Close

Strona 6 z 239 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 2387

Wątek: D800 Af

Domyślnie

ile trzeba zrobic testów D800 zanim zacznie sie nim normalnie pracowac? czy Nikon uwzględni to w żywotnosci migawki i obniży cenę sprzetu? bo zanim będzie wszystko ok może się okazac że 20% już poszło.

Domyślnie

Wczoraj swoją 85/1.8 ustawiłem na -10 w body i wydaje się, że trafia w punkt zarówno na lewym, środkowym oraz prawym punkcie. Przy ostrzeniu LV zdjęcie nie odbiega od pomiaru fazowego. Czyli chyba dobrze Dodam, że ostrość sprawdzałem na odległości do 5m.
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Domyślnie

Ja na obu testach mialem puche naladowana do 90-100%, temperatura taka sama, mam wrazenie ze moglo pomoc, wlaczenie i wylaczenie mikro regulacji AF W PUSZCE, tak jakby jakis stary parametr byl zapisany ww procku i to go zmienilo.
    Nie jestem w stanie znalesc innej odpowiedzi na ten fenomen... Co do innych ustawien w puszce sa dokladnie takie same.

Domyślnie

Oby to się jak najszybciej wyjaśniło a wyjaśnienie to było takie, że za jakiś czas będę się z tego śmiał.
    Testy zakończyłem bo wpadłem w paranoję... nie uśmiecha mi się zajechanie nawet w 10% puszki testami ...
    Do wizyty w serwisie daję sobie luz.
    Nie wyobrażam sobie sytuacji, że będzie to zależne od temperatury czy "rozgrzania" sprzętu. Wtedy nic tylko kupić jeszcze dwie D800, żeby mieć co 15 minut na zmianę

Domyślnie

zapewniam Cię, że od robienia zdjęć żadne body się nie nagrzeje Przy ostrzemiu w LV lub przez wizjer. Natomiast wiele urządzeń może szwankować po nagrzaniu się.

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    ....Najciekwsze jest to, że D700 z tym szkłem zachowuje się niemal identycznie (może kapelkę lepiej). I-uwaga - tak samo w D300!!!.
    Stąd, gdy zapytałem siebie, kiedy będzie lepiej, odpowiedź była prosta: lepiej już było (z parafinową matówką i lupką).
    To zapewne cecha CAM-3500 i pochodnych.
    Ponieważ wszystkie pozostałe szkła pracują "about o'k", to najprawdopodobniej dam sobie spokój.
    Te nowe CAM-y mają kilka innych "takich sobie" cech . Precyzja ustawiania AF w dużej mierze zależy od barwy i natężenia oświetlenia ( inaczej w żarowym, inaczej w dziennym ), a nawet kąta jego padania. Nie są to duże różnice, ale są i były już w D3, D300, w D3S. W D800 po prostu bardziej widać. Inna sprawa, że zauważyłem, ze im szersze szkło, tym błędy AF większe. W 24/1.4 i 14-24/2.8 u mnie musi być coś koło -10 wtedy jest ok.
    Ciekawostką jest zachowanie szkieł AF - praktycznie wszystkie w punkt, łącznie z AF135/2.0 DC, które to szkło wymaga sporej ( rzędu +15 ) korekty z większością puszek, do jakich go podpinałem. Czary....
    W każdym razie, u mnie po korekcie jest ok i odnoszę wrażenie, że AF jest nawet precyzyjniejszy niż w D3S.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 15-09-2012 o 23:31
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez unicode Zobacz posta
    Wczoraj swoją 85/1.8 ustawiłem na -10 w body i wydaje się, że trafia w punkt zarówno na lewym, środkowym oraz prawym punkcie. Przy ostrzeniu LV zdjęcie nie odbiega od pomiaru fazowego. Czyli chyba dobrze Dodam, że ostrość sprawdzałem na odległości do 5m.
    Patrzę na Twoją stopkę, i nie widzę w niej szkieł , które demaskują problem z AF . Mój stary 85/1,8 chodził całkiem nieźle nawet przed regulacją. Podobnie było z 60/2,8d.
    35/1,8 kolegi PGIK też dawał radę...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

Te nowe CAM-y mają kilka innych "takich sobie" cech . Precyzja ustawiania AF w dużej mierze zależy od barwy i natężenia oświetlenia ( inaczej w żarowym, inaczej w dziennym ), a nawet kąta jego padania. Nie są to duże różnice, ale są i były już w D3, D300, w D3S. W D800 po prostu bardziej widać. Inna sprawa, że zauważyłem, ze im szersze szkło, tym błędy AF większe. W 24/1.4 i 14-24/2.8 u mnie musi być coś koło -10 wtedy jest ok.
    Ciekawostką jest zachowanie szkieł AF - praktycznie wszystkie w punkt, łącznie z AF135/2.0 DC, które to szkło wymaga sporej ( rzędu +15 ) korekty z większością puszek, do jakich go podpinałem. Czary....
    W każdym razie, u mnie po korekcie jest ok i odnoszę wrażenie, że AF jest nawet precyzyjniejszy niż w D3S.

Pozdrawiam, QuadMan.
    Ino, że ja pisałem o asymetrii af.
    Przed regulacją miałem średnią -15 dla wszystkich szkieł, teraz wygląda na to, że średnia jest 0, a asymetria występuje na 14mm.

Domyślnie

Taki drobiażdżek jeszcze dorzucę. Dokładnie 11 godzin temu robiłem testy AF na sprzęcie znajomego z forum. Model aparatu może mieć tu mniejsze znaczenie niż się wydaje, ale było to D7000. Test bateryjkowy zdjęcia z ręki, światełko słabe, domowe, lampa błyskowa, nic wyuzdanego. Coś jest nie tak - zauważalny i niekorygowalny przez mikroregulację backfocus. No ale celując w płaski i kontrastowy kalendarz już jest ok. Co się okazało. Włączając latarkę ksenonową (ale to już ma małe znaczenie jaka) i oświetlając bateryjki, wszystko jest w porządku. Praca AF wyraźnie zależy od światła. Jego mocy, być może barwy. Kontrastowość obiektu, w który się celuje tez ma ogromny wpływ i co innego będzie ostrząc na człowieka, a co innego wyjdzie w testach na czarno-białej karcie. AF przy gorszych warunkach najzwyczajniej przesuwa płaszczyznę ostrości, a nie "czasem pudłuje". On zawsze pudłuje.
    Pod rozwagę. Tak ogólnie, choć niekoniecznie a propos dokładnie tego wątku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin_gda Zobacz posta
    Patrzę na Twoją stopkę, i nie widzę w niej szkieł , które demaskują problem z AF . Mój stary 85/1,8 chodził całkiem nieźle nawet przed regulacją. Podobnie było z 60/2,8d.
    35/1,8 kolegi PGIK też dawał radę...
    a u mnie szkiełko AF-S 85/1.8 dawało obraz lekko mydlany przez co nie byłem zadowolony z ostrości... i dla jasności nie pisałem o ogólnym problemie AF wszystkich d800, napisałem tylko o potrzebnej korekcji -10 dla danego obiektywu... obecnie wszystko jest ok, a przynajmniej do odległości 5m, dalej nie sprawdzałem (jeszcze).
    D800 | D60 + Grip | N18-55VR | N70-300VR | N28/1.8 | N35/1.8 | N85/1.8 | N24-70/2.8 | SB-900 | + gadżety
    www.rafalwisniewski.com.pl

Strona 6 z 239 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów