Szukaj
Powiedzmy sobie, RX100 i low end mirrorless z kitem da porównywalny obrazek i funkcjonalność.
Jedyne co je wyraźnie różni to gabaryty.
Wybór jest prosty:
Koniecznie muszę mieć mały aparat do kieszeni - rozbijam świnkę, biorę raty ... i kupuję RX100.
Nie zależy mi na małych gabarytach - wykładam 1000zł (czasami mniej, czasami nieco więcej) i kupuję bezlustro z kitem.
PS
Bezlustra są z różnych stajni, więc czasami jakieś stare graty do nich pasują np. lampa błyskowa.
I nie trzeba się kosztować na nowinki do nowej stopki Sony ... np EVF za jedyne 600 USD![]()
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-07-2013 o 12:57
Gdyby interesowała mnie cena, zapomniałbym zupełnie o wizjerze, zresztą nie 600USD ... tylko 420, przynajmniej w Polsce.
Sprawdź ceneo zamiast siać fetyszyzm![]()
Wybierając RX100 myślałem, że będzie mi brakować wizjera. Po kilku miesiącach użytkowania w ogóle mi to nie przeszkadza. Dobry wizjer pewnie kosztowałby kilka dodatkowych centymetrów, co wytrąciło by temu kompaktowi jego największy atut. A jeśli miałby to być tunelik w stylu Canonów G, to dziękuję.
Jak 420 to biegusiem do sklepiku i kupować. Bo to o całe 29USD taniej niż cena netto w B&H (a gdzie cło, vat, przesyłka ...). No tak tyle, że to jakiś mało znany sklepik, zastrzeżenie "sprawdź dostępność"i takie tam ...
W Cyfrowych jest za 1836PLN i chyba dostępny, po kursie aktualnym 3.2 mamy około 560USD ... czyli życie jakby spowszedniało
Za taki fetyszyzm to można kupić dwa low end mirrorless z kit lens ....
PS
A jak już zaczynamy się czepiać detali, to dla RX100 (II) jest taki fajny parametr: Maximum shutter speed = 1/2000sek.
I pytanka:
- dla każdej f, domyślam się że dla f=1.8 to parameterek może spaść do np. 1/1200sek
- funkcja filtra ND jest?
Da porównania low end mirrorles, z palcem gdzieś tam, ma 1/4000seki to bez dopłat, za jedyne 1000zł
![]()
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-07-2013 o 14:01
1/2000 jest w całym zakresie ogniskowych, spróbuj zsynchronicować lampę w bezlusterkowcu EL przy 1/4000 i spraw by ta migawka byłą całkowicie bezgłośna.
Koniec odbijania piłki.
EOT
1/4000 z systemową lampą bez najmniejszego problemu, przynajmniej tak mam w Olku.
PS
A ta wbudowana lampka w RX100 może posterować bezprzewodowo większym błyskadełkiem, bo niektóre low end mirrorless z kit lens można
PS
I dlaczego EOT?
Przecież dyskutujemy Twoją tezę o zaoraniu low end mirrorless z kit lens przez RX100![]()
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-07-2013 o 14:08
Przeczytaj jeszcze raz mój post z cytatem z EOSHD.
Uważnie.
@koniecpolska,
jako użytkownik, podrzucam Ci jeszcze kilka argumentów przeciwko RX100, których z testów nie wyczytasz :
- brak prawdziwego makro
- bajzel w katalogach (filmy i zdjęcia osobno)
- zaślepka gniazd lichej natury
i można jeszcze kilka, ale po co? Zamiast się cieszyć, że w końcu coś fajnego do kieszeni, że konkurencja, że następca jeszcze lepszy, że może inni podchwycą pomysł i zrobią coś lepszego......itd, itp.
Ostatnio edytowane przez bartek73 ; 03-07-2013 o 14:51
Skontaktuj się z nami