Close

Strona 75 z 77 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 750 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

No i skonczylo sie szczesliwie,autofocus dziala.W pierwszym sklepie gdzie bylem sprzedawca podpial swojego zooma,kicha,wyczyscil styki-nie pomoglo,zaproponowal serwis za 160£.Poszedlem do drugiego sklepu tam gdzie kupilem puche,facet zrobil oczy,powiedzial ze widzi taki przypadek pierwszy raz,wzruszyl ramionami i sory.Znalazlem trzeci sklep ze sprzetem foto,wciaz mialem nadzieje ze zaproponuja mi tanszy serwis,gosciu podpial 18-105 i szok,autofocus sie odezwal.Kamien spadl mi z serca.
    D70s kit,N50 1,4D,SIGMA28-300D IF f3.5-6.3

Domyślnie

Dość ryzykowny ten kamień z serca skoro nie wiadomo co, jak i dlaczego. Bo nigdzie nie jest powiedziane że za 2 dni sytuacja się się powtórzy

Domyślnie

Odkopuję temat, nie znalazłem niczego bardziej odpowiedniego w kontekście s5

Otóz chodzi mi o wołanie RAWów. Jakie macie patenty na ściągnięcie ekspozycji bez spłaszczania tonów? Chodzi mi o skompresowanie góry dokładnie na dół, bez utraty tych informacji. Ściągając najwyższe tony, po prostu je gaszę. Coś na miarę hdr na części histogramu (hdr, nie coś renderopodobnego, co niektórzy zwykli nazywać hdr).

Poza tym może ktoś ma rozpracowany jakiś profil do LR pod S5?

Btw, puszka jest kosmiczna i kosmicznie powolna przy seriach, ale duży plus to AF w słabych warunkach. Dla ziarnistych typów jak ja to idealna pucha. Strzela tym ktoś jeszcze?
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Domyślnie

Tak naprawdę, to nie wiem o co pytasz. Nie zrozumiałem zbyt wiele. Ja fuji strzelam głównie jpg i czasem tylko poprawiam poziomy w GIMPie. Pstrykałem nim ostatnio na ślubie i efekt jest bardzo przyzwoity. Wszystkie zdjęcia zrobiłem B&W i są cudownie, soczyście szare z tonami przejść tonalnych. Super odmiana dla kolorowego i dość kontrastowego materiału z D200.

Zaskoczyło mnie kilka zdjęć, które zrobiłem centralnie pod światło z okna. Chciałem uzyskać przepał, w którym panna młoda by wyglądała bardzo delikatnie. Hm, w istocie tak wyszło, ale przepał okazał się nie być przepałem i gdybym chciał, mógłbym w całości te 3EV odzyskać. Nie jest to co prawda cecha, dla której ten aparat kupiłem (a wielu się tym bez końca brandzluje :P ), ale szczęka została na ziemi

Więc odpowiadajac na pytanie nr 2: tak, są jeszcze tacy. I to nawet komercyjnie

Domyślnie

również korzystam z s5pro

Domyślnie

Nie chwaląc się też używam s5, a że jest wolny zapis...no co jakoś z tym żyję. Puszka ma swoje lata ,ale pewnie jeszcze mi trochę posłuży.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

Ja strzelam fujikami nadal Jako drugiego korpusu ( i jako pierwszego w studio) używam również s3. No, ale serii nie używam prawie nigdy- niekiedy, gdy mam ISO powyżej 1000 i palec poleci mocniej, się zdaży te 3/s, bo CH jakoś ustawiłem "od nowości" i zostało
    Co do Twojego pytania, to nie wszystko rozumiem, bo jakiegoś przeszkadzającego spłaszczania nie dostrzegłem, ale:
    -RAWy wywołuję w Hyper-Utility 3, a tam na "-" można tylko 1 EV,
    -LR nie próbowałem, bo po próbach w ACR i porównaniu efektów z softem firmowym Fuji uznałem, że lepiej kupić HU, bo kolorystyka inna.

Jeśli chodzi o praktyczną robotę z plikami, to w oparciu o własne doświadczenia staram się naświetlać materiał w miarę poprawnie, tzn. tak by ewentualnie te -1 wystarczało. Ewentualnie- w razie konieczności- ciągnę cienie, bo mi też ziarno nie straszne Ale moje fotki głównie na papierze kończą...
    Jak mógłbym coś pomóc, to pisz. Nie uważam się za fanatyka fujików, ale przetestowałem krótko po premierze D700 i...zrezygnowałem z zakupu, bo uznałem że mam jeszcze super sprzęt Są jednak różne potrzeby...
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 22-10-2012 o 19:57 Powód: literówki
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrystianBaranowski Zobacz posta
    Odkopuję temat, nie znalazłem niczego bardziej odpowiedniego w kontekście s5

Otóz chodzi mi o wołanie RAWów. Jakie macie patenty na ściągnięcie ekspozycji bez spłaszczania tonów? Chodzi mi o skompresowanie góry dokładnie na dół, bez utraty tych informacji. Ściągając najwyższe tony, po prostu je gaszę. Coś na miarę hdr na części histogramu (hdr, nie coś renderopodobnego, co niektórzy zwykli nazywać hdr).

Poza tym może ktoś ma rozpracowany jakiś profil do LR pod S5?

Btw, puszka jest kosmiczna i kosmicznie powolna przy seriach, ale duży plus to AF w słabych warunkach. Dla ziarnistych typów jak ja to idealna pucha. Strzela tym ktoś jeszcze?
    Też do końca nie wiem o co pytasz, ale niech tam... spróbuję: Po pierwsze to ściąganie góry działa dokładnie tak jak ze wszystkimi RAW'ami - jak zarejestrowałeś scenę poza histogramem, to jej nie odzyskasz nawet z S5 Pro. Zakładając jednak, że zmieściłeś się w histogramie aparatu, ale nie mieścisz się w przestrzeni docelowej - zacznij obróbkę od WB, później EV i dopiero później dopieść krzywymi. Tutaj zwykle "uwiązuję" środek i lewą-dolną ćwiartkę, a ruchy robię w prawej-górnej i to nawet nie ćwiartce, a bliżej końca.
    A w ogóle to odkąd porzuciłem Hyper Utility to większość problemów z dynamiką załatwiają "odtwarzanie", "światło wypełnienia" i "czernie".
    W LR (dokładniej to w ACR) sprawdza mi się standardowy profil Adobe, tylko proces cofnąłem na "2010" bo "12-ka" jakoś mi nie podchodzi.
    Jak chcesz mogę podesłać pare profili z ColorChecker'a, ale to będzie z mojej puszki, z moją optyką i w moich warunkach oświetleniowych.
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Gootchio, widzę że używasz SB-910- czy współpracuje bez uwag z S5? Używam S5 od kilku lat w zestawie z SB800, teraz planuję nową lampkę, a kojarzę że były jakieś problemy z SB900?
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gootchio Zobacz posta
    Też do końca nie wiem o co pytasz, ale niech tam... spróbuję: Po pierwsze to ściąganie góry działa dokładnie tak jak ze wszystkimi RAW'ami - jak zarejestrowałeś scenę poza histogramem, to jej nie odzyskasz nawet z S5 Pro. Zakładając jednak, że zmieściłeś się w histogramie aparatu, ale nie mieścisz się w przestrzeni docelowej - zacznij obróbkę od WB, później EV i dopiero później dopieść krzywymi. Tutaj zwykle "uwiązuję" środek i lewą-dolną ćwiartkę, a ruchy robię w prawej-górnej i to nawet nie ćwiartce, a bliżej końca.
    A w ogóle to odkąd porzuciłem Hyper Utility to większość problemów z dynamiką załatwiają "odtwarzanie", "światło wypełnienia" i "czernie".
    W LR (dokładniej to w ACR) sprawdza mi się standardowy profil Adobe, tylko proces cofnąłem na "2010" bo "12-ka" jakoś mi nie podchodzi.
    Jak chcesz mogę podesłać pare profili z ColorChecker'a, ale to będzie z mojej puszki, z moją optyką i w moich warunkach oświetleniowych.
    Fakt, może trochę nagmatwałem. A więc: coś w stylu recovery ze starego LR (a może w 4 nie odkopałem jeszcze?). Ale cyfry ja się dopiero uczę, więc tym recovery się tak bardzo nie sugerujcie. Chodzi mi o rozszerzenie histogramu na światłach - wyciągnięcie szczegółów bez wyraźnego gaszenia

EV masz na myśli po prostu suwak exposure? Tak robiłem do tej pory - efekty na dole pierwszej strony mojego bloga z podpisu. jak to wyglada wg Ciebie? szczególnie tonalność w portrecie pod światło (imo niespecjalnie poradziłem sobie akurat ze skórą)

Chętnie wąchnąłbym Twoje profile mauz3r na żimejlu lub cokolwiek

Co do procesu 10 v 12, możesz napisać jaśniej ocb?
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Strona 75 z 77 PierwszyPierwszy ... 25657374757677 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów