Close

Strona 132 z 2397 PierwszyPierwszy ... 32821221301311321331341421822326321132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 311 do 1 320 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Mówisz, że ergonomia dobrze robi zdjęcia F1?

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

gavin - no nie bądź taki .... to Ty nie wiesz ?? niedouczony jakiś .... następny

Domyślnie

pogubilem sie juz, czy to chodzi o fotografowanie wyscigu wielbiadow?
    Road to Manila

Domyślnie

Bys sie kolego zdziwil jak wielblady potrafia zapier... Problemem jest wczesna pora takich wyscigow i co za tym idzie trudne do opanowania swiatlo. Nex moze nie podolac...

mackaron
    Gość

Domyślnie

Dzieńdobry to mój pierwszy post na forum. Jakiś czas podglądam ale do tej pory nic nie pisałem. W temacie NEXa. Fotografuję potrawy bo lubię gotować i ostatnio gotując makaron nachyliłem się z aparatem nad garnkiem. i teraz mam na obiektywie takie malutkie kropeczki. To chyba krople i w dodatku w środku. Myslałem że znikną ale w obiektywie codziennie jest ich jakby coraz więcej. Czy to grzyb?

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

grzyb ?? od makaronu ??

zrób zdjęcie tym "grzyb" - zobaczymy co to ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mackaron Zobacz posta
    Dzieńdobry to mój pierwszy post na forum. Jakiś czas podglądam ale do tej pory nic nie pisałem. W temacie NEXa. Fotografuję potrawy bo lubię gotować i ostatnio gotując makaron nachyliłem się z aparatem nad garnkiem. i teraz mam na obiektywie takie malutkie kropeczki. To chyba krople i w dodatku w środku. Myslałem że znikną ale w obiektywie codziennie jest ich jakby coraz więcej. Czy to grzyb?
    Na pewno masz coś na przedniej soczewce: tłuszcz, mąka z makaronu ... itp.
    Musisz wytrzeć przednią soczewkę, a ponieważ brud jest już pewnie zaschnięty, więc trzeba szmatkę nawilżyć jakimś płynem do czyszczenia obiektywów. Obowiązkowo wcześniej trzeba dmuchnąć gruchą, potem delikatnie nawilżoną szmatką, a potem najlepiej chuchnąć na soczewkę i wyczyścić mikrofibrą. Płynu nigdy nie używałem, bo ja czyszczę na chuch i mikrofibrę.

Jeśli syf dostał się do środka obiektywu to czyszczenie w serwisie, o ile sprawa się opłaca, bo usługa może być droższa niż koszt nowego obiektywu.

Następnym razem soczewkę przednią w takich sytuacjach chroń filtrem UV.

mackaron
    Gość

Domyślnie

no właśnie nie na przedniej soczewce.... zaraz jak zobaczylem wytarłem taka miękką szmatką do obiektywow...i tylko rys narobiłem...to siedzi w środku....

Domyślnie

A co to za obiektyw?

mackaron
    Gość

Domyślnie

o taki: http://3.bp.blogspot.com/-NaBfdnCwqJ...zeiss-24mm.jpg nie wiemmoże da sie to jakoś rozkręcić zeby wytrzeć?
    Ostatnio edytowane przez mackaron ; 02-10-2012 o 10:03

Strona 132 z 2397 PierwszyPierwszy ... 32821221301311321331341421822326321132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów