Close

Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 504

Wątek: NEX 6 - hit?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Czekam na dodatkowe opinie dotyczące 16-50 a zwłaszcza porównanie do 18-55. 18-55 to podobno jeden z lepszych kitów w porównaniu do tych z innych systemów i jestem ciekaw czy jego mniejszy brat odstaje od niego optycznie czy nie.
    Kiedy ma się pojawić ta 85-tka?
    Opini w necie masa. Ogólnie jest ok. Całkiem ostry itp. tylko jest jedno wielkie ALE.. na polskich forach na razie o tym cicho ale na światowych już niezłe wątki i w skrócie tu. Ogólnie chodzi o BF przy zestawie Nex-6 + 16-50 (tylko taka kombinacja). Właśnie przejrzałem zdjęcia ze świąt i niestety na paru zdjęciach to znalazłem. Na monitorze nie do zobaczenia ale na cropie 100% tak. Tło w pokoju jest minimalnie ostrzejsze od osoby na pierwszym planie.. To były zdjęcia w okolicy 16mm robione. Jak będę miał chwilę w tygodniu to wrzucę jakieś.

Poza tym obiektyw hmmm taki zabawowy trochę Mam Takumara 50 1.4 i jakoś wykonania to heh zupełnie inne światy. Jakby Seicento z Mini porównywać.

Ogólnie planuje kupić E35 jak się u nas pojawią i docelowo wspomniane E85. Z E16 (albo S19) będzie fajny "system". Dla mnie wystarczający.

O E85 na razie tylko "rumorsy" krążą.. myślę że realnie w Polsce to za pół roku najwcześniej

Domyślnie

tzn. tez 16-50 jest gorszy niz starszy kit 18-55? Bo ma BF?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    tzn. tez 16-50 jest gorszy niz starszy kit 18-55? Bo ma BF?
    Jeśli nie można wprowadzić korekty to fatalnie - co mi z super ostrej tapety jak fotografowana osoba bedzie rozmyta. Ciekaw jestem jaki procent tych zdjęć ma BF i czy Sony wypuści upgrade sterownika do tego obiektywu.

Jest sporo uwag o tym obiektywie ale rzetelnych porównań robionych przez tą samą osobę ze świecą szukać.

ps. Sony zapowiedziała nowego Nexa 7 wiec pewnie cena starej 7-ki spadnie i Nexa 6 też.

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

ps. Sony zapowiedziała nowego Nexa 7 wiec pewnie cena starej 7-ki spadnie i Nexa 6 też.
    Lęgą się jak króliki , ale wszystkie z wadami genetycznymi

A poniżej ciekawostka:
    http://biznes.interia.pl/wiadomosci/...a,1877565,4199
    Ostatnio edytowane przez Jasand ; 06-01-2013 o 22:14

Domyślnie

Panowie
    Jest tu wielu nowych posiadaczy NEX6 a także tych co już zdecydowali. ja jeszcze się waham i mam pewne dylematy. jako że to watek o Sony nie będę prosił o porównania ale wolał bym dowiedzieć się od Was
    1. czym NEX6 wygrał z konkurencją - czym Was przekonał.
    2. używałem pożyczonego NEX3 - miałem wrażenie że w menu panuje bałagan - przypisanie funkcji nie jest intuicyjne czy macie podobne zdanie?
    3. czy możecie pochwalić się opinią na temat wyższych ISO - interesuje mnie 1600-6400 - gdzie kończy się przydatność - mam małe dzieci w domu i ten parametr wraz z dużą matrycą ma dla mnie znaczenie
    4. Czy wyczuwacie znaczące spowolnienie AF w porównaniu z lustrzankami? pytam ponieważ tak jak w pkt3 AF liczy się przy pociechach

ps. planuję zakup ze szkłem 35mm i interesuje mnie czy AF przy nagrywaniu filmów też tam hałasuje - może komuś się obiło o uszy?

Domyślnie

Jeśli nie można wprowadzić korekty to fatalnie - co mi z super ostrej tapety jak fotografowana osoba bedzie rozmyta. Ciekaw jestem jaki procent tych zdjęć ma BF i czy Sony wypuści upgrade sterownika do tego obiektywu.

Jest sporo uwag o tym obiektywie ale rzetelnych porównań robionych przez tą samą osobę ze świecą szukać.

Nie wiedzialam, o tym, ze z tym obiektywem jest cos nie tak.. ale teraz dobrze, to wiedziec..

a i wygooglalam, faktycznie zbliza sie Nex-7K i widze, ze cena sie rozni tylko o 100, jakos malo a ciekawe jakie beda znaczace poprawki, pewnie lekki tylko lifting? Ktos cos wie.. ?

edit. Juz wyszedl? Bo widze, ze jest dostepny.. chyba mnie cos ominelo..
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Placek Zobacz posta
    2. używałem pożyczonego NEX3 - miałem wrażenie że w menu panuje bałagan - przypisanie funkcji nie jest intuicyjne czy macie podobne zdanie?
    3. czy możecie pochwalić się opinią na temat wyższych ISO - interesuje mnie 1600-6400 - gdzie kończy się przydatność - mam małe dzieci w domu i ten parametr wraz z dużą matrycą ma dla mnie znaczenie
    4. Czy wyczuwacie znaczące spowolnienie AF w porównaniu z lustrzankami? pytam ponieważ tak jak w pkt3 AF liczy się przy pociechach

ps. planuję zakup ze szkłem 35mm i interesuje mnie czy AF przy nagrywaniu filmów też tam hałasuje - może komuś się obiło o uszy?
    1. Dla mnie znaczenie ma wielkość, masa i wygoda używania.
    2. Począwszy od Nex5 ze zaktualizowanym fw nie trzeba, poza sporadycznymi przypadkami zaglądać do menu. W 6 jest lepiej niż w 5N. A pewnie zrobią aktualizację fw, bo użytkownicy mają pewne sugestie. A wychodzi na to, że Sony słucha głosu ludu.
    3. Nex5N - do 3200 iso.
    4. To jasne, że lustrzanki mają szybszy AF. Są momenty, gdy to widać. Ja za lustrzankowym AF nie tęsknię. Siostra fotografuje półtoraroczną córkę używając 5N i jest zadowolna. Bardzo pomaga wykrywanie twarzy i śledzenie.

5. AF przy nagrywaniu filmów z użyciem obiektywów E jest w normalnych warunkach niesłyszalny.

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    Nie wiedzialam, o tym, ze z tym obiektywem jest cos nie tak.. ale teraz dobrze, to wiedziec..

a i wygooglalam, faktycznie zbliza sie Nex-7K i widze, ze cena sie rozni tylko o 100€, jakos malo a ciekawe jakie beda znaczace poprawki, pewnie lekki tylko lifting? Ktos cos wie.. ?

edit. Juz wyszedl? Bo widze, ze jest dostepny.. chyba mnie cos ominelo..
    Nex7K: http://www.sony.pl/hub/nex-system-ap...ych/gama/nex-7

A co do problemów z 16-50... Ustawianie ostrości na tło to norma, trzeba trochę techniki (przede wszystkim wyłączyć wspomaganie AF) i jest lepiej/bardzo dobrze. Im mniejsza ogniskowa, tym bardziej ten problem wyłazi, bo cel mniejszy a tła sporo. A że E1650 zaczyna się od 16mm (a właściwie 14mm) to i odsetek ustawienia AF na tło większy. Taki urok kontrastowego AF...
    Ja żadnych problemów na ogniskowych 40-50mm nie zauważyłem.
    Ostatnio edytowane przez ToTom ; 07-01-2013 o 09:02
    Tomek
    | tohu wawohu |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    1. Dla mnie znaczenie ma wielkość, masa i wygoda używania.
    2. Począwszy od Nex5 ze zaktualizowanym fw nie trzeba, poza sporadycznymi przypadkami zaglądać do menu. W 6 jest lepiej niż w 5N. A pewnie zrobią aktualizację fw, bo użytkownicy mają pewne sugestie. A wychodzi na to, że Sony słucha głosu ludu.
    3. Nex5N - do 3200 iso.
    4. To jasne, że lustrzanki mają szybszy AF. Są momenty, gdy to widać. Ja za lustrzankowym AF nie tęsknię. Siostra fotografuje półtoraroczną córkę używając 5N i jest zadowolna. Bardzo pomaga wykrywanie twarzy i śledzenie.

5. AF przy nagrywaniu filmów z użyciem obiektywów E jest w normalnych warunkach niesłyszalny.

Nex7K: http://www.sony.pl/hub/nex-system-ap...ych/gama/nex-7

A co do problemów z 16-50... Ustawianie ostrości na tło to norma, trzeba trochę techniki (przede wszystkim wyłączyć wspomaganie AF) i jest lepiej/bardzo dobrze. Im mniejsza ogniskowa, tym bardziej ten problem wyłazi, bo cel mniejszy a tła sporo. A że E1650 zaczyna się od 16mm (a właściwie 14mm) to i odsetek ustawienia AF na tło większy. Taki urok kontrastowego AF...
    Ja żadnych problemów na ogniskowych 40-50mm nie zauważyłem.
    To nie do końca tak. Wspomaganie AF było pierwszą rzeczą którą wyłączyłem. Problem z BF jest i on wynika bardziej z PDAF niż z czegoś innego. Są ogromne wątki na dpreview. Największy problem jest podobno (bo jeszcze nie testowałem) w okolicach 50mm i tutaj na przysłonach w których pracuje PDAF (czyli chyba do 6.3?) jest BF a jak się da powyżej 7 to już jest wszystko ok. Więc to zdecydowanie nie wina ostrzenia matrycowego samego w sobie a właśnie PDAF w tym obiektywie. Co ciekawe dzieję się to tylko w tym zestawie (n6+16-50). Ten obiektyw z innym body oraz te body z innymi obiektywami działają ok.

Ja u siebie zauważyłem BF na zdjęciach w okolicach 16mm ale to może być problem właśnie ostrzenia na tło o którym piszesz.. w ciągu dnia do drugiego wątku postaram się wrzucić zdjęcie to pokaże o co chodzi.

Panowie
    Jest tu wielu nowych posiadaczy NEX6 a także tych co już zdecydowali. ja jeszcze się waham i mam pewne dylematy. jako że to watek o Sony nie będę prosił o porównania ale wolał bym dowiedzieć się od Was

1. Matryca. Pokrętła. Wizjer. Cena. Wygląd. Szkła (!) - tutaj sprostowanie - mimo, że mało to są dobrej jakości i mnie odpowiadają. Ogólnie w tej kolejności.
    2. Menu to masakra - zgadza się. Ale dzięki quick navi nie trzeba tam często zaglądać.
    3. Według mnie granicą jest 1600. Szkoda, że Auto ISO jest tylko (aż) od wartości 3200... W zasadzie zdjęcia ze świąt mam tylko w 3200 i gdzieniegdzie szum denerwuje.
    4. Przesiadłem się z d90. Jest podobnie. Nowsze lustrzanki są na pewno dużo do przodu.

35mm jeszcze nie mam, ale na forach piszą, że jest raczej bezgłośny.
    Ostatnio edytowane przez frytek ; 07-01-2013 o 10:10

Domyślnie

Dziękuję za opinie i sensowne odpowiedzi. To istotne bo skoro podstawowe fukcje da się przypisać odpowiednim przyciskom a ISO3200 jest akceptowalne to faktycznie nie ma się do czego przyczepić.

mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy korzystają z funkcji auto ISO. Na jednym z forów wyczytałem że przy ustawieniu AP aparat przechodzi od razu na ISO3200:
    http://forums.dpreview.com/forums/thread/3360912
    dodatkowy opis tego samego usera
    http://www.amazon.com/gp/cdp/member-...R3BIMUCQ4HBHK4

czy też tego doświadczacie?
    No i nieszczęsne ładowanie - rozumeim że ładowarka telefnowa odpada i zawsze trzeba podpinac tą od SONy bezpośrednio do aparatu (ewentualnie mieć drugą w kieszeni)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Dziękuję za opinie i sensowne odpowiedzi. To istotne bo skoro podstawowe fukcje da się przypisać odpowiednim przyciskom a ISO3200 jest akceptowalne to faktycznie nie ma się do czego przyczepić.

mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy korzystają z funkcji auto ISO. Na jednym z forów wyczytałem że przy ustawieniu AP aparat przechodzi od razu na ISO3200:
    http://forums.dpreview.com/forums/thread/3360912
    dodatkowy opis tego samego usera
    http://www.amazon.com/gp/cdp/member-...R3BIMUCQ4HBHK4

czy też tego doświadczacie?
    No i nieszczęsne ładowanie - rozumeim że ładowarka telefnowa odpada i zawsze trzeba podpinac tą od SONy bezpośrednio do aparatu (ewentualnie mieć drugą w kieszeni)
    ładowarki nie sprawdzałem jeszcze.
    Jeżeli chodzi o autoiso. Rzeczywiście aprat forsuje 1/60. No ale na tym chyba autoISO polega? Jeżeli chciałbyś krótszy czas to wtedy można ręcznie ustawić. A do fotografi ludzi 1/60 to takie minimum według mnie. Moim zdaniem powinna być opcja zmiany wartości 3200 na np. 1600. Wtedy byłoby idealnie. A tak, rzeczywiście za często w pomieszczeniach jest 3200.. no i trzeba ręcznie grzebać.

P.S. W wątku ogólnonexowym (5n) wrzuciłem parę fotek.

Strona 46 z 51 PierwszyPierwszy ... 364445464748 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów