Close

Strona 47 z 51 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 504

Wątek: NEX 6 - hit?

Domyślnie

Dzięki za fotki, profil biało-czarny na ISO 3200 całkiem przyzwoity. Pytanie jakie ISO było w pozostałych - np kościół i choinka?
    Wspomniałeś też o IBIS z Olka - czy brakuje Ci nieco stabilizacji - pytam bo "szybko przemieszczające" się potomstwo w moim wypadku (kiedy pożyczyłem NEX3) mimo wysokich ISO i tak kulało przez brak stabilizacji - sporo rozmycia.
    Może masz więcej fotek na wyższych ISO a już najlepiej zdjęć z obiektami "w ruchu"? ja ciągle walczę z myślami które kuszą szybkim AF 4/3 ale za to stopują gdy myślę o wielkości matrycy w NEX-ie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Placek Zobacz posta
    Dzięki za fotki, profil biało-czarny na ISO 3200 całkiem przyzwoity. Pytanie jakie ISO było w pozostałych - np kościół i choinka?
    Wspomniałeś też o IBIS z Olka - czy brakuje Ci nieco stabilizacji - pytam bo "szybko przemieszczające" się potomstwo w moim wypadku (kiedy pożyczyłem NEX3) mimo wysokich ISO i tak kulało przez brak stabilizacji - sporo rozmycia.
    Może masz więcej fotek na wyższych ISO a już najlepiej zdjęć z obiektami "w ruchu"? ja ciągle walczę z myślami które kuszą szybkim AF 4/3 ale za to stopują gdy myślę o wielkości matrycy w NEX-ie.
    Jak wrócę do domu to sprawdzę i wieczorem podam dokładnie które zdjęcie jakie nastawy. IBISa brakuje, ale zdecydowanie do statycznych przedmiotów ewentualnie nie ruszających się ludzi Pamiętaj, że stabilizacja pomaga gdy rusza się aparat, nie obiekt który fotografujemy. W takim wypadku ratują tylko krótkie czasy. Dlatego przy fotografowaniu dzieci stabilizacja niewiele by pomogła. Oczywiście pamiętajmy, że obiektywy E mają OSS i do tego całkiem ładnie pracujący. Filmy są super. Różnica do filmów z manuali - duża

Na teraz pamiętam tyle - choinka ze statywu, czas długi więc pewnie iso mniejsze, kościół na pewno z ręki więc pewnie 1600 albo 3200.

Domyślnie

Udalo mi sie wczoraj pobawic Nexem 6 i mam po tym mieszane uczucia. Aparat jest fajnie wykonany, dobrze lezy w reku i jest dosc poreczny ale wizjer mnie rozczarowal. Obraz byl dosc nieostry chyba na wskutek odswierzania bo po kilku sekundach sie poprawial ale pozostal niesmak, sklep nie byl dobrze oswietlony ale w podobnych warunkach przychodzi nie raz robic zdjecia i troche nie wyobrazam sobie komponowania zdjecia przy jego pomocy.
    Mam tylko porownanie do Samsunga Nx11 - Samsung mial slabsza rozdzielczosc wyswietlacza i widac bylo mape pixeli ale odswierzanie dzialalo lepiej i podglad byl czytelniejszy.

Mobi

Domyślnie

Od 2 tygodni jestem posiadaczem Nex-6 i generalnie jestem zadowolony, ale mój zestaw z obiektywem 16-50 miał BF w całym zakresie ogniskowych z przysłoną poniżej 7,1. Po ustawieniu przysłony 7,1 i więcej problem BF znikał. Niestety dla mnie to było nieakceptowalne. Wymieniłem więc ten obiektyw na 18-55 i nie mam problemu z AF, trafia zawsze dobrze. Nie wiem dlaczego tak się działo, ale na zagranicznych forach czytałem wiele postów opisujących problem współpracy obiektywu 16-50 z Nex-6. Podobno z innymi Nex'ami już tego problemu nie ma.
    Fuji X-T1; Samyang 12 f/2.0;Fujinon 18-55f/2.8-4.0; 27 f/2.8; 55-200 f/3.5-4.8;
    https://www.flickr.com/photos/124818549@N05/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maclat Zobacz posta
    Zgadza się. Mniejsze smużenie, poza tym ten w NEX-ie jest większy od Fujikowego (tak o 10-15%). Focus-peaking działa bardzo zachęcająco.
    Działa to tak jak na filmach (pokazujących głównie pracę w lv na ekranie)?
    Da radę robić sensownie precyzyjne zdjęcia ze szkłami rzędu 35 1.2/1.4 (chodzi o wizjer)?
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Da radę robić sensownie precyzyjne zdjęcia ze szkłami rzędu 35 1.2/1.4 (chodzi o wizjer)?
    Bez użycia powiększenia z peakingiem nie da rady sensownie wyostrzyć z małą GO, chyba że przez przypadek trafi się jak ślepej kurze ... Generalnie to z manualem można robić szachistów lub cierpliwe modelki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Bez użycia powiększenia z peakingiem nie da rady sensownie wyostrzyć z małą GO, chyba że przez przypadek trafi się jak ślepej kurze ... Generalnie to z manualem można robić szachistów lub cierpliwe modelki.
    OK., dzięki bardzo.

Rozumiem, że powiększenie można uzyskać tylko w lv na ekranie a nie w wizjerze?
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

W Nex wizjer pokazuje te same opcje co ekran. Oba można w pewnym zakresie konfigurować. Po włączeniu powiększenia masz dwie wartości do wyboru. Możesz powiększać dowolny fragment obrazu. W połączeniu z Peakingiem (3 kolory i 3 stopnie czułości do wyboru) jest bardzo wygodnie. Daje radę nawet w reportażu - wiem, bo robiłem. Po pewnym czasie ostrzenie idzie bardzo sprawnie, jak kiedyś to bywało.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Jak wygląda kwestia obróbki RAWów z Nexa 6? Czy Sony zachowuje się jak Nikon, tzn. istnieje jedyna słuszna wywoływarka RAWów (coś a'la NX2) made by Sony, czy też nie ma znaczenia czym się tego RAWa otworzy? Ew. czy istnieją jakieś profile kolorów do Lightrooma analogiczne do D2X Mode 1-3?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    Jak wygląda kwestia obróbki RAWów z Nexa 6? Czy Sony zachowuje się jak Nikon, tzn. istnieje jedyna słuszna wywoływarka RAWów (coś a'la NX2) made by Sony, czy też nie ma znaczenia czym się tego RAWa otworzy? Ew. czy istnieją jakieś profile kolorów do Lightrooma analogiczne do D2X Mode 1-3?
    Jest program zrobiony przez SONY i wiem, że są osoby, które z niego korzystają. Wtedy wszystko co sobie ustawisz w aparacie (styl, wyostrzanie, itp) jest automatycznie przenoszone do programu (możesz to oczywiście wyzerować).
    Nie wiem co to jest "D2X Mode 1-3" ale do LR masz te profile, które normalnie są w aparacie: http://www.piraccini.net/2011/02/pro...-adobe-lr.html
    Ja tego nie używam. Jestem zadowolony ze współpracy LR i Nexów.
    Tomek
    | tohu wawohu |

Strona 47 z 51 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów