Close

Strona 7 z 228 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja na obu testach mialem puche naladowana do 90-100%, temperatura taka sama, mam wrazenie ze moglo pomoc, wlaczenie i wylaczenie mikro regulacji AF W PUSZCE, tak jakby jakis stary parametr byl zapisany ww procku i to go zmienilo.
    Nie jestem w stanie znalesc innej odpowiedzi na ten fenomen... Co do innych ustawien w puszce sa dokladnie takie same.

Domyślnie

Oby to się jak najszybciej wyjaśniło a wyjaśnienie to było takie, że za jakiś czas będę się z tego śmiał.
    Testy zakończyłem bo wpadłem w paranoję... nie uśmiecha mi się zajechanie nawet w 10% puszki testami ...
    Do wizyty w serwisie daję sobie luz.
    Nie wyobrażam sobie sytuacji, że będzie to zależne od temperatury czy "rozgrzania" sprzętu. Wtedy nic tylko kupić jeszcze dwie D800, żeby mieć co 15 minut na zmianę

Domyślnie

zapewniam Cię, że od robienia zdjęć żadne body się nie nagrzeje Przy ostrzemiu w LV lub przez wizjer. Natomiast wiele urządzeń może szwankować po nagrzaniu się.

Domyślnie

Taki drobiażdżek jeszcze dorzucę. Dokładnie 11 godzin temu robiłem testy AF na sprzęcie znajomego z forum. Model aparatu może mieć tu mniejsze znaczenie niż się wydaje, ale było to D7000. Test bateryjkowy zdjęcia z ręki, światełko słabe, domowe, lampa błyskowa, nic wyuzdanego. Coś jest nie tak - zauważalny i niekorygowalny przez mikroregulację backfocus. No ale celując w płaski i kontrastowy kalendarz już jest ok. Co się okazało. Włączając latarkę ksenonową (ale to już ma małe znaczenie jaka) i oświetlając bateryjki, wszystko jest w porządku. Praca AF wyraźnie zależy od światła. Jego mocy, być może barwy. Kontrastowość obiektu, w który się celuje tez ma ogromny wpływ i co innego będzie ostrząc na człowieka, a co innego wyjdzie w testach na czarno-białej karcie. AF przy gorszych warunkach najzwyczajniej przesuwa płaszczyznę ostrości, a nie "czasem pudłuje". On zawsze pudłuje.
    Pod rozwagę. Tak ogólnie, choć niekoniecznie a propos dokładnie tego wątku.

Domyślnie

To i ja dorzucę coś od siebie - męczę od tygodnia NPSową D800 ale chyba zupełnie nową sztukę, a nie tą "zjechaną" w teście Opacznych.
    Mam 4 dobre słoiki AFS, które do tej pory śmigały bez żadnych korekcji na 2 korpusach D700.
    Nie będzie pewnie niespodzianką jeśli powiem że na D800 już tak nie jest...
    Nie ma wprawdzie różnic w ostrzeniu lewej i pawej strony układu ale wszystkie szkła wymagają korekcji.
    Najgorsze jednak jest to, że wartość potrzebnej korekcji się zmienia, a przy np N24-70 wychodzi mi inna korekcja na wide, a inna na tele.
    To samo dotyczy zmiany odległości do fotografowanego obiektu.
    Dzisiaj wziąłem 85/1.4G przy f1.4 i w biały dzień D800 na tym samym dystansie - 4/5m. Raz trafia, a drugi po kilku sekundach ten sam kadr (kontrastowa postać dziecka) wychodzi 1m Front Focus.
    Używałem tylko pól krzyżowych, żadnych AF-C, czy obiektów w ruchu.
    Nie mam pomysłu, D700tki może nie potrafiły tak precyzyjne trafić jak D800 przy f1.4 ale różnice były minimalne i nie dyskwalifikujące ujęcia.
    Za to D800 trafia precyzyjnie lub pudłuje sromotnie :/
    Kryhu
    Z6II | Z50 | D700 | N28/1.4e | S50/1.4 | N85/1.4g | Z24-70/2.8s | N200/2vr | Z16-55 |

Domyślnie

po odwiedzinach w serwisie i całodniowym spacerowaniu po Warszawie pragnę poinformować, że wszystkie problemy AF zniknęły... korekcja AF wyłączona całkowicie i wszystkie szkła w punkt (miały od -5 do -20)
    Lewy AF równie celny i ostry jak centralny i prawy... tylko czemu tak nie było jak kupowałem...

Domyślnie

Nie ma to jak spacer po stolicy, odetchnięcie pełną piersią czystym warszawskim powietrzem. I wszystko z głowy. Serwisanci jedyni w swoim rodzaju, upojeni nadwiślańskim klimatem, czynią cuda niedostępne nieszczęśnikom zza granicy oraz Wielkiej Wody.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Nie ma to jak spacer po stolicy, odetchnięcie pełną piersią czystym warszawskim powietrzem. I wszystko z głowy. Serwisanci jedyni w swoim rodzaju, upojeni nadwiślańskim klimatem, czynią cuda niedostępne nieszczęśnikom zza granicy oraz Wielkiej Wody.

W Malezji też regulują

http://blog.mingthein.com/2012/07/04...roblem-solved/

Myga
    Gość

Domyślnie

@pgaik

Czy jesteś w stanie ocenić AF w porównaniu do D700? (oczywiście ten po kalibracji)
    Wiele osób wspomina, że ma on tendencję do "do-ostrzania", gdzie D700 lub 5D MK3 nie mają tego problemu.

Czy jest to prawdą?

Domyślnie

Spisali się na medal
    W rozmowie przyzanali, że faktycznie wyszła partia z wyregulowanym "inaczej" AF-em i mają z tym trochę tyry. Zwalili to na powódź i trzęsienie ziemi
    A klimat i powietrze warszawskie ... odjodowałem się przynajmniej

Strona 7 z 228 PierwszyPierwszy ... 567891757107 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów