Szukaj
@Matys, kit 18-55? To pewnie RAW, a czy jpg też będzie się tak ciekawie prezentował?
tak, to kit 18-55 i moja szybka zabawa w rawie... Na pewno jpg z aparatu nie będzie się tak prezentował... Niestety już został skasowany, więc nie pokażę![]()
.
Unboxingu pisanego ciąg dalszy. Nex 6 dojechał do domu i ja dojechałem do domu. Aparat fajny, jak na sekund pięć zabawy.
Ciekawostka jest taka, że pudełko jest od zestawu NEX-6L czyli z kitem 16-50, ale kit jest wyjęty. Reszta akcesoriów wg wykazu. Faktura i nieopieczętowana europejska karta gwarancyjna obecne. Choć skoro otwierali pudełko żeby wyjąć kita, to mogli postawić stempel. Nic to, liczę, że nie będzie potrzebna gwarancja w ogóle.
Porażki są dwie.
Ładowarka, a właściwie długość kabli, WTF?!? Ja wiem, że miedź nie jest jakoś specjalnie tania, ale kabelki po 20 cm? Serio? Na szczęście długaśny kabel i ładowarka od Kindle robię robotę.
Pasek. Do tej pory myślałem, że nic w tej materii nie jest w stanie pobić Nikona. No cóż. Sony chyba w ramach offsetu za matryce dostało od Nikona dokumentację dotyczącą pasków, tyle że raczej niekompletną. Żenua. Oparłem to raz na karku i więcej robić tego nie będę. Muszę kupić coś podobnej szerokości tylko normalne. Mam co prawda dość wąskiego matina, ale w przypadku nexa nie ma potrzeby ładować matina.
A! Jeszcze jest trzecia porażka, która niekoniecznie musi być porażką. Nie udało mi się zdjąć zaślepki gorącej stopki. Co może się okazać zbawienne, bo sama nie będzie wylatać, a ja przez ostatnie trzy lata lampę użyłem chyba raz i nie jestem nawet do końca przekonany, że chodziło o lampę błyskową.
Aż się zastanawiałem czy jakiejś blokady nie ma, ale nie widać. Wciśnięta ze słuszną siłą jest, pewnie człowiek odpowiadający za wciskanie owej zaślepki dostaje największą miskę ryżu.
W zestawie makulatury są dwie fajne rzeczy. Instrukcja, nie jest przegadana i jak to w przypadku sony bardzo przejrzysta. Sam zawodowo piszę i składam instrukcje, i sony od zawsze jest dla mnie wzorem. Co prawda związek czysto platoniczny jest, bo w zupełnie innej branży pracuję.
Druga fajną rzeczą jest kolorowa ulotka z akcesoriami. Dzięki niej wiem, że mogę kupić kolorowe dekielki, kolorowe pokrowce i kolorowe paski oraz to, że moje E20/2.8 nie istnieje.
Na razie mam 280 minut czekania, wiadomo akumulator jak piwo musi być pełny. Jutro pewnie będę konfigurował wszystko pod siebie, a w weekend fotosy, jak mnie dentysta nie uśmierci oczywiście.
Na koniec zupełnie poważne pytanie. Czy ekran czymś zabezpieczać? W D90 nie miałem nic, po tym jak pod oryginalna osłonę wlazły syfy i zarysały ekran. W EX2F mam matową folię, bo noszę ten aparat po kieszeniach i folia faktycznie zabezpiecza. Nexa może czekać ten sam los. Zatem co byście polecali?
Na ekran kup jakąś bezklejową
http://allegro.pl/listing/listing.ph...5&string=nex-6
Na forum zgłaszali problem, że przy czyszczeniu ekranu spirytem schodzi warstwa przeciwodblaskowa i nieestetycznie to wygląda.
flickr / Rolleicord, Canon
Kup GGS'a, niczego super nie potrzebujesz, bo 6 nie ma dotykowego ekranu. No i przejrzyj to na początek: http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=34103
to be a rock and not to roll
Dzięki panowie, o nie czyszczeniu ekranu izopropanolem już czytałem. Matową folię bezklejową jak się okazało mam, muszę tylko wyciąć prostokąt wielkości ekraniku.
Tomku, myślę że z racji długiego czasu trwania przesyłki z dalekiego wschodu zamów od razu ten produkt http://www.ebay.com/itm/350530733098...84.m1439.l2649 od tego, bądź innego dostawcy. Nie zapomnij zamówić do tego eurowtyczkę. Ładowarka ta to nie jest jakiś szczególny pieniądz, a wygoda znaczna. Szczególnie jak (a myślę że tak) nabędziesz wkrótce zapasową baterię.
Co do paska, nie rozmyślałeś czasem nad krótką smyczką na nadgarstek miast chomąta naszyjnego? Nexuje już od dłuższego czasu i z tym sprzętem taka forma uprzęży wyraźnie lepiej mi się sprawdza. Szczególnie że 6-stkę dobrze się nosi w palcach z racji względnie głębokiego gripa.
Zaślepka schodzi ciężko, przy zdejmowaniu swojej pierwszy raz musiałem użyć jakego plastikowego klinika.
Mariusz, dzięki za namiar ładowarkę, nie mam co prawda konta na e-bayu, ale to jest do przeskoczenia. Miałem pytać, ale najpierw chciałem wrzucić kilka zdjęć z testów OKD, żeby nie było, że tylko biorę.Aku dokupię na pewno, na szczęście nie ma tragedii cenowej z oryginałami. Po jakimś trefnym aku do Nikona mam uraz do zamienników.
Chyba się skończy na smyczy nadgarstkowej. Mam takową w EX2F i to jest dobre rozwiązanie, zwłaszcza, że ze smyczą aparat mieści się do dedykowanego, skórzanego i oryginalnego futerału, co to go w prezencie dostałem, jak kupowałem aparat w głównym salonie Samsunga w Seulu.
Poza tym mieści się do kieszeni, nawet ostatnio go nosiłem w przedniej kieszeni dżinsów.
Zwłaszcza, że nie będę miał zoomów to powinienem ogarnąć obsługę jedną ręką. Poza tym przejrzałem całe 15 stron allegro i żaden pasek nie mówił do mnie: "weź mnie".
Skontaktuj się z nami