Close

Strona 138 z 338 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 371 do 1 380 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ciekawy news, ale i tak wolę, jeśli już mam zapłacić słono, kupić 100GB SSD/SLC, niż tego nowego Intela, który jest w niemal 2/3 taki jak SLC, dzięki pokrętnym technologiom.

A i cena nie jest szokująco niższa, bo to przecież 230$ za 100GB i już prawie 500$ za 200GB.

Więc w zasadzie, by postawić znak równości w zastosowanych technologiach, trzeba by postawić na jednej szali 200GB Intela SSD/MLC, a na drugiej 100GB SSD/SLC i wtedy nawet cenowo jest dosyć podobnie.

... ale po co kombinować?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Ciekawy news, ale i tak wolę, jeśli już mam zapłacić słono, kupić 100GB SSD/SLC, niż tego nowego Intela, który jest w niemal 2/3 taki jak SLC, dzięki pokrętnym technologiom.
    ... a ten stary SLC jest niemal 1/2 taki jak ten nowy MLC.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    ... a ten stary SLC jest niemal 1/2 taki jak ten nowy MLC.
    Nie chcę się znów wdawać w jakieś ping-pongi, więc może garść faktów, zamiast takiego nie wiadomo czego?

Tym bardziej, że jestem jeszcze przed poranną kawką.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nowsze MLC są wydajniejsze (np. 2x) od starszych SLC.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nowsze MLC są wydajniejsze (np. 2x) od starszych SLC.
    Nie bajek od Ciebie oczekiwałem, a faktów, choćby i medialnych .

... ale Ty jak zwykle, wolisz swoje słowne zabawy, które prowadzą donikąd.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Nie bajek od Ciebie oczekiwałem, a faktów, choćby i medialnych .

... ale Ty jak zwykle, wolisz swoje słowne zabawy, które prowadzą donikąd.
    Tu masz recenzję Intel X25-E (czyli starsze SLC)
    http://www.tomshardware.com/reviews/...sd,2158-3.html

... wyniki np. z Samsunga 830 MLC dasz radę sobie odszukać sam? (jeśli nie spamiętałeś, że jego choćby transfer liniowy jest 2x większy)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 14-11-2012 o 11:05

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tu masz recenzję Intel X25-E (czyli starsze SLC)
    http://www.tomshardware.com/reviews/...sd,2158-3.html

... wyniki np. z Samsunga 830 SLC dasz radę sobie odszukać sam? (jeśli nie spamiętałeś, że jego choćby transfer liniowy jest 2x większy)
    Transfer, możesz sobie wsadzisz w ... buty, będziesz wyższy.

Nie kupuje się SLC dla transferu, zresztą widzę, że jesteś niereformowalny, więc szkoda mojego czasu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

nowy intel musi wytrzymać 5 lat pracy, przy codziennym, 10 krotnym zapisie "random" 4kb blokami całej powierzchni dysku. To najbardziej extremalna forma katowania SSDka - w praktycznych zastosowaniach w zasadzie nie występująca. Jakie jest więc sens ładowania się w dysk który jest znacznie wolniejszy (nie chodzi mi tylko o transfer sekwencyjny), kosztuje 3-4razy więcej i pozwala na takie katowania 8 zamiast 5 lat. To nawet w kategoriach do jakich jest stworzony ten dysk jest nieekonomiczne i nieefektywne a co dopiero do zastosowań konsumenckich albo workstation ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Transfer, możesz sobie wsadzisz w ... buty, będziesz wyższy.

Nie kupuje się SLC dla transferu, zresztą widzę, że jesteś niereformowalny, więc szkoda mojego czasu.
    Co do tej "niereformowalności" to zdecydowanie bardziej pasuje do Ciebie . A co do transferu liniowego - dla mnie jest on bardzo istotny ("skanowanie" pliku video jest znacznie skrócone przy obróbce). ... więc może mów za siebie. Poza tym nie zmienia to faktu że różnica wydajności nawet w tym przypadku jest - czy sobie sam ją wsadzisz w ... buty, czy nie. Poza tym IOPS też powinny być wyższe na najnowszych MLC wzgl. starszych SLC.

Domyślnie

Jeśli Johnatan uważa, że starsze SSD SLC są lepsze od nowych MLC, i są dla niego bardziej opłacalne, musiałby pokazać zastosowanie, gdzie przewaga starych SLC w stosunku do nowych MLC (jeśli takowa istnieje, proszę o przykłady) będzie wykorzystana na tyle, żeby nadrobić różnicę w cenie przy tej samej pojemności. Więc Johnatan, prosimy, pokaż zastosowanie w którym Ty wykorzystasz przewagę SLC i będzie ten dysk dla Ciebie bardziej opłacalnym. Bo normy żadne nie mają, więc gwarancji producenta której byś chciał co do jakości nigdzie nie znajdziesz. Więc czekamy na Twój głos, o tym jak wykorzystasz stary SLC żeby Ci się bardziej opłacił.

Jak narazie Johnatan, uznałeś że stare SLC jest lepszym wyborem, nie potwierdzając tego faktami. To inni ludzie mają Ci pokazać że tak nie jest i oni muszą fakty pokazywać, bo w same słowa nie wierzysz, mimo że sam faktów nie podajesz tylko opierasz się na własnym, wyrobionym zdaniu. A faktów nie pokażesz bo norm nie ma. No i co że nie ma? Ludzie to fakty, ludzie korzystający z tych badziewnych dysków które jakimś cudem bez tych norm im chodzą. I jeśli ludzie piszą że np takiego intela 330 używają rok czy dwa i wszystko działa genialnie, to wiem że go mogę kupić, bo nawet jak się zesra to go na gwarancję oddam i po bólu. I zamiast czekać na normy i potwierdzenie że to co jest obecnie to badziew, będę pracował o wiele wygodniej.

Obecnie pracuję na dwóch takich badziewiach, talerzowca nawet w kompie nie mam wogóle, system staje w kilka s, wyłącza się 2-3, programy wstają błyskawicznie, wszystko do nich i w nich ładuje się błyskawicznie. Jestem skłonny za ten badziew zapłacić raz na 2 lata kilka stów, nawet jeśli to nadal badziew.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 14-11-2012 o 12:24
    ;]

Strona 138 z 338 PierwszyPierwszy ... 3888128136137138139140148188238 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów