Ja mu już dawno uwierzyłem i mam 20/2.8. Zgodnie z obowiązującym trendem dodam, że czarneW połączeniu z A6k wchodzi do kieszeni kurtki, po to się przesiadłem z N.
Szukaj
Ja mu już dawno uwierzyłem i mam 20/2.8. Zgodnie z obowiązującym trendem dodam, że czarneW połączeniu z A6k wchodzi do kieszeni kurtki, po to się przesiadłem z N.
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Pewnie pogarsza, ale to nie optyczne, żeby analizować każdy piksel i szukać wzoru na bokeh. Nie rzuciło mi się w oko, żeby było jakoś gorzej.
Co do E20 i tego, że jest najlepsza. Nadal tak twierdzę, to dla mnie kwintesencja szkła do bezlustra. Małe, ledwo wystaje poza chwyt NEX-6. Jasne, wiadomo, że f/2.8 to nie rekord jasności, ale przy tej ogniskowej jaśniejsze być nie musi. Dobre optycznie, ogniskowa taka akuratna, skoro już przy niej jesteśmy.
Oczywiście, że w systemie są szkła ostrzejsze, jaśniejsze, ze stabilizacją, ale E20 to taki złoty środek.
Nawet stosunkowo duże korpusy, z E50 czy E35 nie są już tak poręczne, jak z E20.
Dzięki chłopaki, coś mi się ze zmęczenia pomieszało że 28 na aps-c będzie jak 18. Już mi się powoli wszystko krystalizuje. A E20 z ECU faktycznie nie może bć beznadziejne bo się naoglądałem w ostatnich dniach w tym wątku zylion zdjęć kolegi necka.
To jak już jesteśmy przy szerokim kącie to czy 20+ECU będzie dużo lepsza od 16 w PZ? To i to daje 16. W sumie niewiele jaśniej ale nie wiem jak reszta.
Ktoś gdzieś pisał że E20 + ECU to odpowiednik 22,5 mm w ff zatem troszkę szerzej niż 16mm, koło 15mm. Z drugiej strony piszą, że 16mm w kicie PZ16-50 też jest nominalnie szersze (np. w porównaniu do E16) i nawet mówi się o 14mm. No tylko że ten najszerszy koniec w kicie 16-50 jaki taki staje się przymknięty do 5,6 więc ciemniej.
Kolego, weź pod uwagę to, że wrzucone tutaj zdjęcia z E20+ECU to wywołane RAWy, jednak obróbka ograniczała się do korekty profilu obiektywu, (LR), dodanie kontrastu i wyostrzania. Generalnie zestaw jest fajny bo masz 2 opcje wyboru, albo zakładasz samą 20 i wkładasz aparat spokojnie do kieszeni, jeżeli potrzebujesz coś szerszego dopinasz ECU i masz szerzej.
Być może będę sprzedawał ten zestaw, gdybyś był zainteresowany to napisz priv.
Te 14mm w SEL16-50 PZ to z RAW-a. Tylko że w nim jest wszystko powyginane do tego stopnia, że po wyprostowaniu robi się 16mm.
Ja jednak polecam Samyanga 12/2. Bardzo fajne szkło, ostre od f=2 (mała wineta), małe i bardzo dobrze wykonane. Może to mało autorytatywne, ale Optyczni po przetestowaniu tego szkła już go nie oddali do dystrybutora. Poprosili o fakturę.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 05-02-2015 o 08:25
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Jak optyczni to szacun: mrgreen:
A ECU to bym też chętnie przytulił, 1650 jakoś mi nie leży![]()
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
z góry przepraszam z pytanie ale chcę kupić dla swojej kobietki bezusterkowość i czy warto kupić pierwszą wersję NEX 3 mam obiektywy od A7
A może chcesz NEXa-7?![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami