone, tym niemniej niezmiernie pomógł w tym niesamowity kontrast i saturacja, która wychodzi z samcia 8/2.8 - jest pod tym względem bliźniaczy do samcia 14/2.8.
    Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Ode mnie coś z PZ-a
    Robienie dobrych zdjęć tym obiektywem nie jest czasem passe?
    Cytat Zamieszczone przez jm Zobacz posta
    Pierwsze foto - tzw Zdziś:
    Widzę, że znane Ci jest powiedzenie, że jest tylko jedna szansa na dobre pierwsze wrażenie (w tym przypadku - w nexwącie )? Dobry fotos!

Ode mnie Samć must go on.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Nie poddałam się

Może komuś się przyda...
    otóż można przyciskowi dolnemu (B) przypisać funkcję np AEL pod warunkiem, że ustawiony obszar AF nie jest elastycznym punktowym!
    Taki figiel.
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Nie poddałam się

Może komuś się przyda...
    otóż można przyciskowi dolnemu (B) przypisać funkcję np AEL pod warunkiem, że ustawiony obszar AF nie jest elastycznym punktowym!
    Taki figiel.
    No tak, zapomniałem o tym - lekko idiotyczne, ale tak to działa.

Jeżeli sobie dobrze przypominam, z powodu tego polimorfizmu dolnego przycisku (zmienianiu znaczenia w zależności od innych ustawień - MF bodajże też nadpisuje zdefiniowane przez użytkownika działanie) zarzuciłem w ogóle jego oprogramowywanie w 5n. Jeżeli natomiast pamięci mej wóda do cna nie wyżarła, możesz przyczepić AEL pod prawy przycisk wybieraka. Tam niby jest najlepsze miejsce na ISO, ale ISO dołożysz sobie pod Fn (gdzie możesz zbudować szybkie menu z 6-ściu najpotrzebniejszych parametrów).
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 12-11-2013 o 21:16

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

AEL pod dolnym guzikiem jest dla mnie OK.
    Generalnie chyba wszystko sobie ustawiłam pod swoje preferencje - pod fn też, tylko ten brak AEL mnie frustrował na maksa.

ISO ustawiłam na AUTO i na razie się sprawdza OK, choć oczywiście kilkanaście zdjęć to za mało, aby wysnuwać generalne i wiążące wnioski.

Takie pytanie jeszcze - gdzie mogę sprawdzić jakie są aktualne wersje firmware dla body i obiektywu (nie wiem czy mam aktualne?), oraz ewentualną instrukcję jak toto zaktualizować?
    Ostatnio edytowane przez jm ; 12-11-2013 o 21:37
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

Takie pytanie jeszcze - gdzie mogę sprawdzić jakie są aktualne firmware dla body i obiektywu (nie wiem czy mam aktualne?), oraz ewentualną instrukcję jak toto zaktualizować?
    http://www.sony.pl/support/pl/produc...NEX5R_V102_WIN

I rybka za karę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Robienie dobrych zdjęć tym obiektywem nie jest czasem passe?
    Przepraszam... ;-(

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No tak, zapomniałem o tym - lekko idiotyczne, ale tak to działa.

Jeżeli sobie dobrze przypominam, z powodu tego polimorfizmu dolnego przycisku (zmienianiu znaczenia w zależności od innych ustawień - MF bodajże też nadpisuje zdefiniowane przez użytkownika działanie) zarzuciłem w ogóle jego oprogramowywanie w 5n.
    Niestety NEX-y tak mają. O ile w N5N, N5R, N5T, N5ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUWXYZ, N6 to nie stanowi wielkiego problemu, o tyle w ILCE-3000 zabiera 50% konfigurowalności...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Przepraszam... ;-(
    No!

Nie waż się na drugi raz wklejać takich Fajnych Księżniczkowych Szotów z nieużywalnych rzęchów jak pezet! Przynajmniej exif zmień...

Chociaż powiem Wam, że trochę przez tego Samcianga mam depresję. Nie chcę być złym prorokiem, ale szkieł tej klasy na małą matrycę już się chyba nie doczekamy.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 12-11-2013 o 21:54

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d5000 Zobacz posta
    i co w związku z tym?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Mariusz specjalnie dla Ciebie. Dwa rawy (30 MB) z zestawu NEX-6 + SEL20E28 + ECU1. Zestaw daje radę. Tym samym okres testów uważam za zakończony i wszelkie dalsze prośby zalecam kierować na Berdyczów.

Dziś tez w końcu przyszedł CV 34/1.4 i przy okazji się okazało, że chińska przelotka z infoto, nie daje nieskończoności. Znaczy jak przymknę do f/4 to już jest ok. Jeszcze nie wiem czy mi to przeszkadza, sprawdzę w terenie, mam pół roku na to.

Tymczasem okazało się, że polubiłem E20. Jak się kurde przez trzy dwudziestki ósemki w lustrze nie potrafiłem do tej ogniskowej przekonać, tak jakoś w nexie poszło.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 806 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30670675679680480580680780881685690613061806 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów