powiedzcie experci czy lens turbo z alle będzie używalne z obiektywami nikon G?
Szukaj
powiedzcie experci czy lens turbo z alle będzie używalne z obiektywami nikon G?
sporo gratów
Nie, tylko metabones.
Szukam wspólnika do zakupu łączonego. Jakby kto przymierzał się do pachnącej nówki nex6 z E16-50, z gwarancją, z polskiej dystrybucji w niezłej cenie - na PW się możemy ugadać.
Chociaż dzisiaj nie był dobry dzień na interesy, gumę złapałem zaraz przy domu...
fu, rzecz jasna
a tak się zapytam, czy używacie w swoich nexach ustawień DR? Jeśli tak to jakiego, jeśli nie to dlaczego?
i drugie pytanie, czy działa to w RAW?
czyli tak jak parę innych funkcji działa tylko w jpga buuuu
![]()
Ano, Ty akurat powinieneś złożyć pewne fakty
Mam nadzieję że dziś lub jutro odpowiem na pytanie, jak wygląda mój (raczej: nasz) ranking: nex6 (z nieużywanym wizjerem optycznym) i PZ-tem vs rx100mk2 w aplikacji podróżniczej. Straty i zyski są raczej oczywiste, ale muszę to sprawdzić sam (jak zwykle wydając na to kupę kasy :/).
Jeżeli okaże się, że straty są małe, to nex6 nie będzie potrzebował redundantnych zakresów szkieł, a jego sens objawi się w wartości dodanej, realizowanej przez nieco bardziej świadomego fotograficznie operatora. Za pomocą optyki, której potencjału kreatywnego w kompakcie nie znajdziesz.
Mam zresztą nadzieję Michał, że pomożesz mi te sprawy ocenić
Abym tylko nie wpadł w jakieś bagno przez to kombinowanie...
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 30-10-2013 o 08:35
Używałem ale przestałem. Po pierwsze efektu DRO nie widać na ekraniku więc nie wiesz jak zdjęcie będzie wyglądać po aparaciej obróbce... Poza tym ja często chcę mieć właśnie spore kontrasty i mocne cienie które DRO koryguje wbrew mojej woli. No i on nie zwiększa dodatkowo rozpiętości tonalnej jak HDR, to samo rozjaśnienie cieni zawsze można potem zrobić w obróbce jak się chce (albo nie jak nie chce).
Skontaktuj się z nami