Close

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Trudne dylematy

Domyślnie

Mnie takze polecali N 18-105 plus N35 1.8 plus lampe...
    Po zakupie N35 1.8, kitowy18/105 lezal w szafie do konca...Lampy takze nie uzywam.
    Dla mnie to byla strata kasy gdyz wymienilem ten kitowy na jasniejszego tamrona. Szybko swierdzilen jednak ze tamron jasny ale nie celny wiec zakupilem kolejne szklo w tym samym zakresie... Kolejna strata pieniedzy....

Jak zlapiesz "bakcyla" pozbedziesz sie szybko kitowych obiektywow. Niby uniwersalny zakres ale bohek i glebia istrosci praktycznie do niczego.

Moja propozycja: D300 + S30 f1,4 + N50 f1.8g
    lub D300 + S17-50 f2.8.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Draugdin Zobacz posta
    Co do lampy błyskowej to już nawet zacząłem się zastanawiać na zakupem tej sb700 choć to przecież ładny 1000 zł trzeba liczyć, a teraz pada propozycja lampy za 1500zł.
    Czy aż taka jest różnica między tymi dwoma lampami?
    Ja nigdzie nie pisałem, że lampa musi = SB900. Pisałem, że może być każda inna (jaka - nie wiem, bo innych nie miałem), tylko nie wbudowana.
    Każdy inaczej odbiera fotografię, dlatego dostajesz różne propozycje. Dla jednego dodatkowa lampa jest "be" i po zakupie leżała nieużywana, ktoś inny miał od początku 18-105VR i pomimo kilku lat i zgromadzenia kolekcji innych obiektywów i tak nie ma zamiaru się go pozbyć (np. ja). Nie dostaniesz gotowej recepty na dobry start, bo nikt z nas nie wie, jak się potem potoczy Twoja historia z lustrzanką: czy pokochasz tylko światło zastane, czy przedłożysz uniwersalność zooma nad światło i ostrość stałek - to wszystko wyjdzie w czasie i sam do tego dojdziesz.
    Ja uwielbiam światło zastane szczególnie, że robiąc stałkami nie muszę się martwić o światło. Jednak do większości portretów (nie jakiś typowych artystycznych) i zbiorowych ustawek rodzinnych w pomieszczeniach nie wyobrażam sobie bez dodatkowej lampy. Ja zanim kupiłem lustrzankę, widziałem podobne zdjęcia 2 swoich kolegów z pracy: jeden ma D90+18-105 i nie ma dodatkowej lampy do dzisiaj, a drugi ma D300 + 18-200 + SB800. Na tej podstawie postanowiłem od razu kupić lampę, bo taki obrazek bardziej mi się podoba. Jak będzie w Twoim przypadku - nikt tego nie wie, chyba nawet Ty też. Chociaż ta Twoja potrzeba focenia małych przedmiotów na aukcje, powinna uwzględnić zakup dodatkowej lampy. Jeśli ten budżet który teraz masz to jest absolutny max nawet w perspektywie jednego roku, to musisz na prawdę dobrze przemyśleć zakup. Jeśli w ciągu kilku m-cy jesteś w stanie uciułać jakąś dodatkową kasę, to bierz teraz D7100 z 18-105VR. W ciągu tych kilku miesięcy przekonasz się, czy brakuje Ci lampy - wtedy będziesz mógł dokupić coś i nie będzie musiała to być od razu SB910. Inna sprawa to obiektyw. Po sezonie letnim będziesz już wiedział, z jakich ogniskowych najbardziej korzystasz i czy w ogóle pasuje Ci ta uniwersalność i jakość KITa. Zawsze będziesz mógł sprzedać ten obiektyw z niewielką stratą i zakupić jakąś konkretną stałkę albo inny zoom o sprecyzowanym zakresie. Kilka lat temu właśnie takie "mądrości" otrzymywałem od bardziej doświadczonych kolegów i stało się dokładnie tak jak pisali. Dlatego teraz przychodzi mi na myśl taka refleksja. Nikt tutaj nie powinien (również ja) pisać Ci co masz zrobić, co będzie dla Ciebie lepsze, tylko co ja/inni zrobili jakiś czas temu będąc w twojej sytuacji i jakie z tego płyną wnioski. Moją historię znasz, a dla kontrastu masz np. doświadczenia knopersa

pozdrawiam
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

Draugdin ;

Ze względu na świetną jakość jpegów oraz odchylany i ustawiany pod różnymi kątami ekran wybrałbym body D5100. Będzie ono wystarczające dla potrzeb które opisałeś .
    Do niego dokupiłbym Nikorra 18-105 ( w zestawie z body- bo wyjdzie taniej ) , koniecznie STATYW , koniecznie lampę SB 700.
    koszt całkowity tego kompletu to kwota ok. 3500,- relatywnie nieduża , a uzyskujesz bardzo duże spectrum możliwości .
    Masz nowy uniwersalny sprzęt - tak jak chciałeś , zrobisz tym zestawem WSZYSTKO co Ci obecnie jest potrzebne.
    Z czasem możesz sobie ten zestaw rozbudować o dowolny element w zależności od dalszych potrzeb.
    D5100 to na tyle dobra puszka że przez wiele lat będziesz miał ciągle niezły sprzęt.

Nic bardziej rozsądnego za te pieniądze nie kupisz a wydawanie "na dzień dobry" kwoty 4800,- na D7100z 18-105 uważam za TOTALNE nieporozumienie w Twoim wypadku. Obraz z D5100 NICZYM nie będzie się różnił od obrazka z D7100 przy Twoich potrzebach więc po co Ci d7100 ???.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 31-05-2013 o 17:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knopers1 Zobacz posta
    Mnie takze polecali N 18-105 plus N35 1.8 plus lampe...
    Po zakupie N35 1.8, kitowy18/105 lezal w szafie do konca...Lampy takze nie uzywam.
    Dla mnie to byla strata kasy gdyz wymienilem ten kitowy na jasniejszego tamrona. Szybko swierdzilen jednak ze tamron jasny ale nie celny wiec zakupilem kolejne szklo w tym samym zakresie... Kolejna strata pieniedzy....

Jak zlapiesz "bakcyla" pozbedziesz sie szybko kitowych obiektywow. Niby uniwersalny zakres ale bohek i glebia istrosci praktycznie do niczego.

Moja propozycja: D300 + S30 f1,4 + N50 f1.8g
    lub D300 + S17-50 f2.8.

Bez lampy da się żyć. Kupuje się ją tylko wtedy, gdy jest koniecznie niezbędna. Inaczej (jak w moim przypadku) będzie leżała w szafie - w końcu ją sprzedałem.

Mimo wszystko jednak jakiś zoom czasem się przyda - a to trzeba coś bardzo szeroko złapać, a to nie ma miejsca żeby się cofnąć, albo nie ma jak podejść, etc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auriell Zobacz posta
    Bez lampy da się żyć. Kupuje się ją tylko wtedy, gdy jest koniecznie niezbędna. Inaczej (jak w moim przypadku) będzie leżała w szafie - w końcu ją sprzedałem.

Mimo wszystko jednak jakiś zoom czasem się przyda - a to trzeba coś bardzo szeroko złapać, a to nie ma miejsca żeby się cofnąć, albo nie ma jak podejść, etc.
    Kolego co do lampy to nie masz racji zawsze się przyda,choć by w słoneczny dzień doświetlić twarz i usunąć cienie,można też zastosować blendę,ale nie zawsze się ma drugą osobę do trzymania blendy,kiedyś też tak myślałem że lampa się nie przydaje,ale po przeczytaniu tego poradnika zmieniłem zdanie

http://foto.jasiu.pl/07.html
    Nikon

Domyślnie

Bez lampy da się żyć. Kupuje się ją tylko wtedy, gdy jest koniecznie niezbędna.
    Patrząc na rozkład cieni zdjęciach żyrafy Filipa od Pani Niteczki (głównie zdjęcie 1 i 3), to właśnie jest taka sytuacja, gdy lampa jest koniecznie niezbędna. Najlepiej z dyfuzorem albo softboksem - własnej roboty czy w ostateczności nabytym drogą kupna.

Jeśli użyjesz szukajki, to znajdziesz sporo porad jak sobie zmajstrować taki sprzęt samodzielnie.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Bez lampy da się żyć.
    Bez samochodu, telefonu, komputera.... i wielu innych rzeczy też da się żyć. Hmm.... tylko co to za życie?

P.S. Ja nie mam lampy ale (patrząc na swoje zdjęcia portretowe i nieciekawe cienie, które psują mi zdjęcia) ją zakupię...
    Nikon

Domyślnie

Bez lampy da się żyć. Kupuje się ją tylko wtedy, gdy jest koniecznie niezbędna
    Dlatego uważam, że w sytuacji robienia zdjęć małym przedmiotom do sklepu internetowego, zakup takiej dodatkowej lampy jest właśnie konieczny. Można oczywiście bawić się w jeszcze inne dodatkowe gadżety, typu namioty bezcieniowe, ale lampa jest na 1 miejscu tym bardziej, że przyda się bardzo w wielu innych sytuacjach.
    D850 + Irix 11/4 + N24-70/2.8 + N70-200/2.8 FL + N105/1.4E ED + S35/1.4 + S50/1.4 + S135/1.8 + T17-35/2.8-4 + T85/1.8 VC + SB910 + Navigator X + trochę umiejętności i dużo planów

Domyślnie

A jednak da się żyć. Po prostu jej nie używam i tyle. Nie mam takiej potrzeby. Nie bawi mnie tarmoszenie ze sobą kilogramów klamotów. Ja piszę o osobach, które zajmują się fotografią amatorsko (spacerowo). Z pewnością jednak nie doradzałbym nikomu kupna lampy już na samym początku przygody z fotografią. Potrzeba taka (jeśli wyniknie) przyjdzie z czasem. Jeśli już koniecznie muszę użyć lampy (a jest tak niezmiernie rzadko) to odpalam lampę wbudowaną w aparat.

Mi też ktoś kiedyś poradził żeby kupić lampę i po prostu przy zdjęciach które robię, nie było potrzeby jej używania. Z czasem ją po prostu bez żalu sprzedałem.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Draugdin ;

Ze względu na świetną jakość jpegów oraz odchylany i ustawiany pod różnymi kątami ekran wybrałbym body D5100.
    Sądzisz że każdemu jest potrzebny odchylany LCD, mam taki i zawsze jest złożony ponieważ nigdy nie korzystam z LV.

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Nic bardziej rozsądnego za te pieniądze nie kupisz a wydawanie "na dzień dobry" kwoty 4800,- na D7100z 18-105 uważam za TOTALNE nieporozumienie w Twoim wypadku. Obraz z D5100 NICZYM nie będzie się różnił od obrazka z D7100 przy Twoich potrzebach więc po co Ci d7100 ???.
    Czyżby zazdrość aby ktoś inny nie miał lepszej puszki, porównanie D5100 vs D7100 to jakieś nieporozumienie. może w jakości obrazka przepaści nie będzie, ale cała reszta to zupełna przepaść.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów