Close

Strona 134 z 239 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    To nie tak Jacek; ja i pewnie wiele osób fotografuje obiekty niezbyt przewidywalne. Przykładowo fotografuję żerującego borsuka -więc mam AF-C, ale ten coś wyczuwa zastyga w bezruchu starając się wywąchać co się dzieje. Całość trwa chwilę - ale wystarczająco długą żeby zrobić fajny portret - powinienem przełączyć się na AF-S ale to trwa, a po chwili znów zaczyna żerować, albo przyjdzie mu do głowy coś jeszcze innego więc znów mam się przełączać na AF-C ? Całość dzieje się w ułamkach sekundy i w sposób często trudny do przewidzenia, do tego na dystansach rzędu kilku metrów (nie więcej niż 10) i na ogniskowej 400mm 2.8 więc GO jest tak mała że każde ruch zwierzaka na na AF-S powoduje widoczne przestrzelenie ostrości. Takich przykładów może być cała masa i używanie w nich AF-C przez cały czas nie jest oznaką komplikowania prostej sprawy.
    No właśnie Paweł podsumował dosadnie celowość i sens używania AF-C jako AF-S . Takich przykładów jak ten Jego można znaleźć wiele, niekoniecznie nawet w tak wymagającej dziedzinie, jak fotografia przyrodnicza. Jacek, fotografujesz np. modelkę z małą GO, ona Ci się troszkę "gibnie" i po ostrości na AF-S. W "starym" D3S miałem ustawiony AF-C ( dzięki, kichu ), on "trzymał" ostrość po naciśnięciu AF-ON, i jeśli nie przekadrowywałem, to po prostu w dowolnym momencie wciskałem spust migawki i ostrość była w punkt, no chyba, że ja dałem ciała.
    A wracając do "myszkowania" w D800. Najgorzej jest ze stałkami AFS f/1.4, z nowymi zoomami jest znacznie lepiej, przy czym nie chodzi mi o maskowanie "myszkowania" przez większą GO, ale z tymi zoomami "myszkowanie" jest wyraźnie mniejsze. Oczywiście, im miejszy kontrast i mniej światła, tym tendencja do "myszkowania" większa z każdym obiektywem. A.... i jeszcze jedno - w trakcie tego "myszkowania" są momenty ( ułamki sekundy ), gdy silnik w obiektywie się zatrzyma - jeśli wtedy wciśniemy spust migawki, to wtedy prawie zawsze ostrość jest trafiona.
    Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    niepokrywanie sie fizycznych czujnikow AF z tymi naniesionymi w wizjerze

E tam. Nie wiem, czy to było w instrukcji czy w jakiejś recenzji, ale ja już od czasów F100 kojarzę, że prostokąciki oznaczające punkty ostrości tylko "mniej więcej" wskazują lokalizację prawdziwych czujników. Z tego wynikałoby, że tak jest "od zawsze", co najwyżej na gęstej matrycy (D800, D7100) robi się to bardziej upierdliwe.
    Ostatnio edytowane przez grissley ; 09-01-2014 o 14:06
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Ptak moze stac i nieruchomo, ale jego glowa ciagle pracuje, aby zobaczyc co sie dzieje wokolo niego. Ostrosc w fotografii ptakow lapie sie na oku ptaka. I wedlug mnie, to AF nie nadaza, jest jeszcze za wolny mimo, ze caly czas " pierdzi " i koryguje ostrosc. Druga sprawa to roznice szybkosci pracy AF w roznych szklach, bo np. AF 400 jest szybszy niz w 500.
    rożne ptaki różnie sie zachowują dałem co prawda ptaka jako przykład ale sprawdzałem poźniej na nieruchomym słupie i efekt jest ten sam... takze sprzeciw odrzucam

Dziwne że dopiero teraz o tym piszecie gdzie większość z was dość długo ma d800.
    Bo ja caly sezon (wiosna, lato) focilem samoloty, a po tym sezonie "bawie sie" z fotografie przyrodncza i pewne rzeczy zauwazylem dopiero teraz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacha321 Zobacz posta
    Moim zadaniem nie do końca na tło bo jeżeli obiekt zrobi krok do przodu lub poprostu odwróci się układ af przeostrzy z odpowiednim,ustawionym opóźnieniem.
    Widać, że nie znasz tego systemu bo znów błędnie piszesz, opóźnienia nie będzie jeśli obiekt w polu autofocusa będzie się ruszał nawet z ustawionym opóźnieniem na maks. Może nawet ptaszek być nie ruchomy przez pewien czas i jak nagle zacznie się ruszać, to też nie będzie opóźnienia związanego z tą funkcją.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    E tam. Nie wiem, czy to było w instrukcji czy w jakiejś recenzji, ale ja już od czasów F100 kojarzę, że prostokąciki oznaczające punkty ostrości tylko "mniej więcej" wskazują lokalizację prawdziwych czujników. Z tego wynikałoby, że tak jest "od zawsze", co najwyżej na gęstej matrycy (D800, D7100) robi się to bardziej upierdliwe.
    Znane z D700 oraz D90 nieznaczne przesunięcie rzeczywistych czujników względem ramki, w praktyce czujnik mieści się w obrębie ramki ale przesunięcie może wynosić nawet 1/3 pola ramki w prawo, lewo, góra, dół.
    U mnie w D90 przesunięcie jest w dół, przed końcem dolnej krawędzi ramki jest środek czujnika.
    Widzę to również w wizjerze, wszystkie ramki są minimalnie wyżej, środkowe powinny być na środku wizjera a nie są.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Bo to kwestia precyzyjnego umieszczenia matówki, ta ma lekki luz i można ją przesunąć minimalnie w płaszczyźnie.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    Jacek - przeczytaj to o czym pisze Paweł 3 posty wyżej, rozroznienie AF-S/AF-C - kiedy czego uzywac nie jest wcale takie oczywiste

probolemem D800 jest to, ze w takiej sytuacji - aparat na statywie, ptak stoi nieruchomo - w AF-C zamiast wyostrzyc i czekac az on sie ruszy on caly czas myszkuje minimalnie przod tyl i nawet jak ustawisz mu priorytet ostrosci, to polowa zdjec z tego myszkowania nie bedzie trafiona z ostroscia

poprzednie body w takiej samej sytuacji (D3/D300/D700) az tak nie wariowaly - i to jest kwestia oprogramowania AF albo tolerancji samego ukladu
    No to zapytam czy nie jest to związane z mikroskopijną GO, jesli nie jest trafione tak jak chcecie to to widać. Co by było gdyby było zrobione resize tego złego zdjęcia do 12 Mpx? Byłby ostry dziób i oko?
    Wg mnie dlatego poprawiono czułość AF, ale to skutkuje myszkowaniem gdy coś stoi. Bo efekt widać tylko na bardzo jasnych szkłach, w pełni otwartych - więc mówimy nie o nie trafieniu w ogóle z AF, a o tym, że GO nie jest na oku, a na dziobie. Przy zdjęciu robionym z odległości 40 m. Trochę dzielenie włosa na cztery. Ludzie potem piszą, że D800 ma zwalony AF, a mówimy o takich sytuacjach o jakich im się nawet nie śniło fotografować.
    Proszę, co jest napisane w poście:
    Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    A wracając do "myszkowania" w D800. Najgorzej jest ze stałkami AFS f/1.4, z nowymi zoomami jest znacznie lepiej,
    - zoomy mają 2.8 więc GO jest w nich większa niż 85/1.4. 400/2.8 nie jest ciemnym szkłem - takie tele ma też mikroskopijną GO. czyli to potwierdza to co pisałem.
    Jacek, fotografujesz np. modelkę z małą GO, ona Ci się troszkę "gibnie" i po ostrości na AF-S.
    Teoretycznie czy praktycznie? Praktycznie to nie mam z tym żadnego problemu i to w dodatku większość zdjęć przekadrowuję, czyli niby powinno byc jeszcze gorzej - sam zwiększam niebezpieczeństwo zmiany odległości i powstaje zwłoka w czasie. Nie, odsetek zdjęć spudłowanych mam mikroskopijny.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    rożne ptaki różnie sie zachowują dałem co prawda ptaka jako przykład ale sprawdzałem poźniej na nieruchomym słupie i efekt jest ten sam... takze sprzeciw odrzucam

To nie byl sprzeciw, a raczej dodatkowe spostrzezenie i zwroc uwage, ze slup nie jest idealnie gladki i kazda nierownosc powoduje aktywacje AF.
    Bede sie jednak upieral, ze AF jest rowniez za wolny i nie nadaza za zmianami.
    Gdzies z rok temu byla prowadzona dyskusja na temat AF w D800 i wiele rzeczy bylo juz wtedy przypuszczalnie wyjasnione.
    Wtedy wedlug mnie wlasnie Ty trafnie wypunktowales takie sprawy:
    - kontrast i jasnosc obiektu
    - barwa swiatla
    - natezenie swiatla
    - kat padania
    - tolerancja niedokladnosci ukladu AF w sensie powtarzalnosci w granicy dopuszczalnej niedokladnosci
    - wielkosc piksela i gestosc matrycy

Temat odzyl Nam i mam nadzieje, ze po roku uzywania uzytkownicy maja nowe doswiadczenia i spostrzezenia, ktore przyczynia sie do wyjasnienia tej sprawy.
    A moze nie, ale temat jest ciekawy
    Witam Irek
    D5 N500/5.6pf, N24-120/4

Domyślnie

Jacek, rozbieżności w ostrości mają często większą amplitudę niż wynikałoby to z gęstości matrycy, tak że przeskalowanie niewiele daje. Choć oczywiście to też może mieć wpływ.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Jacek:

Najgorzej jest ze stałkami AFS f/1.4, z nowymi zoomami jest znacznie lepiej, przy czym nie chodzi mi o maskowanie "myszkowania" przez większą GO, ale z tymi zoomami "myszkowanie" jest wyraźnie mniejsze.
    Dobra, Panowie, ja wysiadam... Jacek, odnoszę wrażenie, że Ty odnosisz wrażenie , że parę osób ( np. kichu, Paweł ) piszących tu o specyfice AF w D800 czepia się niewiadomo czego.... Tak się akurat składa, że trochę znam się na elektronice i mam pewne podejrzenia co do natury tego "myszkowania" i podejrzewam ( a właściwie jestem tego prawie pewien ), że Nikon w następnych modelach poprawi stabilność AF-C ( względem tego z D800 ), nie tracąc nic z jego czułości i szybkości. Ja osobiście lubię D800 za wiele rzeczy, choć akurat AF wolę z D3S, dlatego ta pucha zostanie ze mną na dłuuugo...
    Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Strona 134 z 239 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów