Witam i pozdrawiam.
Przepraszam że od razu z tak zwanej "grubej rury" i że powielam post z podgrupy ale zależy mi na jak największej ilości opinii.
Kilka słów o mnie. Zajmuję się fotografią od kilkunastu lat choć nadal pewnie jestem amatorem. Głównie jest to fotografia „rodzinna” plus trochę krajobrazów. Zawsze marzyłem o posiadaniu lustrzanki cyfrowej, ale albo nie było na to środków pieniężnych albo jak teraz bym nawet mógł coś kupić to sam nie wiem co wybrać, ale o tym nie o później.
Wychowałem się na fotografii czarno białej i aparacie Practica Nova B (klasyka). Przez ostatnie 10 lat posługiwałem się aparatem Minolta Dimage Z10 i byłem z tego aparatu bardzo zadowolony. Ponad rok temu kupiłem Fuji HS20exr – miał rewelacyjne recenzje i podobno parametry ale jakoś mnie nie zachwycił niestety. Nie wiem czy ja do końca nie potrafię wykorzystać wszystkie możliwości tego aparatu czy po prostu moje subiektywne odczucie, że w tych samych warunkach oświetleniowych stara 10-cio letnia Minolta potrafi robić lepsze zdjęcia niż ten napakowany technologią Fuji.
I tu dochodzimy ponownie do tematu zakupu lustrzanki cyfrowej. No i tu dopiero zaczynają się dylematy. Przede wszystkim co wybrać Canon czy Nikon – Każdy broni swojego a opinii w Internecie jest więcej niż użytkowników w myśl stwierdzenia gdzie Polaków dwóch tam trzy opinie. Jedni twierdzą że Canon ma cieplejsze barwy inny że to bzdura i nie ma jak Nikon. Osobiście jakoś moja sympatia skłania się do Nikona dlatego też pozwoliłem sobie zawraca wam głowę na tym forum.
Przyznaję bez bicia, że jestem laikiem w dziedzinie lustrzanek cyfrowych i nawet najbardziej rozbudowany opis na stronach internetowych niewiele mi pomaga, gdyż czytam to jak podręcznik czarnej magii dla zaawansowanych. A jeszcze dodatkowy zamęt wprowadzają na przykład takie oferty jak tu:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...55-250-is.html
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-...18-135-is.html
Tu na przykładzie Canona ale z Nikonem tez można podobne znaleźć. Ten sam aparat tylko że cena z jednym obiektywem i cena z dwoma obiektywami praktycznie taka sama. Toż człowiek może zgłupieć.
Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową tylko nie wiem co wybrać żeby kupić dobry aparat w dobrej cenie i żebym potrafił się tym posługiwać. Wyboru w Nikonie jest. Zakup starego dobrego D90 już mi wyperswadowano, ale wybór modeli Nikona jest wielki. Polecano mi Nikona D7000 ale gdy poczytałem trochę na waszym forum trochę zwątpiłem w tą propozycję. Nie miałem nigdy możliwości pracy z lustrzanką cyfrową i nie mam znajomych którzy mieli by taki aparat żebym mógł gdzieś spróbować takim aparatem zrobić kilka zdjęć żeby zobaczyć jak to działa. Porównuję parametry na różnych stronach ale nadal nie rozumiem czym się różni Nikon d3100 od d3200, a czym d5100 od d5200 i czym to się różni od d7000 czy d7100. Poza tym dochodzą jeszcze dylematy z obiektywami i że najlepiej było by kupić do takiego aparatu dokupić chociażby taki obiektyw:
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/tamron...vc--nikon.html
ale na początek zarówno ze względów finansowych jak i słabych jeszcze umiejętności posługiwania się tym sprzętem wolałbym zacząć od jakiegoś obiektywu kitowego. Tylko tu też pytanie co wybrać czy przykładowo 18-50 czy 18-105.
Przepraszam że tak się rozpisałem ale szukam już pomocy od jakiegoś czasu na różnych forach fotograficznych i nadal niewiele mi się w głowie rozjaśniło. Dlatego też gdy dowiedziałem się że w rodzinnym mieście Poznaniu działa grupa użytkowników Nikona postanowiłem jeszcze raz zwrócić się z prośbą o wyjaśnienie mi kilku spraw i może ewentualnie udzielnie pomocy w znalezieniu sensownego rozwiązania.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami