zza węgła
5R i Jupiter-11 (135/4)
Szukaj
coś ode mnie:
A jak wam się użytkuje NEX'y, tam jest strasznie mało pokręteł, czy wszystko trzeba w menu ustawiać? Szczególnie chodzi mi o pomiar światła, przesłonę, czy ewentualnie czas oraz zmianę samych trybów automatyki. Zastanawiam się nad Nex 5R i interesuje mnie opinia użytkowników.
D750
flickr
To przeca nie koparka ani tupolew... co Ty tam chcesz takiego ustawiać?
5R jest fajny względem 5N, bo ma drugie kółko podkciukowe - znacznie wygodniejsze niż przełączalne kółko tylne.
6 jest (lekko) fajniejszy względem 5R bo ma tarczę trybów na wierzchu.
Tym niemniej nawet 5N w niczym mi nie przeszkadzał a do menu wchodziłem z rzadka - głównie żeby przestawić z A na S w przypadku używania manualnych obiektywów bądź obiektywów ze stabilizacją w ciemnej scenerii.
ISO masz pod palcem, "drajw" (pojedyncze, seria, samowyzwalacz) pod palcem, korektę pod palcem, normalnie jak w D700![]()
mi tam nex3 się bardzo dobrze używaprzysłonę zmieniam w obiektywie, balans bieli na auto daje radę, iso bardzo rzadko zmieniam
![]()
Ponadto matrycowy pomiar światła w nexach działa świetnie i odkąd go ustawiłem to nie ruszam (zawsze można zmienić ekspozycję na +/-), punkt AF np. w 5N ustawiasz sobie pacnięciem w wyświetlacz (innych opcji lepiej nie używać), ISO można spokojnie dać na auto, do 3200 nie przeszkadza;] Resztę można poustawiać na konfigurowalnych guzikach, samo pokrętło oprócz obracania robi za cztery... Jak się wie czego chce i sobie to ustawi na guzikach to bardzo rzadko trzeba oglądać głupie menu;]
RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/
Co do matrycowego pomiaru w NEX-6, to przy dużym DR sceny niestety się nie sprawdza. Wtedy lepiej naświetlić na światła, a cienie wyciągnąć w postprocesie, ale to w zasadzie dotyczy chyba każdej matrycy.
Tak na pałę to ja sobie tylko filmy w czerni i bieli pozwalałem naświetlać, a i to nie wszystkie.
Skontaktuj się z nami