Close

Strona 886 z 2397 PierwszyPierwszy ... 38678683687688488588688788889693698613861886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 851 do 8 860 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

A ja tam jestem zadowolony z e16 i e18-55. Chyba jestem dziwny...
    Co do e16, trafia za każdym razem, nawet wczoraj na Lubelskim Serduszku WOŚP o godzinie 20 (czyli już noc) trafiał zawsze celnie.
    Co do e18-55 - no cóż, wczoraj na Serduszku podczas filmowania nie zgubiło się ani razu, cały czas śledzenie obiektu i dostrajanie ostrości tak jak trzeba, za to Sigma kumpla mimo że kręcił te same momenty, gubiła mu się bardzo często. Dziwne prawda?

Domyślnie

Bo sigmy wymagają aktualizacji firmware ktore poprawia AF w filmach.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remik78 Zobacz posta
    uzupełnię moją wcześniejszą wypowiedź:
    listopadowe Tatry - trochę delikatnej mżawki oraz mgły plus poranne i wieczorne przymrozki (regularnego deszczu nie było). Było trochę wilgoci, ale bez przesady. Jak to zaszło, nie wiem, zamglenie zauważyłem dopiero po powrocie. Potem zakwitła pajęczyna. W tej chwili moje szkiełko prezentuje się tak:
    No ciekaw jestem czemu akurat do tego szkła się dorwało, a do innych nie... Może był bardziej narażony na szybkie zmiany temperatury gdy pozostałe siedziały w torbie czy rzeczywiście go zalało... Albo może był trzymany pod zapiętą kurtką gdzie jest spora wilgotność i ciepło, a na zewnątrz zimno i się skondensowało szczególnie po paru takich zmianach... Do tego podczas zoomowania on się sporo wysuwa i pewnie zaciąga sporo powietrza które może w nim dłużej siedzi.

Co do AFu w kitach to nie wiem o co chodzi, działają jak wszystkie inne obiektywy... Byle był konkretny punkt ostrzenia zamiast 'szerokiego' który ostrzy gdzie popadnie i byle było wyłączone 'wspomaganie' AFu...

Domyślnie

I padło na Olka.
    Jak bedą chętni do czytania, to za pare dni skrobnę, co o nim myśle...
    Na razie mogę powiedzieć, ze bateria ładuje sie bardzo długo...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Jest pewnie jakiś temat o olkach który warto odświeżyć;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Jest pewnie jakiś temat o olkach który warto odświeżyć;]
    Lukne
    Może komuś sie przyda co myśle o zmianie.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dorjan Zobacz posta
    E16 to słabiutkie szkło, a nauczyć się pracować i osiągać poprawne wyniki można każdym „badziewiem”. Gdybyś napisał, że nie widzisz konkurencji w wielkości, albo wielkości w połączeniu z ogniskową to jak najbardziej mogę się zgodzić. Na bezrybiu i rak ryba – mówi przysłowie. Tak samo jest z „naleśnikiem”. Załóż Samyanga E8mm, co 8mm to nie 16mm, a 12 to nie 24. Chcesz prościej, lepiej optycznie, chociaż ciężej to podepnij Samyanga 14mm, co 14mm to nie 16mm, a 21 to nie 24. Obydwa te szkiełka deklasują E16 i na dodatek nie posiadają loteryjnego AF. Tyle co do Twojej teorii o E16.

Sigma E19mm jest ostra od brzegu do brzegu już na f:2,8, o precyzji i szybkości AF nie wspominając. Brakuje jej tych kilku milimetrów szerokości, ale to nie tragedia, gdy możemy cofnąć się o krok do tyłu. Pod światło też pracuje lepiej, chociaż „bliki” pod słońce trafiają się czasami i na jednym i na drugim.
    Miałem 16/2.8, potem Sigmę 19/2.8 i potem znów 16/2.8.
    Pierwszy "naleśnik" był na pełnej dziurze prawie tak dobry jak Sigma, z wyjątkiem samych rogów. Przy f/5.6 różnica była pomijalna, na ile mogę to stwierdzić nie mając tych szkieł jednocześnie.
    Natomiast drugi egzemplarz 16/2.8 to była tragedia nawet na f/4 w centrum, o brzegach i rogach nie wspominając. Może taka właśnie sztuka Ci się trafiła?

Z AF problemów nie miałem żadnych, 16/2.8 był nieco szybszy i celniejszy od Sigmy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bystrzyca Kłodzka

Domyślnie

Dla urozmaicenia foto z zeszlego tygodnia:

Nex6+ helios

Domyślnie

NEX-6, E20
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Konkretnie o Olympusie XZ-2 jest tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215262

Tutaj omyłkowo wrzuciłem 4 foty z ww : http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...51#post3291351
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 886 z 2397 PierwszyPierwszy ... 38678683687688488588688788889693698613861886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów