Close

Strona 115 z 2397 PierwszyPierwszy ... 15651051131141151161171251652156151115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 141 do 1 150 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Niestety nie ma chętnych, ale ja się nie dziwię, bo przecież to tak różne aparaty a na cytowanych przykładach nie widać wielkich różnic ...
    Tak więc brawa dla Ciebie za odwagę, ale niestety nie trafiłeś.
    1. Stadion na odwrót
    2. Dzieci ... w obu przypadkach LX5 (tam nie ma NEX'a) ot takie małe szelmostwo.
    ...to chyba nie mam co grać w totka

A jakość serio nie do odróżnienia, nie uwierzyłbym, póki bym nie zobaczył. Czyli innymi słowy, nie opłaca się kupować nexa, jeśli ma się zamiar użytkować go tylko z kitem.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Poza tym z exifa winika, że do NEX'a podpięto Sigmę macro 70mm/2.8 i przymknięto do f=4, a RX100 wg. mnie ma nie najlepszy obiektyw, który mocno ogranicza możliwości matrycy, stąd taka różnica. Słowem "nec Hercules contra plures" co można przetłumaczyć na "i matryca dupa, kiedy obiektyw kupa".
    Obiektyw w Rx-ie mógłby być lepszy, ale moim zdaniem nie jest zły - widać to przy cropowaniu fotek lub używaniu tzw zoomu cyfrowego, wg moich oczu jest lepszy od 18-105 Nikona, który jest całkiem niezłym obiektywem (poza rogami na F1.8, które w Rx-ie są nieco rozmyte)
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    A jakość serio nie do odróżnienia, nie uwierzyłbym, póki bym nie zobaczył. Czyli innymi słowy, nie opłaca się kupować nexa, jeśli ma się zamiar użytkować go tylko z kitem.
    Dopóki światła jest na tyle dużo, że w kompakcie nie trzeba używać wysokiego ISO (czyli ponad 400), a nie trzeba bo jest obiektyw jaśniejszy o prawie 2eV (LX5, EX1, XZ-1) lub nawet prawie 3eV (LX7, EX2) to mając bezlustrowca czy lustrzankę APS-C z kitem nie mamy jakiejś wielkiej przewagi. A jak oglądamy fotki na TV HD czy odbitkach to już wcale.

Oczywiście po podpięciu jakiegoś jaśniejszego obiektywu sytuacja się zmienia. Jak komuś zależy na kompaktowości, to zaawansowany kompakt z jasnym obiektywem warto brać pod rozwagę. Sam byłem sceptycznie nastawiony, ale po 2 latach użytkowania LX5 (vs. lustrzanka i vs. bezlustrowiec) nie dam złego słowa powiedzieć na aparat typu LX5. Obecnie zdecydowanie najwięcej fotek robię przy użyciu LX5.

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    Obiektyw w Rx-ie mógłby być lepszy, ale moim zdaniem nie jest zły - widać to przy cropowaniu fotek lub używaniu tzw zoomu cyfrowego, wg moich oczu jest lepszy od 18-105 Nikona, który jest całkiem niezłym obiektywem (poza rogami na F1.8, które w Rx-ie są nieco rozmyte)
    Obiektyw w RX100 mógłby być lepszy, bo jak wytłumaczyć fakt, że bardziej upakowana matryca RX100 uzyskuje mniejszą rozdzielczość niż mniej upakowana matryca NEX5n?
    Tyle, że lepszy obiektyw w RX100 = większy obiektyw -> większy korpus ...
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 05-09-2012 o 11:44

Domyślnie

Słuchajcie, głupie pytanie początkującego w NEXach - jak odpiąć adapter Nex-Nikkor od obiektywu? Podłączyłem N50/1.8 do NEXa, wszystko fajnie, ale teraz nie mogę odłączyć adaptera od szkiełka. Przejściówka taka jak tu, z jakąś odkręcaną śrubeczką:

Domyślnie

wcisnąć śrubeczkę

Domyślnie

EDIT - ok, już po sprawie. Śrubeczkę trzeba było przesunąć w dół, wcisnąć się nie da
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 05-09-2012 o 12:35

Domyślnie

Zrobiłem KNNTKPS! (Kolejny Nic Nie Wnoszący Test koniecpolska Style)

http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_0664.jpg
    http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_1065.JPG

kto zgadnie? kto zgadnie?
    (oczywiście foty dobrze zmniejszone i kompresowane)

kompakt i EOS 550d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Zrobiłem KNNTKPS! (Kolejny Nic Nie Wnoszący Test koniecpolska Style)

http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_0664.jpg
    http://dl.dropbox.com/u/851793/temp/IMG_1065.JPG

kto zgadnie? kto zgadnie?
    (oczywiście foty dobrze zmniejszone i kompresowane)

kompakt i EOS 550d
    Pierwsze canon. Na drugim charakterystyczne dla kompaktów wyostrzanie jpg-ów
    ps: ...wiem, że sobie "robisz jaja"
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 05-09-2012 o 12:33

Domyślnie

gavin, jak należy nazwać kogoś kto robi zgadywanki fotograficzne i nie usuwa exifa z fotki ??? hahahahahaha

Talking

gavin, jak należy nazwać kogoś kto robi zgadywanki fotograficzne i nie usuwa exifa z fotki ??? hahahahahaha
    ...faktycznie

Strona 115 z 2397 PierwszyPierwszy ... 15651051131141151161171251652156151115 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów