Close

Strona 113 z 338 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 3379

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Tak czy inaczej, nowy komputer ma minimum 8GB RAM i w 90+% przypadkow jest to calkowicie wystarczajace do wylaczenia SWAP.
    To ze system potrzebuje na swoj uzytek jakiegos obszaru dysku i robi na nim rozne rzeczy to kwestia osobna, a wylaczneie samego SWAPu zmienia zachowanie systemu.
    Jezlei pracujemy duzo z dyskiem i wykorzystujemy do 6+GB RAM, powinnismy mic system z 16GB, tylko poro zeby system mial miejsce w RAM naladowanie cache. w przeciwnym wypadku brak SWAP moze spowodowac wolniejsza prace ( czesc rzecyz ktore zostalyby zrzucone do pagefile ciagle zabieraja miejsce w RAM i nie mozna go uzyc do buforowania I/O )
    A ja wciąż powtarzam ze wyłączenie swapa może robić problemy. Wczoraj poszukalem w necie o tym i były przykłady programów czy gier które w ogóle nie włącza sie z wyłączonym swapem.

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    No właśnie!!!!! :P (co do mobilnego zapisu na SSD)

Też mi się tak wydaje, że plik stronnicowania na SSD zrobiony, to tak naprawdę nie są na sztywno ustalone klastry tylko poprostu zarezerwowana powierzchnia dysku, ale nie fizycznie, tylko w taki sposób, żeby np zawsze ta określona ilość GB była na dysku wolna dla pliku wymiany, ale nie zawsze w konkretnie 1 miejscu. Czyli taka jakby blokada zapełnienia dysku. Bo przecież jak wytłumaczycie fakt, że plik stronnicowania zajmuje zawsze tyle samo miejsca np 16GB, mimo że przecież w użyciu jest 2-3GB np w danym momencie. To co, resztę miejsca, 13-14GB system sobie zapisuje dysk jedynkami żeby jakoś je zająć???? Nie, bo to by było bez sensu. System ustala granicę wymaganego wolnego miejsca, tworząc wirtualny plik który niby tyle zajmuje, żeby nigdy nie zapełnić dysku w stopniu tak dużym, żeby nie zostało tych 16GB wolnego miejsca na plik stronnicowania.

Logiczne myslenie nie boli Na talerzach może pliki są układane zawsze w 1 miejscu i pokolei, na SSD będą układane tak jak oprogramowanie dysku to ustali, czyli w wypadku SSD losowo czy jak to tam jest, w każdym razie co chwila gdzie indziej.

Teraz tylko trzeba przytoczyć jakieś źródło żeby tą śmiałą tezę potwierdzić Ktoś się podejmie? :P
    Zdaje sie ze czytałem o tym przy opisie TRIM ale na wiki nie ma polskiej wersji więc nie jestem na 100% pewien.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    A ja wciąż powtarzam ze wyłączenie swapa może robić problemy. Wczoraj poszukalem w necie o tym i były przykłady programów czy gier które w ogóle nie włącza sie z wyłączonym swapem.
    Jedyny program jaki znam, przy którym są problemy bez swap, to MS scandisk z win7, ale tylko w przypadku pełnego skanu z naprawą partycji innej niż systemowa. Osobiście wyłączyłem ... a jak wpadnę na pomysł robienia scandisk jakiegoś HDD USB to muszę niestety pamiętać by wcześniej zrobić jakiś plik strony, bo MS spaprał swój program.

ps. programów które odpalałem może z 10 lat temu i od dawna nie używam nie liczę

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Dane na SSD się przemieszczają i to nie po "każdym restarcie", tylko nawet jak zostawisz PC włączony na dłużej. Poczytaj o wear leveling, czy o samym TRIM

...
    Kyle, nie chcę spraw nazywać po imieniu, byś nie poczuł się nieswojo, ale prawisz głupoty, bo jak w takim razie system miałby się adresowo odnosić do dziesiątków tysięcy fizycznie zapisanych na nośniku plików, gdyby wędrowały one sobie niczym owsiki w rzyci?

Głupoty i tyle !
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Kyle, nie chcę spraw nazywać po imieniu, byś nie poczuł się nieswojo, ale prawisz głupoty, bo jak w takim razie system miałby się adresowo odnosić do dziesiątków tysięcy fizycznie zapisanych na nośniku plików, gdyby wędrowały one sobie niczym owsiki w rzyci?

Głupoty i tyle !
    Na takiej same zasadzie, jak przy defragmentacji HDD. Widzisz, jakoś ten biedny system sobie radzi. Ba, nawet jakoś zapis synchroniczny mu wychodzi.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Na takiej same zasadzie, jak przy defragmentacji HDD. Widzisz, jakoś ten biedny system sobie radzi. Ba, nawet jakoś zapis synchroniczny mu wychodzi.
    Pieprzenie i tyle, bo dla przykładu mam na dysku dwa OS-y, W7, który trimuje dane na SSD i XP, który tego nie potrafi.

Loguję się do W7, gdzie dane są trimowane, czyli przenoszone, po czym wracam do XP, który bez zająknięcia znajduje swoje pliki, jak wobec tego to sobie wyobrażasz, cuda jakoweś się dzieją?

Każdy plik ma swój adres, inaczej system nigdy by go nie odnalazł i ten adres nie może się zmieniać co chwila, choćby plik był i najbardziej pofragmentowany i znajdował się w stu miejscach na dysku, to każdy jego fragment musi pasować do całej reszty, inaczej miałbyś śmierdzący szajs, a nie system operacyjny.

Zatem jeśli nawet swap jest zapisany w tysiącu miejscach na dysku, to dla systemu stanowi całość i tylko w obrębie tego obszaru dokonywane są operacje zapis/odczyt, bez względu na krokowe, raz w przód, raz w tył wymiany komórek.

Kropka.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Pieprzenie i tyle, bo dla przykładu mam na dysku dwa OS-y, W7, który trimuje dane na SSD i XP, który tego nie potrafi.

Loguję się do W7, gdzie dane są trimowane, czyli przenoszone, po czym wracam do XP, który bez zająknięcia znajduje swoje pliki, jak wobec tego to sobie wyobrażasz, cuda jakoweś się dzieją?

Każdy plik ma swój adres, inaczej system nigdy by go nie odnalazł i ten adres nie może się zmieniać co chwila, choćby plik był i najbardziej pofragmentowany i znajdował się w stu miejscach na dysku, to każdy jego fragment musi pasować do całej reszty, inaczej miałbyś śmierdzący szajs, a nie system operacyjny.

Zatem jeśli nawet swap jest zapisany w tysiącu miejscach na dysku, to dla systemu stanowi całość i tylko w obrębie tego obszaru dokonywane są operacje zapis/odczyt, bez względu na krokowe, raz w przód, raz w tył wymiany komórek.

Kropka.
    sam sobie przeczysz. Pliki są pofragmentowane a dla systemu nie ma znaczenia gdzie one się teraz znajdują bo cały czas ma odnośniki do nich.
    Jeśli coś się w pliku zmienia zostaje on zapisany w innej komórce aby nie zapisywać cały czas w tej samej.
    Na tym polega trim. XP tego nie robi i cały czas zapisuje w tym samym miejscu
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

ja się zgubiłem...

jak ktoś dojdzie do właściwych wniosków to proszę o info to chętnie przeczytam...

Domyślnie

Adresowanie fizyczne to nie to samo co logiczne. Komorka o adresie liniowym 0x01234 moze lezec dokladnie wszedzie wewnatrz dysku, a tylko firmware wie na ktora komorke fiyczna ten adres sie przeklada. Z poziomu OS, jest to ciagle ta sama komorka, mimo ze lezy zupelnie gdzie indziej.

To jak bedziesz mial problem to wlacz. Ja nie mialem takich problemow. Jak bedziesz suzkal w necie to znajdizesz problemy ze wszystkim. czy to D3s czy wylaczenie swapu.

TRIM to mozliwosc poinformowania firmware dysku o tym ze nie uzywa sie juz czesci adresow ( po usunieciu plikow np ), co jest wazne dla wydajnosci i sposobu dzialania garbage collection/optymalizacji zuzycia, etc, ktore sa czescia firmware.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 08-10-2012 o 18:18
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Pieprzenie i tyle,
    Hamuj bajer, bo to nie forum Onetu.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Głupoty i tyle !

Loguję się do W7, gdzie dane są trimowane, czyli przenoszone, po czym wracam do XP, który bez zająknięcia znajduje swoje pliki,
    Jeśli chodzi o wear leveling to dzieje się to na poziomie wewn. dysku SSD (niewidoczne z poziomu systemu). A co do TRIM win 7 ... to co zostało wyzerowane przy win 7 ... jest wyzerowane. Poczytaj też czym różni się pendrive od SSD (streszczenie: penek nie ma wewn. cpu jak "dysk" SSD, który to CPU dba o "różne rzeczy").
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 08-10-2012 o 21:45

Strona 113 z 338 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów