Szukaj
gavin, Twój test jest podobny do tysiąca innych testów robionych na dpreview, imaging resource itp. labolatoryjne warunki, ISO dopasowane do ISO, podomykane przysłony, dobre obiektywy itp ... Oczywiście, że jak weźmiesz obrazek pod lupę (100% crop) to coś tam wypatrzysz, tyle że potem następuje brutalna rzeczywistośc. Idziesz w świat ze swoim kitem, no i okazuje się, że ISO trzeba podbić, że przysłonę trzeba otworzyć ... i wychodzą kwiatki.
Ja mam często aparaty przy sobie i czasami robię nimi podobne ujęcia w tej konkretnej okoliczności, mam możliwość porównać i niestety (albo w ręcz przeciwnie) okazuje się że Dawid nie ustępuje Goliatowi, no ale dopóki gawiedź na własne oczy nie zobaczyła upadku Golita, to nie do wyobrażenia było to, że może go pokonać Dawid.
Mi tylko chodzi o to, że (prawie) każdymi dwoma aparatami z (prawie) dowolnymi obiektywami można zrobić w pewnych warunkach prawie identyczne zdjęcia. Tylko nie ma sobie co takimi testami głowy zawracać. Mogę zrobić setki innych porównań w których ten 550d (czy nex z kitem) zniszczy ten kompakcik czy inny panasonik Lx5 i podobne.
Kolejne pytanie o adapter NEX-Nikkor - występują u was jakieś luzy między szkłem a adapterem? U mnie jest luz, co prawda minimalny (może 1/5 mm) i nie wpływa na działanie, ale jest i mnie denerwuje. Wszystkie adaptery tak mają, czy trafiłem na jakąś felerną sztukę?
to be a rock and not to roll
Skontaktuj się z nami