Close

Strona 7 z 239 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

To i ja dorzucę coś od siebie - męczę od tygodnia NPSową D800 ale chyba zupełnie nową sztukę, a nie tą "zjechaną" w teście Opacznych.
    Mam 4 dobre słoiki AFS, które do tej pory śmigały bez żadnych korekcji na 2 korpusach D700.
    Nie będzie pewnie niespodzianką jeśli powiem że na D800 już tak nie jest...
    Nie ma wprawdzie różnic w ostrzeniu lewej i pawej strony układu ale wszystkie szkła wymagają korekcji.
    Najgorsze jednak jest to, że wartość potrzebnej korekcji się zmienia, a przy np N24-70 wychodzi mi inna korekcja na wide, a inna na tele.
    To samo dotyczy zmiany odległości do fotografowanego obiektu.
    Dzisiaj wziąłem 85/1.4G przy f1.4 i w biały dzień D800 na tym samym dystansie - 4/5m. Raz trafia, a drugi po kilku sekundach ten sam kadr (kontrastowa postać dziecka) wychodzi 1m Front Focus.
    Używałem tylko pól krzyżowych, żadnych AF-C, czy obiektów w ruchu.
    Nie mam pomysłu, D700tki może nie potrafiły tak precyzyjne trafić jak D800 przy f1.4 ale różnice były minimalne i nie dyskwalifikujące ujęcia.
    Za to D800 trafia precyzyjnie lub pudłuje sromotnie :/
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

po odwiedzinach w serwisie i całodniowym spacerowaniu po Warszawie pragnę poinformować, że wszystkie problemy AF zniknęły... korekcja AF wyłączona całkowicie i wszystkie szkła w punkt (miały od -5 do -20)
    Lewy AF równie celny i ostry jak centralny i prawy... tylko czemu tak nie było jak kupowałem...

Domyślnie

Nie ma to jak spacer po stolicy, odetchnięcie pełną piersią czystym warszawskim powietrzem. I wszystko z głowy. Serwisanci jedyni w swoim rodzaju, upojeni nadwiślańskim klimatem, czynią cuda niedostępne nieszczęśnikom zza granicy oraz Wielkiej Wody.

Domyślnie

Spisali się na medal
    W rozmowie przyzanali, że faktycznie wyszła partia z wyregulowanym "inaczej" AF-em i mają z tym trochę tyry. Zwalili to na powódź i trzęsienie ziemi
    A klimat i powietrze warszawskie ... odjodowałem się przynajmniej

Domyślnie

Faktycznie... wyszła jakaś wadliwa partia z początków produkcji.
    Link: http://nikonrumors.com/2012/09/25/up...px/#more-45782

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Nie ma to jak spacer po stolicy, odetchnięcie pełną piersią czystym warszawskim powietrzem. I wszystko z głowy. Serwisanci jedyni w swoim rodzaju, upojeni nadwiślańskim klimatem, czynią cuda niedostępne nieszczęśnikom zza granicy oraz Wielkiej Wody.

W Malezji też regulują

http://blog.mingthein.com/2012/07/04...roblem-solved/

Myga
    Gość

Domyślnie

@pgaik

Czy jesteś w stanie ocenić AF w porównaniu do D700? (oczywiście ten po kalibracji)
    Wiele osób wspomina, że ma on tendencję do "do-ostrzania", gdzie D700 lub 5D MK3 nie mają tego problemu.

Czy jest to prawdą?

Domyślnie

Mam możliwość, ale nie rozumiem o co Ci chodzi z tym "do-ostrzaniem". Na czym niby ten problem miałby polegać?

Domyślnie

Doostrzanie nie jest problemem samo w sobie. To bardzo fajna rzecz. Problemem jest jego brak.
    PS. Chodzi chyba o to, że *podobno* aparat wpierw ustawia ostrość, potem czeka chwilę i doostrza ponownie. Jako teoretyk obstawiałbym, że dzieje się to tylko czasami - głównie przy poruszeniach celu lub aparatu.

Myga
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Chodzi chyba o to, że *podobno* aparat wpierw ustawia ostrość, potem czeka chwilę i doostrza ponownie.
    Zgadza się, o to właśnie mi chodzi. Wybaczcie ale nie znam profesjonalnego polskiego zwrotu określającego to zjawisko. Z testów jakie oglądam/czytam wynika, że oprócz oczywistych problemów z rozjechanym AF-em aparat generalnie ostrości nie łapie za pierwszym razem ale dojeżdża do jakiejś wartości, po czym do-ostrza.
    Z tego co widziałem na wszelkiego rodzaju filmikach itp, dzieje się tak również na nie nieporuszających się obiektach w studio. Testujący często odnoszą się w takich sytuacjach do D700 lub 5d MK3 i wskazują, że tam takie zachowanie nie miało miejsca.

Strona 7 z 239 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów