porównałem z d700 i żadnej różnicy po za prędkością na plus D800 nie zauważyłem.
Możesz zapodać jakiegoś linka do tych filmów, bo może jeszcze nie do końca dokumałerm?
Szukaj
porównałem z d700 i żadnej różnicy po za prędkością na plus D800 nie zauważyłem.
Możesz zapodać jakiegoś linka do tych filmów, bo może jeszcze nie do końca dokumałerm?
Ostatnio edytowane przez pgaik ; 26-09-2012 o 20:04
Jasne. Wrzucenie wszelkich przesłanek w filmikach jakie znalazłem będzie ciężkie, ale np. ten który oglądałem jako jeden z ostatnich: http://youtu.be/omTo7UxbJX8?t=2m20s (dodałem zakładkę do czasu, ale cała seria jest fajna - 3 odcinki)
Pozdrawiam
Za szybko gadają do angielsku ...
Powiem szczerze, że ja tak żadnych problemów nie zauważyłem...
A na testowaniu AF i tak już zdecydowanie za dużo czasu poświęciłem przed serwisem.... od tygodnia robię zdjęcia i testami się nie zajmuję
Od tygodnia moja D800 jest peeeetarda![]()
Ostatnio edytowane przez pgaik ; 26-09-2012 o 20:32
Jest to też bardzo opisane tutaj: http://youtu.be/omTo7UxbJX8?t=5m23s
Czy jest ktoś jeszcze, kto używa już d800 i jest w stanie się obiektywnie wypowiedzieć?
Z moich obserwacji, o czym już wcześniej pisałem, wynika że są sytuacje w których AF D800 dojeżdża i po ułamku sekundy dokonuje małej korekty. W takiej samej sytuacji AF D700 ostrzy przy pierwszym podejściu ale nie zawsze tak precyzyjnie trafi jak D800 z doostrzeniem. Zaobserwowałem to w sumie tylko przy bardzo jasnych szkłach, np. 85/1.4G. Natomiast przy użyciu "trzech króli", czyli 14-24, 24-70 i 70-200VR2 ze względu na szybkość ich AF lub mniejszą jasność i GO, nie odnotowałem tego zjawiska. Mimo problemów z AF D800 w egz. który testowałem i potrzebnych korekt, w trudnych warunkach miałem większy "uzysk" ostrych zdjęć w porównaniu do równolegle używanego D700.
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
No właśnie. Pytanie czy lepiej szybciej, czy precyzyjniej? To nie jest takie oczywiste. Przykładem są szkła bez AF-S, czyli na "śrubokręt". Ostrzenie nimi jest błyskawiczne, ale obarczone większym ryzykiem błędu niż przy podobnych konstrukcjach z AF-S. Widać to najbardziej oczywiście tylko przy bardzo małej głębi, zatem 85/1.4 D vs G czy 85/1.8 D vs G przychodzą mi tu na myśl jako pierwsze. Wersje D są szybsze, szybciej ostrzą, ale nie doostrzają. Natomiast wersje AF-S łapią ostrość wolniej, ale w trybie AF-C ładnie ją korygują wraz z poruszeniami celu czy naszymi.
Na filmiku jest porównanie do 5D III oraz wspomniany D700, które nie doostrzają, tylko szybko łapią ostrość. Jednak dopiero porównanie ostrości wyników z D800 mogłoby dać odpowiedź na pytanie, który korpus wykonał więcej ostrych zdjęć. Mogłoby się okazać, że 100% z D800 jest super ostrych, a D700 oraz 5D trafiają np. w 90%. Optyczne prowadzą taki ranking jako chyba jedyne, niestety tylko dla szkieł, a nie dla korpusów.I jak zwykle w takich przypadkach, skoro niektórzy by woleli mniejszą precyzję, to można by dodać odpowiednią opcję w menu. No chyba, że już tam jest coś, co za wspomniany fenomen odpowiada.
Poza tym D800 ma przycisk AF-ON, który umożliwia wygodne rozłączenie funkcji ostrzenia i wyzwalania migawki. Zatem można wykonać zdjęcie przed ostatnim doostrzeniem, jeżeli komuś się spieszy. Jest szansa, że trafi. Kto wie? Może identyczna jak w D700/5D?
Oczywiście jeżeli ktoś korzysta z trybu AF-S, priorytetu ostrości i ostrzenia pod spustem, to może być zdenerwowany oczekiwaniem na wyostrzenie. Jednak w ten sposób sam się ogranicza.
Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 26-09-2012 o 22:41
ja czekam od 10 dni juz ... na naprawe... czy tam regulacje numer dwa
fakt ze dostalem zastepcze d800 ( ktore tez ma bf na wszystkich szklach ), ale chociaz tyle dobrego.
Dodam ze w serwisowym mimo lekkiego BF , doszedl problem z tym ze 85 f/1.4D co jakis czas przestaje ostrzyc , trzeba je wypiac i wpiac ponownie.
Po 1wszej sesji okazalo sie tez ze przy zgrywaniu fot wszystkie sa uszkodzone ...
jak na puszke z segmentu pro to powiem szczerze ze mam powoli wielkie FUJ co do NIKONA.
Parszywe czasy, mam wrażenie że producenci przedobrzyli w nowych puszkach z napakowaniem elektroniką, szybkością i innymi wodotryskami, a przede wszystkim z niedostatecznym przetestowaniem przed wprowadzeniem na rynek i kontrolą jakości.
Żeby jednak nie było że tylko Nikon jest BE, to chyba jednak bardziej bałbym się kupić np. 5d3.
O ile w przypadku D800 jeśli puszka od nowości działa sprawnie, lub serwis potrafi sobie w większości przypadków poradzić z kalibracją AF, to już wszystko gra.
A koledzy z sąsiedniego forum mają większą zagrychę z 5d3 - w idealnie działających od nowości puszkach po kilku tysiącach przebiegu zaczyna się okrutnie rozjeżdżać AF. Na tyle że osoby zajmujące się zawodowo fotografią nie są w stanie na nich pracować. A co gorsza serwis jak do tej pory nie znalazł żadnego rozwiązania problemu...
http://www.facebook.com/groups/472171962814180/
http://www.canon-board.info/autoryzo...3-sensz-85862/
Mam nadzieję że nie złamałem zasad forum podając w/w linki?![]()
Kryhu
Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |
a ktos kupowal ostatnimi czasy D800 i mu wszystko dziala cacy ? jesli tak to moze pochwaliby sie numerem seryjnym... wystarcza pierwsze dwie-trzy cyfry wlasciwego numeru (nie liczac 6 czyli kodu regiony na poczatku i zer)
Skontaktuj się z nami