Close

Strona 76 z 77 PierwszyPierwszy ... 266674757677 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Gootchio, widzę że używasz SB-910- czy współpracuje bez uwag z S5? Używam S5 od kilku lat w zestawie z SB800, teraz planuję nową lampkę, a kojarzę że były jakieś problemy z SB900?
    Tak, "910-ka" działa bez problemu - wszystkie funkcje. "900-ka" też działała, ale jak przeczytałem na forum, że się przegrzewa, to i u mnie zaczęła
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrystianBaranowski Zobacz posta
    Fakt, może trochę nagmatwałem. A więc: coś w stylu recovery ze starego LR (a może w 4 nie odkopałem jeszcze?). Ale cyfry ja się dopiero uczę, więc tym recovery się tak bardzo nie sugerujcie. Chodzi mi o rozszerzenie histogramu na światłach - wyciągnięcie szczegółów bez wyraźnego gaszenia

EV masz na myśli po prostu suwak exposure? Tak robiłem do tej pory - efekty na dole pierwszej strony mojego bloga z podpisu. jak to wyglada wg Ciebie? szczególnie tonalność w portrecie pod światło (imo niespecjalnie poradziłem sobie akurat ze skórą)

Chętnie wąchnąłbym Twoje profile mauz3r na żimejlu lub cokolwiek

Co do procesu 10 v 12, możesz napisać jaśniej ocb?
    Ok, to profile podeślę jutro. Fotki z bloga też muszą poczekać na duży monitor...

Tak, chodziło mi o Exposure. Najpierw ekspozycją ściągasz histogram zza prawej krawędzi, a później doginasz krzywe do skutku, tj. efektu jaki zamierzałeś uzyskać.

Proces wybierasz na tej samej zakładce co profil. W nowych silnikach (LR4) dodali v.2012, ale wg. mnie jakoś blado się w nim wywołuje, trzeba więcej korygować.
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Ja też używam S5
    Tak a'propo - jakiego softu używacie do wywoływania RAF? Ja korzystam z LightZone, ale prędkość tego programu potrafi dobić...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Ja też używam S5
    Tak a'propo - jakiego softu używacie do wywoływania RAF? Ja korzystam z LightZone, ale prędkość tego programu potrafi dobić...
    Ja korzystam z ufRaw i Photivo...jesli juz jest potrzeba robienia rawow. Zwykle jpg jest w sam raz i nic lepszego nie jestem w stanie wyprodukowac Ale ja to glownie studio z tym aparatem robie. Jak na slubach, to bw, bo tam latwiej o bledy (automatyka lampy) i w nx nikona czuje sie pewniej z kolorem. Ale to chyba tylko kwestia softu bo kolor z eski podoba mi sie bardziej.

Domyślnie

Wracając do mojego wcześniejszego pytania - skoro puszka rejestruje dobre 5(?) EV wypalenia do białego, dałoby się to jakoś wkompresować w histogram oprócz zabawy w hdr z plików różnie wołanych?
    Co do recovery - już dokopałem się, pojawia się tylko w profilu 2010 i jest mało użyteczne.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 24-10-2012 o 10:32 Powód: oferta sprzedaży
    Odkrywczy truizm [404]<br>
    Picasaweb - Krystian Baranowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrystianBaranowski Zobacz posta
    Wracając do mojego wcześniejszego pytania - skoro puszka rejestruje dobre 5(?) EV wypalenia do białego, dałoby się to jakoś wkompresować w histogram oprócz zabawy w hdr z plików różnie wołanych?
    (...)
    5EV to pobożne życzenia - myślę, że 2-3EV. Mam tą puszkę od 4 lat i jestem jej wielkim fanem, ale umiar trzeba zachować
    Przepis na kompresję histogramu już Ci podałem... jak ściągniesz światła ekspozycją w obszar histogramu, to lokalne kontrasty dostrój krzywymi.

Pierwsza fotka z bloga idzie w dobrą stronę - jeszcze deko mniej ekspozycji i podciągnąć krzywą w okolicy 240pkt. "uwiązując" dół - tylko jest za niebieska.
    Druga wg. mnie jest OK
    Tzn. zakładając, że celowo miały być miękkie i nie zależy Ci na tle.

Domyślnie

Jeżeli z białej plamy wyciągam normalny obraz to raczej skłaniałbym się ku 5 :P
    Ok, rozumiem.

Co do zdjęć - własnie chciałem, żeby było baaardzo miękko jedynie z zabarwienia skóry z pierwszego zdjęcia nie jestem za bardzo zadowolony, ale to raczej trzeba było blendować w trakcie...

Dzięki

Domyślnie

A ja chyba cos dziwnego powiem. Mnie te naturalne kolory skory czasem denerwuja coraz bardziej. Za duzo tam pomaranczowego moim zdaniem. Coraz czesciej nie chce mi sie z tym walczyc i fotka konczy w B&W albo w jakims cross'ile. A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strus Zobacz posta
    A(...) A jak laski sa po solarium to juz w ogole jest dramat bo skora wyglada jak stroje narodowe holenderskiem reprezentacji.
    No, czyli że naturalnie!

Kopałem w starych wątkach apropos s5 i kolorów pod świetłówką/żarówką na wysokiej czułości i apropos tego:
    ISO800 to imo maksymalna użyteczna czułość tej puchy, 1600 unikam jak tylko mogę.

Na ISO800 tak wygląda skóra w świetle świetlówki energo tylko po ustawieniu balansu bieli:

Z tym pomarańczowym to nie do końca, bo włosy tutaj akurat wyglądają na nieco ,,sprane", ale to pewnie też kwestia światła (tragicznego z resztą)

Podsumowując: jestem cholernie zadowolony, nawet za 2-3x taką kasę na pewno nie kupiłbym lepszej dla mnie puchy (no może do czasu D600... :P )

Domyślnie

Strus, może masz ustawioną symulację filmu F2(Velvia) ?
    Ja nie widzę na zdjęciach z S5 problemów z pomarańczowym.

KrystianBaranowski - po ile za szt. te akku ?

Strona 76 z 77 PierwszyPierwszy ... 266674757677 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów