Bardzo brzydkie cienie na tych zabawkach.
Szukaj
Bardzo brzydkie cienie na tych zabawkach.
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Pozwolę sobie nie zgodzić się z kolegą w sprawie porady odnośnie body ; uważam że w tym KONKRETNYM przypadku d7100 będzie ZDECYDOWANIE na WYROST - jego zakup spowoduje ZNACZNE przekroczenie budżetu a nie da zainteresowanemu nic więcej niż d5100 ( w kontekście wyartykuowanych potrzeb ).
Dlaczego oręduję za d5100 ?
Z powodu 3 zasadniczych spraw mających KOLOSALNE znaczenie dla AMATORA:
1. Zdecydowanie niższa cena (2,5x) niż d7100 a jakość zdjęć (jpeg-ów) absolutnie PORÓWNYWALNA (aż do iso 6400)
2. Obrotowy wyświetlacz który pozwoli na swobodne i komfortowe kadrowanie ze statywu (d7100 go nie ma)
3. Mniejsze gabaryty i niższa waga . Będzie to duża przewaga podczas amatorskiego fotografowania na wyjazdach ( wycieczkach , spacerze).
Zakup d7100 miałby sens TYLKO WTEDY jeżeli potencjalny nabywca potrzebowałby focić :
1. dynamiczne ujęcia (skuteczność i pewność AF w d7100 jest DOSKONAŁA - taka jak w d300)
2. w ciężkich i mało higienicznych warunkach ( body jest uszczelnione)
3. zarobkowo
Uzytkowałem w ostatnich paru dniach równolegle PORÓWNAWCZO ( i użytkuję nadal ) zarówno D5100(córki) , D300 (moje) jak i D7100(kolegi) i to co napisałem powyżej jest efektem organoleptycznych doświadczeń a nie "gdybania".
D5100 do TYPOWYCH zastosowań amatorskich jest całkowicie WYSTARCZAJĄCY i MZ w przypadku AUTORA WĄTKU kompletnie szkoda pieniędzy na zakup D7100.
Jednak generalnie D7100 jest zdecydowanie najlepszym obecnie wyborem spośród wszystkich Nikonowych lustrzanek DX będących na rynku ; łączy on w sobie to co najlepsze w 3 innych body :
1. świetną jakość jpegów - taką jaka jest w d5100
2. świetną skuteczność AF - taką jaka jest w D300(s)
3. świetną jakość filmów - taką jaka jest w D5200
d7100 do taki 3w1 i MZ , z pewnością jest to najlepszy zakup dla ambitniejszych amatorów z zacięciem reporterskim.
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 02-06-2013 o 09:55
Dobry aparat + lampa zewnętrzna na pewno rozwiążą Twoje problemy (warta rozważenia jest wypowiedź Archibald6803).
Hmm... a widziałeś Jak balansować światłem zastanym i z lampy błyskowej?? Szału może i nie ma ale da radę robić zdjęcia bez lampy zewnętrznej.
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 02-06-2013 o 11:26
Nikon
Można zrobić i bez żadnej lampy błyskowej. Wystarczy obiekt oświetlić zwykłymi lampami z kilku stron (z 2 czy 3). Ale jak już pisałem, wszystko jest do znalezienia w sieci. Trzeba tylko chcieć i poszukać.
Czytając to co piszesz, mam wrażenie, że chcesz na siłę kupić 'dobry sprzęt' bo wydaje Ci się, że zrobi za Ciebie dobre zdjęcia. Otóż nie, doskonałym sprzętem można zrobić fatalne zdjęcia i na odwrót - kiepskim sprzętem doskonałe zdjęcia. Wszystko zależy od fotografującego, jego umiejętności, inwencji i chęci.
Autor tutoriala wspomina, że można robić z jedną lampą również. Albo z dyfuzorem.
Tutaj masz link do postu z instrukcją wykonania takowego
D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj
Jestem podobnego zdania! Przy obecnych mozliwosciach fotografii cyfrowej... lampa blyskowa tylko, jesli jest koniecznie niezbedna. Oczywiscie jest tu wielu forumowiczow, ktorzy maja inne zdanie. Mozesz poprobowac robic zdjecia bez lampy, a jesli nie beda odpowiednie, przeciez mozna takowa dokupic.
Skontaktuj się z nami