Close

Strona 799 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29969974978979779879980080180984989912991799 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 981 do 7 990 z 23962

Wątek: Sony NEX

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

To ja coś jesiennego jeszcze wrzucę...
    sigma 30
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Wtedy lepiej naświetlić na światła, a cienie wyciągnąć w postprocesie, ale to w zasadzie dotyczy chyba każdej matrycy.
    No nie do końca są takie dziwne ewenementy które więcej wyciągną z przepalenia niż z cieni

Domyślnie

Co do matrycowego pomiaru w NEX-6, to przy dużym DR sceny niestety się nie sprawdza. Wtedy lepiej naświetlić na światła, a cienie wyciągnąć w postprocesie, ale to w zasadzie dotyczy chyba każdej matrycy.
    Ja wolę radzić sobie na 3 inne sposoby zamiast ustawiać na cennym guziku tę funkcję która przyda mi się może raz na kilkaset zdjęć. Szkoda guzika jak można:
    - zrobić korektę EV - na wyświetlaczu wszystko dobrze widać i można dość dokładnie ustawić (w tym mamy też podgląd przepaleń i histogram jak ktoś nie umie ocenić po zdjęciu)
    - HDR i masz od razu dobre cienie i światła (dla jpg)
    - używając cały czas matrycowego pomiaru i naświetlając np. na chmury i potem przekadrowując w odpowiednie miejsce (acz nie zawsze się da bo czasem może być za mała powierzchnia świateł/cieni)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    No nie do końca są takie dziwne ewenementy które więcej wyciągną z przepalenia niż z cieni
    Cyfrowo zatrzymałem się na D90, potem była długa przerwa na film, a potem kupiłem NEX-6. Ze świateł to się da wyciągnąć, jak przepał nie przekracza pi*drzwi 1EV ale i tak nie jest luźno, z cienia nawet kilka EV. Myślałem że będzie lepiej, ale to chyba tylko w Fuji. Matryca to niestety nie negatyw, którego w zasadzie nie da się prześwietlić.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ja wolę radzić sobie na 3 inne sposoby zamiast ustawiać na cennym guziku tę funkcję która przyda mi się może raz na kilkaset zdjęć. Szkoda guzika jak można:
    Ależ ja nie pisałem, żeby sobie zmianę sposobu pomiaru bindować pod guzikiem. Napisałem tylko odnośnie uwagi, że matrycowy w NEXach jest taki cudowny. Ja i tak korzystam najczęściej z ekranu z wyświetlonymi parametrami. Wtedy przez przycisk Fn, mam dostęp do wszystkiego co potrzeba bez wchodzenia do menu. Do kadrowania mam wizjer.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

zdyboo z Fuji daje radę 4EV zdjąć https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/DR2.jpg

Ale Fuji to po prostu dziwny aparat jest na Nikosiu mam na odwrót

Domyślnie

Ależ ja nie pisałem, żeby sobie zmianę sposobu pomiaru bindować pod guzikiem. Napisałem tylko odnośnie uwagi, że matrycowy w NEXach jest taki cudowny. Ja i tak korzystam najczęściej z ekranu z wyświetlonymi parametrami. Wtedy przez przycisk Fn, mam dostęp do wszystkiego co potrzeba bez wchodzenia do menu. Do kadrowania mam wizjer.
    Ale ja kontynuowałem wątek o dawanie rady z 'tam jest strasznie mało pokręteł, czy wszystko trzeba w menu ustawiać? Szczególnie chodzi mi o pomiar światła...' i kwestią poradzenia sobie z tym (bo nie trzeba tego guzika używać bo matrycowy daje radę). Więc myślałem że sugerujesz iż jest potrzebny, nieważne.

Na tej samej zasadzie że 'matrycowy nie daje rady' punktowy też 'nie da rady' bo cienie i tak będą za ciemne albo światła przepalone i coś trzeba dłubać w PP:P To nie wina pomiarów światła że matryca jeszcze nie ogarnia tyle EV (a i tak jest w nexach niezła rozpiętość).

Domyślnie

Witam, mam takie pytanie do posiadaczy Nexów czy matryca w nex6 jest inna niż w nex5 lub nex3 bo zdjęcia które znajduje w sieci, kolorystycznie jakoś bardziej mi się podobają niż te z nex6 ale lubię fotografować patrząc przez wizjer i dlatego rozważam zakup nex6. I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś alternatywa do nex6 tzn. podobna wielkość i cena, możliwość stosowania pleśniaków mp. m42 gdzie byłby taki wspomagacz mf jak focus peaking?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gugus Zobacz posta
    Witam, mam takie pytanie do posiadaczy Nexów czy matryca w nex6 jest inna niż w nex5 lub nex3 bo zdjęcia które znajduje w sieci, kolorystycznie jakoś bardziej mi się podobają niż te z nex6 ale lubię fotografować patrząc przez wizjer i dlatego rozważam zakup nex6.
    Ja nie zauważyłem różnicy po migracji 5n -> 6.

Cytat Zamieszczone przez gugus Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś alternatywa do nex6 tzn. podobna wielkość i cena, możliwość stosowania pleśniaków mp. m42 gdzie byłby taki wspomagacz mf jak focus peaking?
    Z wizjerowych konkurencją może być Panasonic GX7.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Albo NX300 (z bezwizjerowych)
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Z wizjerem wbudowanym:
    Olympus OMD E-M5
    Fuji X-E1 i X-E2

Z wizjerem doczepianym np. VF-4 (lub bez wizjera też można używać):
    Olympus E-PM2
    Olympus E-PL5
    Olympus E-P5

PS
    Tyle, że u Olympusa (Panasonic, generalnie w m43) jest tyle ciekawego (i czasami taniego) systemowego szkła, że przechodzi ochota na zabawy z pleśniakami, które jak każdym innym bezlustrowym systemie tracą swój urok z konieczności stosowania przelotki (czasami sporych rozmiarów).
    W NEX (lub NX), zdaje się, ta przelotka musi być najgrubsza.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 08-11-2013 o 14:08

Strona 799 z 2397 PierwszyPierwszy ... 29969974978979779879980080180984989912991799 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów