Szukaj
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-11-2012 o 20:22
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Mam pytanko do"szczęśliwców" jak długo trwała Wasza naprawa w serwisie. Robią to od ręki
czy lepiej wysyłka ?
Mnie AF działa, ale cała matryca w oleju![]()
Czarny Rycerz zawsze zwycięża !
Marcin_gda napisal:" ... a 24PC-E odesłałem sprzedawcy... " - a temu obiektywowi co dolegalo? Jesli byl "skoszony" to chyba w tym przypadku wszystko ok...
Powinienem napisać "przekoszony", "zdecentrowany", a poszło mi od słowa "skos"... Po prostu, na 24mm mam gradient ostrości z lewej do prawej.
Może nie błysnę skromnością, ale stawiam na to drugie. BTW, w dwóch przypadkach z trzech serwis zareagował pozytywnie, w jednym przypadku potrzymał szkło, aż się skończyła gwarancja. To szkło to 24/1,4 - ale wada jest do zaakceptowania. Za to 16-35 mam obecnie kapitalne.
Mam po prostu kapitalne warunki do testowania - mrówkowce po horyzont, a moje okna 10m nad nimi i 100m od nich. Może schować się każdy test "deseniowy".
Nieśmiało zwracam uwagę, że pokłony dokonywane są "w jednej osi". Extra "tilt" w osi prostopadłej do tej regulowanej, raczej nie jest rzeczą porządaną. Szczególnie, jeżeli występuje z jednej strony pola obrazu.
Szczęśliwie drugia sztuka okazała się być o'k.
Pozostaje mi dodać, że poza szkłami kóre kupiłem "trafione" testowałem sztuki trafione jeszcze badziej (tyczy to 24-70 i 12-24/4).
Na zakończenie spieszę donieść, że Nikon nie jest odosobniony w swoich staraniach o ustanowienie nowych standardów jakościowych. To, co znajomy przechodził ostatnio ze swoim szkłem ts-e też woła o pomstę do nieba.
pierwszy raz 2 dni, drugi raz ok 1,5 tygodnia - przy czym jak wynika z kwitow serwisowych za pierwszym razem mialem tylko kalibracje af, za drugim razem full service![]()
Skontaktuj się z nami