Close

Strona 9 z 239 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    podobno d4 tez kiepsko gada z 85 1.4 D
    No cóż... Myślę, że to będzie postępowało. Nikon powoli zmusza ludzi do zmiany szkieł na AF-S'y. Które niestety pod wieloma względami lepsze nie są. Ale to nieważne, ważne by firma zarobiła.

Domyślnie

ale nie ma sie tez co czarowac, ze coraz wieksza czulosc ukladow af wymaga tez coraz wiekszej precyzji ze strony obiektywow - a srubokrety takiej dokladnosci jak silniki niestety nie maja (dokladnosc, preczyja, mozliwosc dokladniejszego doostrzania w koncowej fazie ostrzenia etc.)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    a ktos kupowal ostatnimi czasy D800 i mu wszystko dziala cacy ? jesli tak to moze pochwaliby sie numerem seryjnym... wystarcza pierwsze dwie-trzy cyfry wlasciwego numeru (nie liczac 6 czyli kodu regiony na poczatku i zer)
    Zauważyłem jakiś czas temu, że jest rejonizacja zauważalna po pierwszej cyfrze potem dwa zera, ale za diabła nie mogę namierzyc jak rozpoznać D800 w którym miesiącu został wyprodukowany sprzęt. A plotki chodzą że te sprzed czerwca trafiały sie dość często z problemem AF. Do mnie właśnie jedzie nowa puszka.

Darek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    No cóż... Myślę, że to będzie postępowało. Nikon powoli zmusza ludzi do zmiany szkieł na AF-S'y. Które niestety pod wieloma względami lepsze nie są. Ale to nieważne, ważne by firma zarobiła.
    Niestety, ale pod wieloma względami są lepsze.

AF-S to:

- bardziej cicha i płynna praca
    - większa precyzja układu AF
    - możliwość ręcznego przeostrzenia po wyostrzeniu
    - obiektyw nie jest zależny od mocy silnika w korpusie
    - zdecydowanie szybsza praca w przypadku długich i ciężkich obiektywów. Przyzwoite korpusy z dość mocnym silnikiem w korpusie potrafiły być szybkie, jednak głownie w przypadku dość lekkiej optyki, jednak i tak nie miały zalet AF-S wymienionych wyżej. Nawet F5 czy F100 które miały mocny silnik, z podpiętym nie aż tak znowu wieeelkim 80-200 nie dają rady rozbujać go tak szybko jak to robią 80-200 AF-s czy 70-200 af-s.

Owszem, może się zdarzyć że śrubokrętowe rozwiązanie będzie szybsze (np w przypadku lekkiej, krótkiej stałki - silnik w korpusie zakręci szybciej niż wynosi prędkość jaką założył projektant danego af-s), ale ogólnie rozwiązanie z silnikiem w obiektywie jest lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Bechowiec ; 27-09-2012 o 10:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Ale to nieważne, ważne by firma zarobiła.
    Jak zauważyłem jesteś najbardziej zbulwersowany tym, że głównym celem firmy jest generowanie zysku. Może daj dobry przykład i zacznij pracować jako informatyk - wolontariusz Daj dobry przykład
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gdariusz Zobacz posta
    Zauważyłem jakiś czas temu, że jest rejonizacja zauważalna po pierwszej cyfrze potem dwa zera, ale za diabła nie mogę namierzyc jak rozpoznać D800 w którym miesiącu został wyprodukowany sprzęt. A plotki chodzą że te sprzed czerwca trafiały sie dość często z problemem AF. Do mnie właśnie jedzie nowa
    misiaca w nr seryjnym raczej nie ma - jest tylko pierwsza cyfra kod regionu i potem nr kolejny

Domyślnie

Podjąłem decyzję, zaryzykowałem potencjalne kłopoty i D800 jest już na pokładzie. Kupowałem z dużymi obawami, znając problemy z AF. Na szczęście mogę odetchnąć. Po wstępnych testach wszystko OK. AF działa prawidłowo ze szkłami: 105/2.8 VR i 70-200 VRII. Dobrze działają wszystkie punkty: LEWY, prawy i centralny. Szkła nie maja FF, ani BF. W najbliższych dniach przetestuję go dokładniej. Obrazek robi wrażenie
    Numer seryjny aparatu to: 606301X
    Życzę szczęścia przy zakupie.

pzdr
    "Lepsze zdjęcie zaszumione, niż poruszone. Lepsze poruszone niż żadne."

Domyślnie

Maxtor a jaki sklep?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maxtor Zobacz posta
    Po wstępnych testach wszystko OK. AF działa prawidłowo ze szkłami: 105/2.8 VR i 70-200 VRII. Dobrze działają wszystkie punkty: LEWY, prawy i centralny.
    pzdr
    Na tak wąskich obiektywach możesz mieć dobrze, na szerokich są problemy, podepnij 14-24 i zobacz wtedy lewy punkt
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Strona 9 z 239 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów