Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
Szukaj
Porobiłem testowo kilka nocnych zdjęć na osiedlu. ISO100 i statyw, czasy 15-20s przy f/8. Z tym blackoutem wizjera i brakiem możliwości ustawienia ostrości to nie wiem o co chodzi. Problemu nie miałem. Czy AF, czy MF, działał.
flickr / Rolleicord, Canon
To zależy, w co się wyceluje. Jeśli robi się zdjęcia teleobiektywem, i dość późno w nocy, bez trudu można wycelować w miejsce, w którym nie ma żadnych bezpośrednich źródeł światła, jak to było w przypadku tego drugiego zdjęcia, które zamieściłem. Gdy robiłem to zdjęcie, naprawdę NIC nie widziałem w wizjerze ani na ekranie NX11.
Być może NEXy są lepsze pod tym względem. NXy (przynajmniej 10/11/100) są tu do bani.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Jakość zdjęć powinna być lepsza, bo NEX-5R ma lepszą matrycę, niż D80. Kit (18-55) jest niezły, manuale to wiadomo, jakie wybierzesz, takie będą.
AF będzie słabszy i to wyraźnie, szczególnie w kiepskim świetle.
Natomiast z podłączeniem wyzwalacza, jak pewnie już wiesz, trzeba trochę pokombinować. Ale jak to przejdziesz, to i z fotami studyjnymi nie powinno być problemu.
Nie będziesz miał wizjera - to należy przemyśleć, nie wiem, jak bardzo jesteś przyzwyczajony.
Fotografia kreatywna jak najbardziej jest możliwa, w sumie niemal każdym aparatem się da
A czy to jest dobry krok...
Ja praktycznie zrezygnowałem z lustrzanek na rzecz NEX-a i jestem zadowolony. Ale ja odczuwam wielką radochę z fotografowania różnymi egzotycznymi pleśniakami, do czego NEX-y są jakby stworzone.
AF wkurza, kudy mu tam do lustrzankowego, nawet tego z poziomu podstawowego.
Jakość obrazka z dobrym szkłem wynagradza.
Ceny obiektywów systemowych są dość wysokie, warto szukać używek, ale rynek jest duuuuużo mniejszy, niż w bagnecie F.
EDIT: warto przemyśleć Sigmy (19/2.8, 30/2.8, 60/2.8 )
Mi po przejściu z D7k na 5R jeśli chodzi o jakość obrazka to najbardziej brakuje View NX ... świetnie mi tam wychodziły RAWy, a ten Image Converter od Sony jest do niczego.
Witam,
W przeciągu paru dni bedę kupował Nexa, a właściwie to będzie przesiadka z 5r.
Obiektywy już mam 35/1.8 & 18-200 i bedę kupował samo body.
Planowałem zakup 6, ale może trochę dołożyć do 7?
W zwiazku z powyższym mam parę pytań:
- Czy ktoś porównywał bezpośrednio oba modele?
- chodzi mi o jakość zdjęć
- czułość iso (który bedzie się lepiej sprawował w zdjęciach nocnych)
Pozdrawiam,
Michal
Zamiast pytać, wystarczyło przejrzeć zdjęcia.. Ten NEX jest niesamowity i głównie ze starymi manualami będę go używać, bo leży tego trochę w domu, wliczając Micro-Nikkora 55m. Jak się domyślam, właściwie wszystko da się pod niego podpiąć.
Nie mogę tylko doczytać, czy już w tym 5N poprawili to klikanie w czasie filmów. Ale znalazłem nówkę F3+kit za około 1250zł (5R+kit za 2000zł), więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać.
X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
radek.art.pl / facebook
Widzę w stopce, że masz N85.. jeżeli dużo używasz tego szkła to w systemie E nie będziesz miał go czym zastąpić. Od 2 lat pojawiają się plotki o E85, ale nic konkretnego z tego nie wynika. Najbliżej jest Sigma 60/F2.8 ale to nie to samo.
Poza tym jak już Ci odpisali wyżej.. warto.
Skontaktuj się z nami