Close

Strona 114 z 338 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 131 do 1 140 z 3379
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Jeśli chodzi o wear leveling to dzieje się to na poziomie wewn. dysku SSD (niewidoczne z poziomu systemu). A co do TRIM win 7 ... to co zostało wyzerowane przy win 7 ... jest wyzerowane. Poczytaj też czym różni się pendrive od SSD (streszczenie: penek nie ma wewn. cpu jak "dysk" SSD, który to CPU dba o "różne rzeczy").
    Rozmowy o sztuczkach typu trim, czy wear leveling dynamicznym i statycznym, nadal nie rozwiązują kwestii zarządzania tak specyficznymi plikami jak plik wymiany, który to stanowi wydzieloną przestrzeń dyskową na potrzeby OS.

Nadal zatem uważam, że ustanawianie tego pliku na dyskach SSD jest dla tych dysków szkodliwe.

Wyłączenie bowiem pliku wymiany powoduje, że system mocno współpracuje z CPU dysku SSD i technologią dynamicznego wear leveling, ponieważ w żadnej z sesji nie próbuje tworzyć wydzielonego obszaru, tylko zapisuje dane dokładnie według sugestii tej "cudownej" technologii.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dobra, styknie tego gdybania. Niech ktoś zarzuci konkretami, wkońcu gdzieś w sieci musi być jakiś artykuł naukowy poparty testami. Narazie to każda wersja jest logiczna i trzyma się kupy, więc przekonywanie się nawzajem do swoich niepotwierdzonych naukowo racji robi się powoli zbyteczne.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Rozmowy o sztuczkach typu trim, czy wear leveling dynamicznym i statycznym, nadal nie rozwiązują kwestii zarządzania tak specyficznymi plikami jak plik wymiany, który to stanowi wydzieloną przestrzeń dyskową na potrzeby OS.
    Nie rozumiem jakiego "rozwiązania" swap ze strony wear leveling oczekujesz. Jeśli pytasz czy plik wymiany z powodu wear leveling też wędruje po SSD, to oczywiście że tak (co jest niewidoczne z poziomu systemu czy UEFI).

Nadal zatem uważam, że ustanawianie tego pliku na dyskach SSD jest dla tych dysków szkodliwe.
    Plik wymiany dla każdego dysku jest szkodliwy (nawet HDD intensywniej się zużywają szczególnie jak muszą mielić ciągle na dysku z powodu małej ilości RAM + wielki plik strony). Warto plik strony wyłączyć, choć lepiej by robił to ten, kto wie co robi (musi być odpowiednio dużo ram, a używane programy nie mogą być tak spaprane by wymagały pliku strony - na szczęście odszukać taki program jest ciężko).

Wyłączenie bowiem pliku wymiany powoduje, że system mocno współpracuje z CPU dysku SSD i technologią dynamicznego wear leveling, ponieważ w żadnej z sesji nie próbuje tworzyć wydzielonego obszaru, tylko zapisuje dane dokładnie według sugestii tej "cudownej" technologii.
    Bzdura od "A" do "Z". Użyj google, wpisując: "SSD wear leveling". Nadal widzę nie rozróżniasz tego co widzi/jak widzi plik system, a jak jest od widoczny z poziomu elektroniki SSD, czyli jak plik fizycznie jest na kościach pamięci FLASH. Jak wyłączysz plik strony przy SSD to nie ma żadnej "współpracy z CPU dysku SSD" w kwestii operowania plikiem strony, bo on kurna nie istnieje. Ja pierdziele.

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Dobra, styknie tego gdybania. Niech ktoś zarzuci konkretami, wkońcu gdzieś w sieci musi być jakiś artykuł naukowy poparty testami. Narazie to każda wersja jest logiczna i trzyma się kupy, więc przekonywanie się nawzajem do swoich niepotwierdzonych naukowo racji robi się powoli zbyteczne.
    Google Twój przyjaciel. Widziałem nawet filmy to obrazujące (przy okazji sposobów odzyskiwania danych HDD vs. SSD - jest na YouTube).
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 09-10-2012 o 11:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    No właśnie
    SSD to nie HDD gdzie kolejność miała duże znaczenie (im bliżej środka dysku czyli "początku" tym większa prędkość oraz im mniej pofragmentowane dane tym lepiej)
    SSD sam je "fragmentuje" jak mu się podoba i nic nie jest na stałe przydzielone do danego obszaru.
    SSD nawet musi mieć porozrzucane dane po całym dysku, żeby zwiększyć jego żywotność. Dysk czyta dane niezależnie gdzie są i jak bardzo są pofragmętowane, z taką samą prędkością.
    brak sygnatury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopstryczek Zobacz posta
    SSD nawet musi mieć porozrzucane dane po całym dysku, żeby zwiększyć jego żywotność. Dysk czyta dane niezależnie gdzie są i jak bardzo są pofragmętowane, z taką samą prędkością.
    Kryste… Bądż łaskaw przeczytać o co dokładnie chodzi… My tu o smaku chleba, a Ty, że się go z mąki robi…
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Dobrze by było zrozumieć to co napisał Kurtz wczesniej - adresowanie logiczne to nie to samo co adresowanie fizyczne i nie tworzyć własnych specyfikacji działających urządzeń.
    Pagefile to też taki dosyć specyficzny pliczek rządzący się swoimi prawami.

Dawno tu nie zaglądałem. Lubię te emocje )
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

a ja jak byłem głupi to teraz jestem jeszcze głupszy...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    a ja jak byłem głupi to teraz jestem jeszcze głupszy...
    Jak się okaże, że można SSD tak po prostu zainstalować i używać, to wisisz mi piwo. Jak się okaże, że trzeba co gmerać, składać ofiary czy jeszcze coś innego, to ja Ci wiszę browara. Tylko żeby później nie było niedomówień, mówimy o legalnym (aktualizowanym) Windows 7.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

na Win7 włożyć, zainstalować system, działać. Jak się kiedyś zepsuje - Bo Tak - to odesłać na gwarancję. Magiczne zarzynanie marchewki po północy na parapecie stołowego przy świecach tego raczej nie odczyni. Hibernacja - można wyłączyć jak ktoś nie używa, Plik wymiany wyłączyć albo zmniejszyć w zależności od posiadanego RAMu. Ale jak się tego nie zrobi to pewnie też się nagle świat nie zawali nam na głowy, a jutro wstanie świt. Miliony użytkowników mają tak w swoich laptopach, nie mając nawet pojęcia, że internet to nie tylko ta niebieska literka E na pulpicie i jakoś żyją.
    "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - S. Lem

Domyślnie

Może to trochę pomoże: Klik

Nawiasem mówiąc, u mnie plik stronicowania ostatni zapis miał 5 dni temu sądząc po dacie, to może nie przesadzajmy z tą ilością zapisów.
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Strona 114 z 338 PierwszyPierwszy ... 1464104112113114115116124164214 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów