Close

Strona 111 z 338 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    To ja się zapytam inaczej... Czy są jakieś badania, wiarygodne testy lub potwierdzenie producentów na temat tego destrukcyjnego wpływu pliku stronicowania na SSD, czy to tylko Urban Legend?
    Nigdy nie zastanawiałem się, czy istnieją takie badania, ale zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem i wiedzą o specyfice standardów sprzętowych, z których się korzysta.

Wyznaczony na sztywno plik wymiany, to obszar, w którym dokonywane są operacje zapisu i to częste, jeśli zatem nie będzie on wyznaczany losowo, to ten obszar dość szybko może być potencjalna przyczyną awarii dysku.

Można zatem pozwolić systemowi na rozpasanie w tym temacie, problem tylko w tym, że specyfika funkcjonowania tego rodzaju zapisu, nie uwzględnia specyfiki dysków SSD.

Lepiej zatem wyłączyć całkiem plik wymiany, co spowoduje, że system będzie wyznaczał sobie w sposób dynamiczny, mały obszar na swoje potrzeby, ale wyznaczany za każdym razem w innym miejscu/ach dysku.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Nigdy nie zastanawiałem się, czy istnieją takie badania, ale zawsze warto kierować się zdrowym rozsądkiem i wiedzą o specyfice standardów sprzętowych, z których się korzysta.

Wyznaczony na sztywno plik wymiany, to obszar, w którym dokonywane są operacje zapisu i to częste, jeśli zatem nie będzie on wyznaczany losowo, to ten obszar dość szybko może być potencjalna przyczyną awarii dysku.

Można zatem pozwolić systemowi na rozpasanie w tym temacie, problem tylko w tym, że specyfika funkcjonowania tego rodzaju zapisu, nie uwzględnia specyfiki dysków SSD.

Lepiej zatem wyłączyć całkiem plik wymiany, co spowoduje, że system będzie wyznaczał sobie w sposób dynamiczny, mały obszar na swoje potrzeby, ale wyznaczany za każdym razem w innym miejscu/ach dysku.
    Tyle ze wyłączenie całkowite pliku stronicowania może powodować problemy z działaniem niektórych aplikacji. Wystarczy nawet 500mb zostawić aby było a przy dużej ilości razu bedzie prawie nieuzywana
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Tyle ze wyłączenie całkowite pliku stronicowania może powodować problemy z działaniem niektórych aplikacji. Wystarczy nawet 500mb zostawić aby było a przy dużej ilości razu bedzie prawie nieuzywana
    Nie wiem, czy ja nie dość precyzyjnie się wypowiadam, ale wydaje mi się że już o tym mówiłem, że system mimo wyłączenia pliku wymiany i tak korzysta z przestrzeni dyskowej na swoje potrzeby, zatem zupełnie niekonieczna jest jakakolwiek ingerencja w ten proces.

Sprawdziłem empirycznie, że nawet gdy w system (XP, W7, W8 ), korzysta z 2-4GB RAM-u, to wyłączenie całkowite pliku wymiany nie generuje żadnych, ale to żadnych problemów, a ... dla dysku SSD może być wielce pomocne.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

nie wiem może jestem ciemny i w dodatku zielony ale nadal nie wiem gdzie jest problem... Po to się kupuje szybki dysk żeby mieć na nim pliki tymczasowe oraz stronicowanie tak żeby system zachrzaniał na pełnych obrotach lub chociażby bez lagów...

Nadal będę bardzo wdzięczny który producent albo jakiś wiarygodny i dobry benchmark stwierdza że stronicowanie i tempy są destrukcyjne... Bo jak narazie na necie spotykam dwa fronty które mówią różne rzeczy a nie widzę konkretów...

Domyślnie

Dysk SSD ma ograniczoną ilość zapisów danych. Tempy i inne przyspieszają proces "zużycia" komórek pamięci. Ale całkowicie mnie nie obchodzi, czy dysk będzie mi pracował 4 lata, trzy miesiące i dwa dni bez Tempów, czy może 4 lata, dwa miesiące i 16 dni z Tempami.

Ma być szybko.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Nawet jak przepracuje solidnie najbliższy rok to może sobie potem padać

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mówiąc między nami mam w rzyci, czy ktoś wierzy w to, że jeśli wydzieli na plik wymiany (bo o tym mam nadzieję tu rozmawiamy), ściśle określoną część dysku, załóżmy, że będzie to wymieniona już wartość 512MB, dysk rzeczywiście padnie dość szybko, czy nie.

Choć mówiąc w sekrecie, trudno mi się pogodzić z tym, że ktoś mógłby tak ciężko myśleć, by nie przewidzieć skutków takiego działania.

Jak bowiem wiadomo proces zapisu na SSD jest zasadniczo odmienny od zapisu na dyskach talerzowych i kiedy ograniczymy systemowe szaleństwa do ściśle określonej piaskownicy, to ten obszar dysku dość szybko powinien oddać przysłowiowego ducha Wielkiemu Elektronikowi.

Zresztą, zamiast gadać po próżnicy wypróbujcie sami wszystkie opcje, choć powiadają, że myślący ludzie wolą uczyć się na błędach innych, zamiast popełniać je sami.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Mówiąc między nami mam w rzyci, czy ktoś wierzy w to, że jeśli wydzieli na plik wymiany (bo o tym mam nadzieję tu rozmawiamy), ściśle określoną część dysku, załóżmy, że będzie to wymieniona już wartość 512MB, dysk rzeczywiście padnie dość szybko, czy nie.

Choć mówiąc w sekrecie, trudno mi się pogodzić z tym, że ktoś mógłby tak ciężko myśleć, by nie przewidzieć skutków takiego działania.

Jak bowiem wiadomo proces zapisu na SSD jest zasadniczo odmienny od zapisu na dyskach talerzowych i kiedy ograniczymy systemowe szaleństwa do ściśle określonej piaskownicy, to ten obszar dysku dość szybko powinien oddać przysłowiowego ducha Wielkiemu Elektronikowi.

Zresztą, zamiast gadać po próżnicy wypróbujcie sami wszystkie opcje, choć powiadają, że myślący ludzie wolą uczyć się na błędach innych, zamiast popełniać je sami.
    a moim zdaniem jest kompletnie inaczej niż Ty twierdzisz.
    Z tego co czytałem to w sdd nie ma czegoś takiego jak "konkretne miejsce" jak wydzielisz 500mb to może ono być porozrzucane po całym dysku a nie w jednym miejscu bo każda "komórka" ma taki sam czas dostępu i nie ma znaczeniu czy jest ona na "początku" czy na "końcu".
    Dysk dla "ochrony" komórek rozrzuca dane po całym dysku aby nie zapisywać cały czas w tym samym miejscu. Dlatego m.in. wyłącza sie defragmentacje która nie ma sensu w sdd.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    Dysk dla "ochrony" komórek rozrzuca dane po całym dysku aby nie zapisywać cały czas w tym samym miejscu
    No, ale przecież o to właśnie chodzi Johananowi. Skoro zarezerwujesz 512 MB plik wymiany (który to zostanie stworzony na raz wybranych komorkach), to każde rzeźbienie w tym pliku, będzie się przecież odbywać właśnie w zakresie tych komórek. Rozrzucanie danych po losowo wybranych komórkach, odbywa się wtedy, kiedy plik nie istnieje, a filesystem tworzy go od nowa.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No, ale przecież o to właśnie chodzi Johananowi. Skoro zarezerwujesz 512 MB plik wymiany (który to zostanie stworzony na raz wybranych komorkach), to każde rzeźbienie w tym pliku, będzie się przecież odbywać właśnie w zakresie tych komórek. Rozrzucanie danych po losowo wybranych komórkach, odbywa się wtedy, kiedy plik nie istnieje, a filesystem tworzy go od nowa.
    ale plik nie leży cały czas w tym samym miejscu. więc tak czy tak jest rozrzucany po całym dysku. I 2 sprawa że to że on w eksploratorze jest pokazywany jako jeden plik to nie znaczy że to jest 1 plik.

Strona 111 z 338 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów