Szukaj
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem
Nie rób z siebie nad inteligenta a z innych głupców, bo to bardzo ale to bardzo niestosowne.
Oczywiście, że znam technologię wear levelingu, tylko że ona ma dwie odmiany, gdzie jedna jest statyczna, a druga dynamiczna.
Statyczna, przenosi wszystkie dane do innych komórek pamięci, co potwornie obciąża wydajność dysku, a dynamiczna szuka najmniej używanych komórek do utrwalenia częściej zapisywanych plików.
Co dość ciekawe, rzadziej używane pliki przenosi do obszarów, które zostały już mocno nadwyrężone.
I wszystko niby wydaje się piękne i bezproblemowe, ale nadal nie rozwiązuje specyfiki pliku wymiany, który stanowi wydzieloną przestrzeń dyskową, choćby był złożony i z tysiąca fragmentów i przenoszony wear levelingiem w sposób statyczny co jakiś czas do innego obszaru.
Zresztą ta technologia działa na dobra sprawę jedynie wtedy, kiedy zajętość dysku mieści się w przedziale 30-40%, inaczej jest po prostu zwykła qpa i im mniej wolnej przestrzeni, tym sprawa bardziej skomplikowana.
I nie sil się na złośliwości, boć to po prostu nie przystoi, szczególnie żem jest wieku sędziwego i praktycznie przyswojona przeze mnie wiedza o dzisiejszych technologiach powinna u młodzieży budzić szacunek, a nie kpiny.![]()
Medice, cura te ipsum.
Panowie
ostrzegam - bez wycieczek osobistych.
dzisiaj mam dobry dzień, mimo że powinienem "nagradzać".
na razie upomnienie "wzrokowe".
Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki
Żeby nie tworzyć kolejnych tematów zapytam tutaj.
Potrzebuję podłączyć dysk wewnętrzny ale nie mam już w środku gdzie... Kiedyś były reklamowane takie stacje dokujące na biurko, że wkłada się, włącza i działa...
Czy warto takie coś ogarniać? Bo dysk jest na Zwykłe ATA ale jest świeży (tzn baaaaardzo mało używany)...
Jak polecacie to podłączyć?
Jako, że ostatnio brakło Tobie kasy na dysk, to polecę coś taniego, a bardzo dobrego - sam używam i jestem zadowolony
http://allegro.pl/pc29-adapter-usb-s...673805815.html
brakowało brakowało ale jednak wolałem dołożyć i mieć z głowyTeraz myślę że też jeśli znajdzie się coś lepszego w niewiele większej cenie to zepnę się i wchłonę
![]()
Możesz kupić kontroler ATA na PCI, na przykład: KLIK
(nie używałem tego, ani podobnego - podsuwam rozwiązanie)
N
Obudowa dysku 3,5" SATA Welland ME-752S USB 3
Wkładasz dysk jak kiedyś dyskietkę i już. USB 3.0 z dużą nawiązką nadąża za SATA. Kurdę, tylko jak masz ATA to musisz poszukać innej obudowy, pod ATA.
Wygląda to tak:
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
no właśnie niestety ATA jeszcze ale dysk zacny więc szkoda wyrzucać![]()
Skontaktuj się z nami