Close

Strona 1132 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1326321032108211221130113111321133113411421182123216322132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 311 do 11 320 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Tylko że takie oznaczenie przekłamuje światłosiłę obiektywu, która zawsze wynosi f/2.8. Mnożenie światła może wprowadzać w błąd. GO to przecież nie wszystko, liczy się też ekspozycja, czyli np. konieczność wchodzenia na wysokie ISO. f/4.2 sugeruje, że w ciemnicy będzie dramat, a w rzeczywistości jest przecież f/2.8, co wygląda dużo lepiej.
    Oj tam, ISO użyteczne przez parę lat zwiększyło się z 1600 do 6400, jak ktoś używał f2.8 przy ISO 1600 to teraz ma i tak dwie działki zapasu. Za to GO nie oszukamy, trzeba robić jaśniejsze obiektywy pod mniejsze matryce a na razie dominująca tendencja (oprócz fuji) jest dokładnie odwrotna...

Domyślnie

No dobra, a jak ktoś musi użyć 6400 na f/2.8? Dwie działki więcej to 25,6k, czyli kasza z 90% dzisiejszego sprzętu.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Przypominam, że mamy trójcę bożą, czyli oprócz czułości i przysłony jest jeszcze czas naświetlania - to razzz...
    Dwa, obiektyw 2.8 jest ciemniakiem.
    Trzy, rozwijacie problemat niczym o wyższości Purimu nad Świętym Lejkiem albo o ilości lolitek na końcu szpilki.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Witam wszystkich,
    to mój pierwszy post na forum i od razu mam problem z niedawno zakupionym aparatem Sony A6000. Otóż kupiłem go razem z obiektywem kitowym 16-50 i sigmą 30 f2.8 i po zmianie obiektywu na ten drugi na zdjęciach widoczne były dwie ciemne plamy. Początkowo myślałem, że to po prostu brudny obiektyw, ale okazuje się, że te plamy powstają prawdopodobnie w skutek zabrudzenie na matrycy. Podejrzewam, że było tak od samego początku, tylko nie zawsze jest to widoczne (musi być jasne tło i większa wartość przysłony). Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale zadzwoniłem na infolinię i zgłosiłem problem, bo z tego co czytałem różnie to bywa z samodzielnym czyszczeniem matrycy. Mam pytanie, czy macie jakieś doświadczenia z serwisem sony i ile taka czynność będzie trwała (ile zostanę bez aparatu). Czy może źle zrobiłem, że w ogóle zgłosiłem ten problem, a trzeba po prostu samemu przedmuchać matrycę i nie jest to nic skomplikowanego? Z drugiej strony nie wydaje mi się żeby stało się to po jednej wymianie obiektu - co zresztą zrobiłem z wielkim namaszczeniem. W końcu nie po to kupiłem aparat z wymienną optyką, żeby teraz bać się zmienić obiektyw, bo matryca się zabrudzi.

przykładowe zdjęcie z dwoma plamami w lewym górnym rogu
    Ostatnio edytowane przez birkoff ; 23-09-2014 o 19:00

Domyślnie

A6000 ma chyba system czyszczenia matrycy oparty o ultradźwięki. Sprawdź w menu, czy opcja jest aktywna. Dmuchanie gruszkę jest banalnie proste, jednak musi to być gruszka do celów fotograficznych, lub gruszka farmaceutyczna, ale odpowiednio przygotowana.
    W serwisie mogą Ci policzyć za usługę, choć serwis Sony ma dosyć dobra opinię.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Odnośnie serwisu, to z tego co rozmawiałem z konsultantem, który przyjął moje zgłoszenie to chyba wygląda to tak, że standardowo takie czyszczenie nie jest objęte gwarancją, ale w przypadku gdy zabrudzenie występowało od samego początku to inna sprawa - aparat mam dopiero trzy tygodnie. Pytałem się go czy samemu mogę takie czyszczenie wykonać, to kategorycznie stwierdził, że nie i że powinno się to robić w serwisie... więc chyba faktycznie nię będę się za to zabierał.

Odnośnie automatycznego czyszczenie, to w menu na 3 stronie ostatniej zakładki dwukrotnie wybrałem opcję czyszczenia, po której wyskoczył komunikat, że po wyłączeniu aparatu nastąpi czyszczenie matrycy. Jednak jak ponownie włączyłem aparat (nic się w zasadzie nie stało) to dalej plamy były widoczne. Chyba, że o jakąś inną opcję chodzi.

Domyślnie

Każda zmiana obiektywu (w każdym aparacie!) może spowodować zabrudzenie matrycy - to tak oczywiste, że nie powinno budzić wątpliwości, ani tym bardziej pretensji.
    Winą można obarczać warunki i/lub umiejętności operatora, ale oczywistości faktu to w niczym nie zmieni.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Zdaję sobie z tego sprawę, chociaż faktycznie trochę jestem wkurzony, bo jeśli stało się tak po tej pierwszej wymianie to musiałem mieć wyjątkowego pecha Operację przeprowadzałem szybko w czystym pomieszczeniu, trzymając aparat ku dołowi itd. (tak jak opisano to w dość skąpej zresztą instrukcji). Dlatego mam nadzieję, że problem nie wystąpił w wyniku wymiany obiektywu, tylko istniał już od samego początku. Też do końca nie wiedziałem, czy grzebać przy tym samemu, czy lepiej zostawić to komuś kto się na tym zna, tymbardziej, że może to nie być tylko jakiś fafroch, a np jakaś tłusta plamka czy coś w ten deseń. W każdym bądź razie mam nadzieję, że uwzględnią mi to w naprawie gwarancyjnej i aparat szybko wróci.

Domyślnie

birkoff,
    jeśli możesz, to zanim wyślesz aparat do serwisu, dmuchnij parę razy gruszką na matrycę. Jeśli to mocniej przywierający kurz, czyszczenie przez mechanizm aparatu może nie być skuteczne, ale mocniejsze dmuchnięcie powinno go usunąć. Jeśli nie usunie, wtedy pomyśl o wysłaniu aparatu do serwisu.

Domyślnie

Mam gruszkę farmaceutyczną, ale taką małą (do nosa chyba)
    Wygląda mniej więcej tak

Nada się?

Strona 1132 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1326321032108211221130113111321133113411421182123216322132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów