Szukaj
Piszą X miałem na myśli właśnie X100 który posiadam, a co do systemu X - mnie nie pasuje bo jest systemem ( wyleczyłem sie skutecznie z systemowości)
Muszę przestać czytać ten wątek bo sprzedam D 800 i wpakuję się w jakiegoś malucha![]()
Panerai vel Eliot Capone
Ja ostatnio mam odwrotne odczucia.. po prostu zaczęły mi braki przeszkadzać. Największa - brak natywnej stałki w okolicach 85-100. Jak kupowałem Nexa nie miałem pojęcia, że taka będzie mi potrzebna. A teraz jest. I rozwiązania to olbrzymie 18200 albo też duże la-ea2 + sal85.. I jedno i drugie mnie nie przekonuje.
Nie wiem jaki posiadasz nexosprzęt, ale używanie długich (więc również gabarytowo) jasnych stałek bez wizjera nie należy do przesadnie wygodnych. Wielkość E50 / jego ogniskową uważam za graniczną, gwarantującą jakąś tam ergonomię. Ekwiwalenty ogniskowych >100mm / lcd / mała GO - to nie jest szczęśliwe połączenie. Z drugiej strony crop i mała oferta w klasie "szeroko i jasno" powoduje chęć do eksploracji tych rejonów w poszukiwaniu Błogehu. I kółko się zamyka.
Oj tamJak zrobią portretówkę do nexa to raczej będzie miała stabilizację i spokojnie na cropie na lcd uda się utrzymać i ewentualnie doostrzyć. Zresztą wykrywanie twarzy może mocno pomóc, logika podpowiada że powinno ostrzyć na oko osoby ale nie zwróciłem uwagi przy e50 w co trafia. Natomiast używam samyanga 85/1.4 na manualu i idzie doostrzyć tylko osoba nie może się ruszać za dużo:P Inną sprawą jest że niektórzy posiadają do nexów wizjery więc spełniają nawet Twój warunek
W sumie fajnie by było dostać 85/1.8 na nexa, i tak robią obiektywy mniejsze od odpowiedników na lustrzanki średnio o 1/2-1/3 i tyleż lżejszeAle z drugiej strony 85/2.8 pewnie by kusiło rozmiarem...;] Chyba że ich ogranicza fizycznie odległość od matrycy.
Na konkurencję chyba nie ma co liczyć, bez stabilizacji raczej będą unikać długich szkiełek-zamienników.
No ma być jeszcze sigma 60/2.8![]()
Ostatnio edytowane przez matys ; 03-04-2013 o 11:51
.
Skontaktuj się z nami