Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Trudne dylematy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Auriell Zobacz posta
    A jednak da się żyć. Po prostu jej nie używam i tyle. Nie mam takiej potrzeby.
    Spokojnie. Każdemu według potrzeb. Przecież autor postu napisał, że robi zdjęcia produktów do sklepu internetowego, a w tej sytuacji lampa jest mu niezbędna. Każdy (rozsądny) człowiek kupuje taki sprzęt, jakiego potrzebuje i jakiego będzie używał, dlatego @Auriell - nie idź w zaparte, bo owszem, masz rację, ale jedynie co do swoich fotograficznych potrzeb, upodobań i warsztatu.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Śmiem wątpić, czy lampa jest niezbędna do zwykłych pstryków do sklepu internetowego. Pewnie, że można wydać 1000 PLN i mieć 'czyste' sumienie. Wydaje mi się jednak, że przy fotografowaniu niewielkich obiektów i biżuterii można spokojnie obejść się dwoma 'zwykłymi' (stale świecącymi) żarówkami ze światłem o odpowiedniej barwie, plus ewentualnie doświetlać wbudowaną. Wyjdzie o wiele taniej i wcale nie gorzej. Sporo jest takich poradników w Internecie, wystarczy tylko poszukać.

Ja osobiście polecam obiektyw Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM (bardzo ważna jest literka 'C' - bo to najnowsza i najostrzejsza wersja tego szkła). Bardzo fajny uniwersalny obiektyw. Ma niezłe światło, niezły zakres ogniskowych, jest bardzo ostry w całym zakresie, do tego ma pseudo makro, które do takiej fotografii biżuterii i zabawek powinno spokojnie wystarczyć. Do tego stabilizacja obrazu. No i jest przyzwoicie wykonany. Cena ok 1900 PLN.

Do tego aparat. Imho jak na amatorskie zastosowania, to spokojnie nowy D90 wystarczy (nie wiem dlaczego go odradzano - ma bardzo przyzwoitą cenę i wciąż robi bardzo dobre zdjęcia). Cena 1950. Razem z Sigmą wyjdzie 3850. Pozostałe pieniądze możesz wydać na jasny obiektyw o ulubionej ogniskowej (każdy woli coś innego, 35 1.8G lub 50 1.8G) i całość powinna zamknąć się w granicach 5000 PLN.

Inaczej zostaje jeszcze D7100 (4100 PLN), ale on już nieco ponad budżet wystaje.
    Ostatnio edytowane przez Auriell ; 01-06-2013 o 12:21

Domyślnie

Sugestia idzie w kierunku zakupu aparatu i robienia zdjęć, a nie wypisywania gdzie popadnie swoich rozterek /via' grupa Fototej/
    Mimo wszystko.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Jestem wdzięczny że dyskusja jest bogata w rożne informacje i bardzo burzliwa.
    Dodam jeszcze kilka tematów. Jak mówiłem od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu lustrzanki cyfrowej i jeżeli już dokonam zakupu nie przypuszczam żeby drugi raz było mnie stać na na tak szalony zakup za taką duża kasę. Dlatego też zależy mi na tym żeby kupić jak to się mówi raz a dobrze czyli wolałbym kupić raczej aparat "na wyrost" niż coś nazwijmy to przechodniego.
    Wcześniej z żoną robiliśmy głównie fotografie z dziedziny rodzinnej oraz krajobrazy czyli takie tam ogólnie mówiąc bzdety. Fotografowanie tych towarów do sklepu internetowego było tak zwaną potrzeba chwili. Nie mam w mieszkaniu warunków do wygospodarowania chociażby kąta na próbę stworzenia chociażby namiastki "planu studyjnego" aby robić fotografie w dobrych warunkach oświetleniowych. Teraz w okresie letnim nie ma jeszcze aż tak dużego problemu gdyż wystarcza oświetlenie dzienne. Problem się poważnie powiększa w okresie jesienno-zimowym gdzie tego światła brakuje i fotografowanie tych zabawek staje się już bardzo problematyczne. Na tej stronie paniniteczka.com wszystkie zabawki są fotografowane przez nas w warunkach domowych powiedzmy "łapiąc" możliwe dobre warunki oświetleniowe - reszta to obróbka w programach graficznych. Dlatego też zastanawiam się czy robienie zdjęć przy pomocy zaawansowanego aparatu i dobrej lampy błyskowej na przykład sb700 rozwiąże mój problem a jednocześnie nie będzie zniekształcało kolorów fotografowanych zabawek gdyż to jest w sumie ważniejsze niż pozbycie się cieni.
    Dodatkowo żonie marzy się aparat taki którym mogłaby w końcu nauczyć się robienia zdjęć makro i takich z rozmytym tłem.
    Chciałbym kupić dobry aparat który posłuży mi do wielu różnych trybów fotografowania nawet jakby to miało być lekko na wyrost. Z drugiej strony obawiam się trochę czy z takim sprzętem sobie poradzę. Nie wiem czy nie wymagam za dużo w tak niewielkim pułapie budżetowym. Nigdy nie robiłem zdjęć lustrzanką cyfrową jak i nie miałem okazji robienia zdjęć obiektywem stałoogniskowym. Nie wiem czy nie rzucam się przypadkiem na zbyt głęboką wodę i czy tak zaawansowany aparat można się samemu nauczyć obsługiwać czy trzeba się od razu zapisać na któryś z popularnych ostatnio kursów fotograficznych.
    Ostatnio edytowane przez Draugdin ; 01-06-2013 o 19:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Draugdin ;

Ze względu na świetną jakość jpegów oraz odchylany i ustawiany pod różnymi kątami ekran wybrałbym body D5100. Będzie ono wystarczające dla potrzeb które opisałeś .
    Do niego dokupiłbym Nikorra 18-105 ( w zestawie z body- bo wyjdzie taniej ) , koniecznie STATYW , koniecznie lampę SB 700.
    koszt całkowity tego kompletu to kwota ok. 3500,- relatywnie nieduża , a uzyskujesz bardzo duże spectrum możliwości .
    Masz nowy uniwersalny sprzęt - tak jak chciałeś , zrobisz tym zestawem WSZYSTKO co Ci obecnie jest potrzebne.
    Z czasem możesz sobie ten zestaw rozbudować o dowolny element w zależności od dalszych potrzeb.
    D5100 to na tyle dobra puszka że przez wiele lat będziesz miał ciągle niezły sprzęt.

Nic bardziej rozsądnego za te pieniądze nie kupisz a wydawanie "na dzień dobry" kwoty 4800,- na D7100z 18-105 uważam za TOTALNE nieporozumienie w Twoim wypadku. Obraz z D5100 NICZYM nie będzie się różnił od obrazka z D7100 przy Twoich potrzebach więc po co Ci d7100 ???.
    Wobec nowych zaistniałych faktów proponuję skorygować zestaw o którym pisałem wcześniej (powyżej) ;

D5100 + N18-105 + N50 1,8 + STATYW + bylejaka lampa ( byleby miała głowicę 3D ).
    Masz wszystko nowe , mieścisz się swobodnie w 4000 pln , zyskujesz możliwość wykonywania zdjęć z małą głębią ostrości i w trudniejszych warunkach oświetleniowych, jednocześne nie pozbawiasz się się uniwersalności zestawu.

Ewentualnie zamiennie do obiektywów N18-105 + N50 1,8 proponuję kupić obiektyw SIGMA
    17-70mm 1:2.8-4 DC MACRO OS HSM C za 1900 pln.

Przypominam : za te pieniądze nawet nie kupisz body D7100 .........................
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 01-06-2013 o 19:58

Domyślnie

Troszkę mnie tylko przeraża opcja wymiany obiektywów. Czy wtedy nie następuję zabrudzenie aparatu lub obiektywu lub nawet obu na raz?

Domyślnie

Po to się kupuje lustrzankę aby mieć możliwość wymiany obiektywów !
    A ewentualny kurz ... da się wyczyścić .....

Domyślnie

Powiem tak, jak już chcesz raz a dobrze, to idź w D7100 (super AF, genialne kolory, super ISO, świetny obrazek, itd). Do tego kup obiektyw Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM (co spokojnie da Ci możliwość codziennego pstrykania, oraz zaspokoi potrzeby fotografowania biżuterii/zabawek). To taki naprawdę dobry 'all in one'. To da jakieś 6000 PLN - można się też spokojnie wspomóc zakupem na raty, jeśli budżet zatrzeszczy w szwach. Możesz np. zapłacić 50 % ceny gotówką, a resztę sobie rozłożyć na 10-20 rat.

Potem dokup do tego jedną ze stałek: 35 1.8G, lub 50 1.8G. Będziesz miał sprzęt - marzenie każdego amatora, a do pro niewiele będzie brakowało.

Cytat Zamieszczone przez Draugdin Zobacz posta
    Dodatkowo żonie marzy się aparat taki którym mogłaby w końcu nauczyć się robienia zdjęć makro i takich z rozmytym tłem.
    To już prawie zupełnie nie zależy od aparatu, a bardziej od obiektywu. Wspomniana wyżej Sigma C 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM da Wam możliwość zrobienia zdjęć 'prawie' makro. Piszę prawie, bo nie będzie to super - uber makro, ale coś bardzo zbliżonego. Ma też na tyle dobre światło i właściwości optyczne, że tło powinno wychodzić ładnie rozmyte.

Jeszcze lepsze efekty, jeśli chodzi o rozmyte tło (nie o makro), dadzą jasne stałki (35, lub 50 mm - 1.8G nikkora). A już zupełnie genialnym szkłem, ale tylko na dwór (w domu za ciasno będzie) jest N 85 1.8G.

----------------

Jeśli zaś chodzi o możliwość zabrudzenia matrycy aparatu, to należy unikać zmiany obiektywów na dworze, szczególnie wtedy, gdy wieje wiatr, lub występują inne niedogodne warunki atmosferyczne (deszcz, etc.). Poza tym w momencie wymiany obiektywów, należy aparat trzymać do dołu, aby nie wpadały tam drobiny kurzu krążące w powietrzu.

Obiektywu nie da się zabrudzić inaczej, niż dotykając szkieł palcami - to jednak nic strasznego. Wystarczy trochę irchy i po sprawie.
    Ostatnio edytowane przez Auriell ; 01-06-2013 o 23:04

Domyślnie

Nie następuje.
    Chyba że robisz to w burzę piaskową.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Draugdin Zobacz posta
    JNa tej stronie paniniteczka.com wszystkie zabawki są fotografowane przez nas w warunkach domowych powiedzmy "łapiąc" możliwe dobre warunki oświetleniowe - reszta to obróbka w programach graficznych. Dlatego też zastanawiam się czy robienie zdjęć przy pomocy zaawansowanego aparatu i dobrej lampy błyskowej na przykład sb700 rozwiąże mój problem a jednocześnie nie będzie zniekształcało kolorów fotografowanych zabawek gdyż to jest w sumie ważniejsze niż pozbycie się cieni.
    Można w naprawdę prosty sposób w warunkach domowych zaradzić Twoim problemom z fotografowaniem zabawek. Zerknij tutaj, może będzie to przydatne dla Ciebie.

Gość trochę łopatologicznie tłumaczy, fotografuje hybrydą, ale najważniejszy jest przecież efekt i to, żeby eksperymentować samemu.

Powodzenia !
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów