Close

Strona 73 z 77 PierwszyPierwszy ... 23637172737475 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Znalazłem rozwiązanie mojego problemu. Sformatowałem zarówno tę kartę, którą s5pro nie widział od początku(Platinum) , jak i tę, którą przestał widzieć po włożeniu do czytnika programem HDD Lov Level Format Tool4.25 i stał się cud, obydwie karty działają w aparacie .

Domyślnie

A czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem, żeby karty z S5-ki nagle przestały być widoczne dla komputera?

Moje Fufu dzielnie i bezproblemowo przepracowało ponad 3 lata ale od dwóch tygodni zaczęły się dziać dość dziwne rzeczy. Przy okazji próby ściągnięcia zdjęć przez czytnik karta zaczęła pojawiać się i znikać, później laptop (Win 7 HP) zupełnie stracił z nią kontakt, spróbowałam podpiąć czytnik do netbooka (również Win 7 HP) – z identycznym skutkiem . Pierwszym podejrzanym został czytnik więc po raz pierwszy spróbowałam ściągnąć zdjęcia prosto z aparatu jednak w menu nie był widoczny tryb MTP, a jedynie dwa odpowiedzialne za zdalne sterowanie aparatem. W międzyczasie przybył do mnie nowy czytnik – inna karta CF, która jest na stałe przypisana do Fuji S9500 działała w nim bez problemu, ta z S5-ki znów zaczęła “mrugać”. Sformatowałam więc ustawienia aparatu (przez menu więc chyba wszystkie?) i kartę (w aparacie) po czym zrobiłam kilka próbnych zdjęć. W Fufu pojawił się wreszcie tryb MTP, aparat dał się podpiąć do komputera i skopiować zdjęcia, podobnie z użyciem czytnika. Odetchnęłam więc z ulgą i uznałam problem za rozwiązany... Do czasu...

Po kilku dniach problem wystąpił ponownie z tym wyjątkiem, że tryb MTP był cały czas widoczny i ustawiony w aparacie jednak komputer nie widział ani Fufu ani karty podpiętej za pomocą czytnika. Teraz zgrywanie zdjęć to loteria, raz przebiega bez najmniejszego problemu, innym razem nie ma na to szans. A wczoraj pojawił się kolejny dziwny objaw: po podłączeniu karty do komputera (czytnik) i ponownym włożeniu jej do aparatu Fufu samo postanowiło sformatować kartę.

Co może być powodem tak dziwnego zachowania? W aparacie praktycznie od początku używam kart Sandisk Extreme III – na zmianę 4 i 8GB, w ostatnim czasie nic szczególnego nie zmieniałam w ustawieniach aparatu, absolutnie nigdy nie upadł, nie został uderzony ani poddawany jakimś większym wstrząsom. Ot normalnie używana i bardzo zadbana lustrzanka z niewielkim przebiegiem (13 tys. klatek).
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Miałem bardzo podobne doświadczenia z Kingstonem 4 Gb i Sandiskiem 8 Gb. Okazało się, że przyczyna leżała w formatowaniu kart w komputerze. Od czasu jak przyjąłem zasadę, że raz na jakiś czas formatuję tylko w puszce problem zniknął
    Illuminatio per scientia et technicae...

Domyślnie

Problem mojej S5-ki leży gdzieś indziej bo formatuję karty zawsze w aparacie, tak jest dla mnie najwygodniej i dla niego zdrowiej. Tyle że karta 8GB przez długi czas nie była formatowana (ponad rok), może tu tkwią przczyczyny problemu?

Wczoraj musiałam zrobić pilnie kilka zdjęć, przy pierwszych próbach komputer nie wykrył karty w czytniku, podobnie po podłączeniu aparatu. Wylączyłam Fufu i odłożyłam do torby, po kilku godzinach ponownie spróbowałam ściągnąć zdjęcia - udało się za pierwszym razem, bez najmniejszego problemu.
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Być może Twoja karta to podróbka...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Artjablo Zobacz posta
    Być może Twoja karta to podróbka...
    Obie pochodzą z pewnych źródeł: jedna z Foto Jokera, a druga z krakowskiego Bino gdzie w karty pamięci, sprzęt komputerowy i inne akcesoria zaopatruję się od paru lat i nigdy nie zdarzyła się żadna awaria. Z resztą podróbka chyba ujawniłaby się znacznie szybciej niż po 2-3 latach bezproblemowego używania?

Co ciekawe te same karty po sformatowaniu i zrobieniu kilku zdjęć innym aparatem (Fuji S9500) dają się odczytać za każdym razem, nic nie miga i nie znika. Kolejny format, karta ląduje w S5-ce i problem powraca: raz działa, raz nie
    Ostatnio edytowane przez suomi ; 22-05-2012 o 12:26 Powód: literówka

Domyślnie

Proponuję przetestować z innymi kartami. Może to być wina puszki.

Domyślnie

Poza tymi Sandiskami mam jeszcze dwie karty Pretec, które z Nikonem D200 pięknie śmigały a zdjęcia z Fuji zapisywały strasznie wolno więc nie używałam ich w S5. Zrobię testy jeszcze z tymi kartami i zobaczymy... Jednak również podejrzewam winę aparatu, coś mogło się poprzestawiać w sofcie

Domyślnie

Spróbuj wgrać najnowsze firmware lub ponownie nadpisać jak masz już zaktualizowane do 1.12. Może to pomóc. Jeżeli nie, to tylko serwis i to najrozsądniej w Niemczech.

Domyślnie

Aktualne wieści są takie: sformatowałam wszystkie karty, które miały kontakt z S5-ką w sprawdzonym czytniku kolegi, a następnie w aparacie, popstrykaliśmy po kilka zdjęć na każdej z kart i zaczęliśmy testować - wszystkie próby odczytu przebiegały pomyślnie! Wygląda na to, że czytnik którego używałam przez lata umarł wywołując problemy z kartą, a nowy kupiony w pierwszym napotkanym sklepie komputerowym "żeby szybko sprawdzić czy karta działa" pogłębił tylko problem.

Teraz będę bacznie obserwować zachowanie Fufu i często ściągać zdjęcia żeby ewentualnie stracić jak najmniej danych ale po cichutku liczę, że sprawa zakończy się na zakupie nowego markowego czytnika. Gdyby jednak to wariactwo z kartami powróciło zrobię jak radzisz, nadpiszę firmware (moje S5 ma od nowości wersję 1.12), serwis brzmi dla mnie przerażająco i traktuję go jako ostateczność

Strona 73 z 77 PierwszyPierwszy ... 23637172737475 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów