Z S5 tak, s S2/S3 nie wiem.
Szukaj
s3/s2 pro nie
Dzięki za odpowiedź.
Czyli zasada działania jest podobna jak w Dxxx oraz Dx tak. Jest Zielona kropka, czy może w fuji jest , nie wiem, czerwony trójkącik?
Czyli można focić oprócz full manual również z preselekcją przesłony?
Jakieś doświadczenia w tej materii?
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
robinie102, w sobotę robiłem zdjęcia na 1. komunię. Parę razy, tak na próbę dla rekonesansu, błysnąłem sobie lampą zarówno w ustawieniu AWB jak i flash (tak jak radziłeś w PM) i wiesz co się działo? Lampa tak jakby ocieplała nieco kolory, jakby przez filtr światła żarowego była puszczona, alba nie była biała. Chyba, że z uwagi na tryb BL tylko nieznacznie błyskała (EV lampy na minus) i przez to łapałem dużo światła żarowego kościoła, co? O co tu może chodzić?
D700, N24D, N35D, N85D, S150
Witam, spójrzcie na to zdjęcie i powiedzcie co nie zagrało skoro użyłem DR400%? Czy błąd leży w braku ustawienia dodatniej kompensacji ekspozycji, że alby nie są białe? A jeśli dałbym EV na + to czy niebo nadal miałbym niebieskie?
Parametry:
ExposureTime - 1/640 seconds
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 800
CompressedBitsPerPixel - 3.20 (bits/pixel)
ShutterSpeedValue - 1/644 seconds
ApertureValue - F 16.00
MaxApertureValue - F 2.00
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 35.00 mm
ColorSpace - Uncalibrated
SensingMethod - One-chip color area sensor
CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Auto
WhiteBalance - Auto
FocalLengthIn35mmFilm - 53 mm
Contrast - Normal
Saturation - High
Sharpness - Hard
Quality - FINE
White Balance - Auto
Tone - Normal
Flash Mode - Off
Focus mode - Auto
Slow Sync. - Off
Picture Mode - Aperture prior AE
Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 28-05-2009 o 12:21
kolego, ustaw poprawnie WB, pociagnij cienie, zgas swiatlo, zastosuj jakas chocby podstawowa obrobke...
niestety, od samego naciskania guzika malo komu wychodzi gotowe poprawne zdjecie w jpg. DR nie ma nic do koloru. prawdopodbnie ta sama scena zrobiona inna puszka gdzies by swiecila. na zdjeciu sa i glebokie cienie (drzewa w tle) i ostre swiatla (ornat ksiedza) a mimo to wszedzie masz sygnal... w czym klopot w takim razie?
侍
Spoko, to był jpg prosto z puszki, powyciągałem cienie ale kiedy "gasiłem światło" wychodziło nieciekawie. Co miałeś na myśli z tym gaszeniem?
bardziej chodziło mi o biel niż o kolor, tzn. czy mimo użycia DR400% i tak musze dopalić EV do 1,3-1,7 ev aby biel alby/ sukni ślubnej była biała?
w takich scenach i w taką pogodę zawsze gdzieś będzie świecić i pytanie nasuwa się takie: czy nie dbać o przepały w imię białych alb czy jednak mniej przepalać kosztem takiego a nie innego zafarbu (braku bieli)?
dbac o poprawny kadr i poprawny WB. W tym zdjeciu poprawnie ustawiony WB powinien uczynic sukienki bialymi. poza tym korekta ekspozycji to podstawa fotografii. fotografujesz jasne - doswietlasz, ciemnie - ujmujesz ev. cyfrak probuje zawsze usrednic. przy scenie jak na zdjeciu pow. z pewnoscia niedoswietli. bedzie sie staral zmiescic w jakichs tam "widelkach" - nie popalic i nie zrobic cieni 0,0,0.
侍
W poście 248 umieściłem zdjęcie z wywołanego RAFa: ustawiłem WB na daylight, lights -21, darks +60, shadows +29. Czy mógłbym jeszcze podbić exposure do 1,00 EV (będą większe przepały tam gdzie słońce pada bezpośrednio a recovery nie daje dobrych rezultatów z uwagi na silne zmatowienie) czy zostawić jak jest? Nie gańcie mnie za mój warsztat bo więcej nic nie napiszę!Forum służy pomaganiu bliźniemu, trzymajmy się proszę zasad komentowania przedstawionych tutaj http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...10&postcount=1
Skontaktuj się z nami