Szukaj
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
No to sie poprawie, Raw w polu reallocated sectors count, oznacza uszkodzony dysk, a read error rate bledy odczytu danych, tak?
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
No, liczniki błędów odczytu albo realokownaych sektorów to zasadniczo różne liczniki![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Naliczone Rellocated sectors często/zwykle oznacza uszkodzony dysk, ... ale są wyjątki, gdzie dysk załapał trochę relloków, z przyczyn powiedzmy nie do końca od niego zależnych. Np. miałem kiedyś szwankującą płytę i/lub kabel, dysk naliczył 11 reloków w pierwszym roku użytkowania dysku (o wielkiej wartości przy "BB" nie wspomnę i trochę przy "C7" - jak przy C7 masz wartość niezerową, to oznacza problem transmisji dysk-płyta ... też się dziwię że nie tylko tutaj naliczyło) ... płyta i kabel została wymieniona i wartość przestała się zwiększać we wszystkich 3 polach ... i tak zostało przez kolejne 5-6 lat. Wcześniej miałem dysk w którym reloki narastały z coraz większą prędkością (sprzęt pozostały sprawny) i dobiły do setek-tysięcy ... dysk oczywiście tak wolno zaczął chodzić że przeglądarka w PC z 2 GB RAM ładowała się minutami ... dysk (niewiele) później zupełnie przestał się nadawać do użytku i został reklamowany.
RAW Read error rate może oznaczać szwankujący dysk, ale nie musi (np. w dyskach jednej firmy ten parametr przy zupełnie sprawnym napędzie coś potrafi naliczać, a u innego jak wartość się zwiększa to może być zwiastunem zbliżającego się padu)
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 15-11-2012 o 21:02
Panowie. Możecie tak jako onkolodzy? Znaczy mam raka na vertexie czy nie mam?![]()
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Od miesiąca mam 6.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
wszelkie informacje jakie spotkałem na ten temat prowadzą do haseł "OCZ" i "kontroler SF" - poszukaj w sieci. U mnie w M4 jest niezmiennie wartość 0.
W intelach, SMART nie podaje tego parametru wcale.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Skontaktuj się z nami