Close

Strona 632 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13253258262263063163263363464268273211321632 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 311 do 6 320 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gibber Zobacz posta
    Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
    tylko że Twoje testy zdały się na nic w mieście nie ma ciemności
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    tylko że Twoje testy zdały się na nic w mieście nie ma ciemności
    Zawsze myślałem że fotografuje się światło...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Zawsze myślałem że fotografuje się światło...
    no tak, ale nocne foty w mieście to nie są prawdziwe "nocne foty" bo po prostu w mieście jest za jasno.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

To zależy, w co się wyceluje. Jeśli robi się zdjęcia teleobiektywem, i dość późno w nocy, bez trudu można wycelować w miejsce, w którym nie ma żadnych bezpośrednich źródeł światła, jak to było w przypadku tego drugiego zdjęcia, które zamieściłem. Gdy robiłem to zdjęcie, naprawdę NIC nie widziałem w wizjerze ani na ekranie NX11.
    Być może NEXy są lepsze pod tym względem. NXy (przynajmniej 10/11/100) są tu do bani.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie) i uciekają ładne widoczki To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat
    Jakość zdjęć powinna być lepsza, bo NEX-5R ma lepszą matrycę, niż D80. Kit (18-55) jest niezły, manuale to wiadomo, jakie wybierzesz, takie będą.
    AF będzie słabszy i to wyraźnie, szczególnie w kiepskim świetle.
    Natomiast z podłączeniem wyzwalacza, jak pewnie już wiesz, trzeba trochę pokombinować. Ale jak to przejdziesz, to i z fotami studyjnymi nie powinno być problemu.
    Nie będziesz miał wizjera - to należy przemyśleć, nie wiem, jak bardzo jesteś przyzwyczajony.
    Fotografia kreatywna jak najbardziej jest możliwa, w sumie niemal każdym aparatem się da

A czy to jest dobry krok...
    Ja praktycznie zrezygnowałem z lustrzanek na rzecz NEX-a i jestem zadowolony. Ale ja odczuwam wielką radochę z fotografowania różnymi egzotycznymi pleśniakami, do czego NEX-y są jakby stworzone.
    AF wkurza, kudy mu tam do lustrzankowego, nawet tego z poziomu podstawowego.
    Jakość obrazka z dobrym szkłem wynagradza.
    Ceny obiektywów systemowych są dość wysokie, warto szukać używek, ale rynek jest duuuuużo mniejszy, niż w bagnecie F.

EDIT: warto przemyśleć Sigmy (19/2.8, 30/2.8, 60/2.8 )
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 28-08-2013 o 22:21

Domyślnie

Mi po przejściu z D7k na 5R jeśli chodzi o jakość obrazka to najbardziej brakuje View NX ... świetnie mi tam wychodziły RAWy, a ten Image Converter od Sony jest do niczego.

Domyślnie

Witam,

W przeciągu paru dni bedę kupował Nexa, a właściwie to będzie przesiadka z 5r.

Obiektywy już mam 35/1.8 & 18-200 i bedę kupował samo body.

Planowałem zakup 6, ale może trochę dołożyć do 7?

W zwiazku z powyższym mam parę pytań:
    - Czy ktoś porównywał bezpośrednio oba modele?
    - chodzi mi o jakość zdjęć
    - czułość iso (który bedzie się lepiej sprawował w zdjęciach nocnych)

Pozdrawiam,
    Michal

Domyślnie

Zamiast pytać, wystarczyło przejrzeć zdjęcia.. Ten NEX jest niesamowity i głównie ze starymi manualami będę go używać, bo leży tego trochę w domu, wliczając Micro-Nikkora 55m. Jak się domyślam, właściwie wszystko da się pod niego podpiąć.

Nie mogę tylko doczytać, czy już w tym 5N poprawili to klikanie w czasie filmów. Ale znalazłem nówkę F3+kit za około 1250zł (5R+kit za 2000zł), więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Witam, jestem bardzo blisko przejścia z nik0na d80 i tego co wystawione na Allegro (link w podpisie) na zestaw Nex-5r + to co da sie kupić do niego za 1000zl. Czyli kit, wyzwalacz radiowy, stopkę, jakiś adapter i jedno-dwa jasne manualne stałki. Obecny zestaw mi pasuje, jednak jest bardzo niemobilny. Jeżdżę na rowerze czasem w gory i targanie lustra jest niemozliwe (bezdyskusyjnie) i uciekają ładne widoczki To jest glowny powód sprzedaży. Mógłby mi ktoś obeznany napisac jak sie ma taka wymiana w kwesti jakości zdjęć? I ogólnie czy jest to dobry krok? Jakaś w miarę "kreatywna" fotografia na tym sprzęcie jest możliwa? W podpisie jest link ze zdjęciami, Nex nie bedzie żadnym ograniczeniem? Z gory dziękuje za odpowiedź wszystkich pomocnych i znających temat
    Widzę w stopce, że masz N85.. jeżeli dużo używasz tego szkła to w systemie E nie będziesz miał go czym zastąpić. Od 2 lat pojawiają się plotki o E85, ale nic konkretnego z tego nie wynika. Najbliżej jest Sigma 60/F2.8 ale to nie to samo.

Poza tym jak już Ci odpisali wyżej.. warto.

Strona 632 z 2397 PierwszyPierwszy ... 13253258262263063163263363464268273211321632 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów