Close

Strona 786 z 2397 PierwszyPierwszy ... 28668673677678478578678778879683688612861786 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 851 do 7 860 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyrwiflak Zobacz posta
    To zapiąłeś tylko żeby zrobić fotkę aparatowi?
    A co mam w pracy focić, biurko?
    Poza tym przyda się do 2 części testu

Ale zdjęcie też tym zestawem zrobiłem, tylko już po wyjściu z pracy. Ostatnie podrygi:

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Już wkrótce mam nadzieję pokazać jak konwerter UWA sprawdza się na E20
    Pokaż, pokaż, bo ciekaw jestem

Domyślnie

Ode mnie pierwsza część testu OKD rx100mk2 vs Nex+pz. Low light na ekwiwalencie 28mm. Zdjęcia wywoływane analogicznie i zreskalowane do 8Mpx (30x21@300dpi)
    https://www.dropbox.com/s/tnbwcof58z...snexkit-ll.zip

Wyniki dla mnie... dość niespodziewane.

Jutro more light.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 31-10-2013 o 00:25

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Czemu niespodziewane?
    Masz ISO640 vs ISO1600 i sharpness normal vs sharpness hard (to drugie nie wiem czemu).
    Po przeskalowaniu nie widać różnicy w ilości szczegółów (choć patrząc na ostatnie zdjęcie mam wrażenie, że NEX-owe miało ich więcej).

Chyba, że zaskoczył Cię fakt, iż do Waszych (i moich zresztą też) zastosowań RX100 może zastąpić NEX-a

Domyślnie

Mariusz! Skomentuj Twoje odczucia. Nie kazdy moze w pracy pociagnac duzego zip-A
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie Sony NEX

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Czemu niespodziewane?
    Masz ISO640 vs ISO1600 i sharpness normal vs sharpness hard (to drugie nie wiem czemu).
    Po przeskalowaniu nie widać różnicy w ilości szczegółów (choć patrząc na ostatnie zdjęcie mam wrażenie, że NEX-owe miało ich więcej).

Chyba, że zaskoczył Cię fakt, iż do Waszych (i moich zresztą też) zastosowań RX100 może zastąpić NEX-a
    Sharpness nie ma znaczenia - robione z rawow, detal w LR ustawiony tak samo. Ekspozycja finalna dobrana po fakcie, pomiar bowiem dziala w obu trochę inaczej.

Zaskoczyl mnie fakt, ze rx w takich warunkach powinien szumiec bardziej niz nex, a jest odwrotnie. Co do detalu, jest dla mnie na porównywalnym poziomie, ale to właśnie w nexie szum go zeżarł.

Zaskoczył mnie po prostu tak niski poziom kompromisu.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 31-10-2013 o 07:25

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 31-10-2013 o 09:30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ekspozycja finalna dobrana po fakcie, pomiar bowiem dziala w obu trochę inaczej.
    (...)
    Zaskoczył mnie po prostu tak niski poziom kompromisu.
    No właśnie, w NEX-ie ustawiłeś przy matrycowym na EV +0,7 czy 0 i potem ciut wyciągałeś w PP?

Mnie, przyznam szczerze, niski poziom kompromisu nie zaskoczył - już w te wakacje byłem zły, że zabrałem Panasa G5 ze szklarnią, zamiast kupić RX100 MkI. Na następne na pewno będzie MkII lub coś podobnego.

A żeby nie było samej pisaniny, futra z A3000 + FD85/1.2:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    No właśnie, w NEX-ie ustawiłeś przy matrycowym na EV +0,7 czy 0 i potem ciut wyciągałeś w PP?
    Podszedłem do tego mając w głowie finalną aplikację tego aparatu - czytaj ręce osoby, której aparat ma pomagać, a nie zaprzątać sobą uwagę. Zdjęcia robione na automatyce bez korekcji (jeżeli był manual, to i tak ekspozycję bilansowałem). Wyrównywałem sceny w postprocesie. Tak by się to skończyło w tzw. realu.

Domyślnie

Czy ma ktoś adapter tilt do NEXa, najlepiej do szkieł Nikona? Tak się zastanawiam, miałem takie coś do Nikona i szkieł P6, ale z racji posiadania tylko biometara 80/2.8 ostatecznie pchnąłem zestaw. Do Nikona mam jednak kilka szkieł i możliwości zabawy większe.
    Oczywiście polski dystrybutor nie ma i nie wie kiedy będzie miał, bo podobno zainteresowanie było znikome. Amazon UK ma, ale cena na tyle mało atrakcyjna, że za te pieniądze nie kupię sobie adaptera do szuflady. Tych tańszych nie wysyłają do Polski, ponieważ sprzedają je sklepy, a nie bezpośrednio A.

Przy okazji, używał ktoś tej przelotki? Nadal waham się nad wyborem jasnej 35 do Nexa, wybór jest pomiędzy systemowym E35/1.8, a Voigtlanderem 35/1.4. Adapter tego ostatniego producenta jest absurdalnie drogi, chyba że posiada jakieś właściwości, których nie jestem świadom. Nie wiem też czemu cena V 35/1.4 jest taka sama w wersji bez adaptera jak i z adapterem?
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Przy okazji, używał ktoś tej przelotki? Nadal waham się nad wyborem jasnej 35 do Nexa, wybór jest pomiędzy systemowym E35/1.8, a Voigtlanderem 35/1.4. Adapter tego ostatniego producenta jest absurdalnie drogi, chyba że posiada jakieś właściwości, których nie jestem świadom. Nie wiem też czemu cena V 35/1.4 jest taka sama w wersji bez adaptera jak i z adapterem?
    Ja używam i jestem zadowolony.
    Obiektywy siedzą ciasno, nieskończoność jest (używałem z różnymi szkłami LM i m39, od 21 do 135mm). Jedyny minus, to że dźwignia zwolnienia blokady bagnetu chodzi dość ciężko, trudno się wyjmuje dodatkowu pierścień m39/LM (ale obiektyw LM bezproblemowo).

Strona 786 z 2397 PierwszyPierwszy ... 28668673677678478578678778879683688612861786 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów